Wino Cytrynowe cz.1 – eksperyment

31 maj 2018

Serwus, z tej strony Malinowy Nos! Dziś eksperymentalny odcinek z winem cytrynowym. Mamy około 10 kg z cytryn przywiezionych z targu. Będzie trzeba z nich wycisnąć sok i go wyfermentować.

Skąd pomysł na wino cytrynowe?

Skąd wziął się pomysł na wino cytrynowe? Wcześniej w ogóle nie myślałem o tym, żeby przerabiać cytryny w ten sposób, bo przecież cytryny są kwaśne. Sam kwas… jak robić z tego wino?! Cytryny jako dodatek zamiast kwasku cytrynowego – jak najbardziej, ale wino? Nie przyszłoby mi do głowy, żeby brać się za cytryny. Był jedna u mnie Klient, który kupował drożdże by spróbować przepis na wino cytrynowe. I pomyślałem: czemu nie?

Nie wiem czy w ogóle coś z tego wyjdzie. Pytanie, jak się zachowają cytryny, czy wino będzie fermentować, jak to będzie z tak dużą ilością kwasu – w jaki sposób wpłynie on na fermentację i na smak końcowego produktu? Z drugiej strony przecież dostęp do cytryn nie stanowi problemu, więc czemu by nie nastawić takiego winka? Pojechałem więc na targ, kupiłem cytryny i oto jest eksperymentalny odcinek! Zobaczymy co z tego będzie. Za dwa miesiące się okaże!

Zastanawiałem się co ze skórkami z tych cytryn – czy warto dodawać je do nastawu? Zdaje się, że lepiej nie, bo mogą być pryskane. Sądzę, że lepiej zrobić wino z samego soku.

Wyciskanie soku z cytryn, cukier i matka drożdżowa

No to zaczynamy. Cytryny kroimy na połówki i wyciskamy na wyciskarce do cytrusów. Idzie to dość szybko, więc nie ma co kombinować z innymi metodami. Sok przelewamy do garnka lub innego pojemnika.

Po około 20 minutach pracy mamy mniej więcej cztery litry soku, który przelewamy do słoja przez sitko, żeby przy okazji pozbyć się pestek. Miąższ za to może jak najbardziej przejść przez sito – nie będzie w niczym przeszkadzał.

Następnie rozpuszczamy cukier. Jakie proporcje przyjąć? Powiedzmy, że z tych 4 litrów soku chcemy zrobić około 20 litrów wina, więc standardowo potrzebujemy około 5-6 kg cukru. Na pierwszy raz dajemy od razu 4 kg cukru (rozpuszczamy go w wodzie) i uzupełniamy słój do 15 litrów.

Trzeba też przygotować matkę drożdżową z Bayanusów i pożywkę Activit.

Do szklanki nalewamy letnią wodę. Dodajemy 10 gram drożdży Bayanus na 20 litrów wina. Mieszamy je i odstawiamy na pół godzinki.

Do słoja wsypujemy od razu 10 gram pożywki Activit. Zobaczymy, jak się ona sprawdzi w tej kwasowości soku z cytryn.

Syrop cukrowy robimy tymczasem w garnku, rozpuszczając 4 kg cukru w wodzie. Dolewamy to do słoja, w którym jest już sok i pożywka. Następnie uzupełniamy do 15 litrów, czyli jeszcze około 5 litrów wody. Pozostaje już tylko dodać matkę drożdżową i zamieszać całość za pomocą mieszadła.

I tym sposobem nastaw na wino cytrynowe mamy gotowy.

Jestem naprawdę ciekaw, czy w tak kwaśnym środowisku drożdże ruszą z fermentacją! Na razie wygląda fajnie, pytanie jaki będzie kolor… Naprawdę interesujący pomysł! Wcześniej z założenia odrzucałem cytryny, choć kombinowałem z różnymi owocami i warzywami, a przecież cytryny też mogą mieć potencjał. Jeden eksperymentalny odcinek można więc zrobić… najwyżej nic z tego nie wyjdzie ;)

Jeśli już robiliście wino cytrynowe, dajcie znać jakie były efekty, a jeśli nie wyszło to z jakiego powodu. Ja będę tymczasem na bieżąco informował o stanie mojego wina cytrynowego.

To by było na tyle w tym odcinku. Niebawem dalsze części przygód z tym nastawikiem - znajdzecie je w linkach poniżej.

Serwus!

Kolejne części filmów o winie cytrynowym:

PS Zapraszamy do naszej grupy Malinowe Nosy na Facebooku oraz na nasz Fanpage. Nie zapomnijcie też o subskrybowaniu kanału Malinowego Nosa na YouTube (najlepiej dodatkowo kliknąć ten dzwoneczek, by nie przegapić żadnego odcinka). Do zobaczenia!

Produkty, które mogą się przydać

Pożywka Activit

Pożywka Activit

  • 2,29 zł
Bayanus G995

Bayanus G995

  • 2,99 zł
Łyżka plastikowa biała

Łyżka plastikowa biała

  • 10,99 zł
Mieszadło plastikowe

Mieszadło plastikowe

  • 11,99 zł

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowy Nos © 2014-2018.

Realizacja: indemi.pl