Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Wino z dzikiej róży cz. 2

14 lis 2014

Cześć! Tydzień temu nastawiliśmy smaczne i zdrowe winko z dzikiej róży. W kolejnej części cyklu dodamy drugą porcję syropu cukrowego i odrzucimy owoce z nastawu. Jeśli i Ty skorzystałeś z naszego przepisu i czekasz na dalsze wskazówki, co robić ze swoim trunkiem, zapraszamy do oglądania!

 

Składniki na wino z dzikiej róży:

  • 1 kg cukru,
  • 1 l wody.

 

Sprzęt do produkcji wina z dzikiej róży:

  • worek filtracyjny ze stelażem,
  • pojemnik fermentacyjny lub inne duże naczynie,
  • lejek do balonów,
  • ewentualnie wężyk do zlewania płynu.

 

Dodanie syropu cukrowego

Poprzednim razem dodawałeś syrop cukrowy z 1,5 kg cukru. Mniej więcej po tygodniu dodaj kolejne 1 kg. Jeśli masz większy balon, po prostu rozpuść cukier w 1 litrze wody. Jeśli tak jak i my, masz mało miejsca w balonie, możesz ściągnąć 1 litr nastawu i w nim rozpuścić cukier. Płyn zlewaj za pomocą zwykłego wężyka – dokładnie tak samo jak podczas obciągu wina znad osadu. Kiedy już to zrobisz, rozpuść w nastawie cukier i przelej otrzymany syrop do balona, pomagając sobie szerokim lejkiem. Na koniec zamknij balon korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw do dalszej pracy drożdży.

 

Usuwanie owoców dzikiej róży z nastawu

Po ok. 1 miesiącu możesz już usunąć owoce z balona. Jak to zrobić? Polecamy bardzo prostą i wygodną metodę z użyciem worka filtracyjnego na metalowym stelażu. Nałóż stelaż z workiem na obrzeże pojemnika fermentacyjnego i przelewaj przez niego nastaw. Wszystkie owoce osiądą na gęstej siatce sitka, a do pojemnika trafi już odfiltrowany, czysty płyn. Teraz możesz przelać nastaw z powrotem do balona. Na koniec zatkaj balon korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw trunek do klarowania.

 

Jak smakuje wino z dzikiej róży?

Warto próbować swoje winko przy okazji kolejnych etapów produkcji. Dzięki temu masz kontrolę nad swoim trunkiem i w razie potrzeby możesz zainterweniować, by poprawić efekt. Tak też zrobiliśmy. Nasze wino ma piękny, czerwono-pomarańczowy kolor i jest całkowicie mętne. A jak ze smakiem? Cóż, jest dość wytrawny i jeśli chcielibyśmy by takie pozostało, nie zrobilibyśmy nic poza uzupełnieniem balona wodą. My natomiast preferujemy słodsze wino, dlatego teraz dosłodzimy go syropem cukrowym z 0,5 kg cukru rozpuszczonym w 0,5 l wody.

 

Co dalej? Zlewanie wina

Kolejnym etapem produkcji będzie oczywiście zlewanie wina znad osadu. Należy to zrobić gdy fermentacja będzie w zaniku, a na dnie balona skumuluje się widoczny osad z drożdży i resztek owoców. Obciąg trzeba powtarzać, dopóki płyn nie będzie całkowicie klarowny. W międzyczasie można też dosłodzić wino, aby nie było zbyt wytrawne.

 

Czy warto nastawiać wino z dzikiej róży?

W ubiegłym roku nastawialiśmy takie winko i efekt możesz zobaczyć na filmie. Trunek ma intensywnie herbaciany kolor, jest ładnie klarowne i wygląda bardzo apetycznie. Ma przyjemny smak, ale nie wierz nam na słowo i przekonaj się o tym, nastawiając własne domowe winko z dzikiem róży.

Do zobaczenia w kolejnych odcinkach wideo-poradnika sklepu Malinowy Nos!

 

PS Subskrybuj nasz kanał YouTube, aby nie przegapić żadnego odcinka i polub nasz fanpage, by być na bieżąco z naszymi nowościami!

 

Produkty, które mogą się przydać

Korek aglomerowany 38 x 23 mm

Korek aglomerowany 38 x 23 mm

  • 0,29 zł
Etykieta na wino wzór 2

Etykieta na wino wzór 2

  • 0,39 zł
Etykiety na wino wzór 1

Etykiety na wino wzór 1

  • 0,39 zł
Butelka bezbarwna BORDEAUX 750 ml na wino

Butelka bezbarwna BORDEAUX 750 ml na wino

  • 1,49 zł

5%

Rurka fermentacyjna plastikowa

Rurka fermentacyjna plastikowa

  • 1,79 zł
  • 1,70 zł

5%

Rurka fermentacyjna plastikowa 6 - komorowa
Lejek ⌀125 mm

Lejek ⌀125 mm

  • 4,99 zł
Lejek do balonów

Lejek do balonów

  • 4,99 zł
Ściągacz do wina 150 cm

Ściągacz do wina 150 cm

  • 8,99 zł
Ściągacz mały szklany

Ściągacz mały szklany

  • 9,99 zł
Balon w koszu 10 L

Balon w koszu 10 L

  • 42,99 zł

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl