Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Wino Pigwowe cz.1

12 paź 2014

Październik to doskonały czas, by zacząć przygotowywać wino z pigwy. Żółte, dojrzałe owoce wręcz kuszą, by je zerwać i przerobić na pyszne winko domowej produkcji. Jak wykonać pigwowy trunek?


Na początku zbierz potrzebne produkty:

Sprzęt do przygotowania wina pigwowego:

  • pojemnik fermentacyjny z rurką fermentacyjną,
  • balon 25 l. z korkiem i rurką fermentacyjną,
  • wiadra plastikowe lub inne duże pojemniki,
  • garnek,
  • rozdrabniarka, maszynka elektryczna do mielenia lub nożyk do rozdrabniania owoców.

 

Składniki:

  • dojrzała pigwa, ok. 15 kg.,
  • drożdże nieaktywne Tokaj 22 Zamojscy,
  • pożywka do drożdży,
  • 5 kg. cukru.

 

Przygotowanie owoców i miazgi owocowej

Pierwszy krok, jaki musisz wykonać, by powstało wino pigwowe, to przygotowanie samych owoców. Jeśli masz już zerwane dojrzałe, świeże owoce  - najlepiej około 15 kg. – czas porządnie je opłukać. Możesz to wygodnie zrobić przy wykorzystaniu wiader plastikowych. Owoce trzeba dobrze umyć, ponieważ nie będą obierane ze skórki.

Kolejny krok to wykrojenie środka owoców. Usuń całe gniazda nasienne: pestki, białe albedo, a przy okazji również robaczywe czy nadgnite fragmenty. Oczywiście wyrzuć również liście, ogonki czy gałązki, które dostały się do kosza z owocami podczas zbioru.

Teraz czas na rozdrobnienie owoców. Możesz to zrobić na różne sposoby. Najprostszy, choć pracochłonny, to pokrojenie pigwy w drobne paski lub plasterki zwykłym nożykiem. My zdecydowaliśmy się na użycie elektrycznej maszynki wyposażonej w końcówkę do robienia surówek. Dobrym pomysłem jest też wykorzystanie rozdrabniarki do owoców.

Kiedy już uporasz z przerobieniem owoców na cienkie paski, umieść pigwę w pojemniku fermentacyjnym. Pamiętaj, że naczynie powinno być solidnie umyte i odkażone – tylko wtedy masz pewność, że do nastawu nie dostaną się szkodliwe drobnoustroje i inne zanieczyszczenia.

Do tak przygotowanej miazgi pigwowej dodaj ostudzony syrop cukrowy oraz pożywkę i drożdże. Jak przygotować te składniki?

 

Przygotowanie syropu cukrowego

W przypadku wina pigwowego należy wykonać syrop cukrowy z 10 l. wody oraz 3 kg. cukru. Pozostałe 2 kg. będą potrzebne w późniejszym etapie produkcji, gdy przejdziesz do fermentacji w balonie. Wykonanie syropu jest bardzo proste. Po prostu dodaj cukier do wody i poczekaj aż się rozpuści. Oczywiście najłatwiej zrobić to wtedy, gdy woda jest podgrzana. Pamiętaj jednak, że ciepłego syropu nie można dodawać do miazgi owocowej, bo wysoka temperatura zabiłaby drożdże, które dodasz w następnej kolejności.  

 

Przygotowanie drożdży

W przypadku produkcji wina pigwowego wybraliśmy drożdże Tokaj 22 Zamojscy. To drożdże nieaktywne, które wymagają przygotowania tzw. matki drożdżowej kilka dni przed dodaniem do miazgi owocowej. Jak dokładnie wykonać matkę? Sprawdź w naszym filmiku dotyczącym przygotowania drożdży.

Alternatywnie możesz skorzystać z drożdży aktywnych, które wystarczy rozpuścić w wodzie wraz z dwoma łyżeczkami cukru. Drożdże aktywne potrzebują jedynie pół godziny, by można je było dodać do nastawu.

 

Fermentowanie miazgi owocowej

Chłodny syrop cukrowy dolej do miazgi owocowej. Następnie wsyp pożywkę do drożdży (jeśli wykonywałeś drożdże tak jak my, powinna zostać Ci część opakowania). Potem dodaj namnożone drożdże. Wraz z dodawaniem każdego kolejnego składnika dobrze zamieszaj zawartość pojemnika fermentacyjnego. 
Gdy wszystkie niezbędne elementy znajdują się już w naczyniu, czas nałożyć pokrywę z rurką fermentacyjną. Szczelnie zamknij pojemnik i odstaw na około 2 tygodnie. Raz dziennie zamieszaj zawartość naczynia. 


Kolejnym krokiem będzie odfiltrowanie owoców i przelanie płynnej części do balona. Aby dowiedzieć się więcej, przejdź do kolejnej części poradnika na temat wina pigwowego.

Jeśli chcesz dostać powiadomienie, gdy tylko dodamy kolejne filmiki poradnikowe, subskrybuj nasz kanał YouTube. Dzięki temu zawsze będziesz na bieżąco.

Produkty, które mogą się przydać

Pirosiarczyn potasu

Pirosiarczyn potasu

  • 1,69 zł

5%

Rurka fermentacyjna plastikowa

Rurka fermentacyjna plastikowa

  • 1,79 zł
  • 1,70 zł

5%

Rurka fermentacyjna plastikowa 6 - komorowa
Balon w koszu 25 L

Balon w koszu 25 L

  • 72,99 zł

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl