Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Wino Pigwowe cz.3

02 kwi 2015

Zlewanie i butelkowanie wina z pigwy - cz. 3

Cześć! Dzisiaj prezentujemy trzecią odsłonę z przygotowania winka pigwowego. Jeśli do tej pory nie miałeś okazji obejrzeć poprzednich etapów, sprawdź część pierwszą, gdzie znajdziesz przepis na wino z pigwy oraz część drugą na temat fermentacji wina pigwowego.

 

Składniki na wino pigwowe 25 L:

  • 10-15 kg owoców pigwy,
  • 5 kg cukru,
  • 19 l wody,
  • drożdże  + pożywka.

 

Sprzęt do zlewania i butelkowania wina:

  • wąż silikonowy,
  • pojemnik fermentacyjny,
  • lejek do balonów,
  • butelki,
  • korkownica (np. dwuramienna),
  • korki (np. aglomerowane, grzybki),
  • ew. kapturki termokurczliwe i etykiety.

Wino pigwowe nastawiliśmy w październiku, więc minęło już pół roku. Obecnie trunek już nie fermentuje, ma żółtawą barwę, ale jeszcze nie jest zbyt klarowny. Na dnie balona zebrał się osad, więc w tym odcinku zajmiemy się zlewaniem płynu za pomocą tradycyjnej metody. Do dzieła!

 

Zlewanie wina znad osadu

Jeśli Twój balon z winem pigwowym stoi na podłodze, teraz ustaw go na podwyższeniu. Rób to bardzo ostrożnie, aby nie wzruszyć osadu. Poniżej balona umieść wiaderko fermentacyjne, do którego tymczasowo przelejesz wino. Jedną końcówkę wężyka umieść w balonie, a drugą zassij płyn i szybko włóż do pojemnika. Teraz pozwól działać grawitacji, dzięki której wino przeleje się z jednego naczynia do drugiego. Na koniec przechyl balon tak, aby wężyk ściągnął cały płyn, bez zassania osadu. Następnie umyj dokładnie balon i z powrotem wlej do niego wino przy pomocy lejka. Teraz trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo trunek potrzebuje trochę czasu, żeby porządnie się wyklarować.

 

Próba organoleptyczna wina pigwowego

Podczas zlewania warto napełnić jeden kieliszek, żeby ocenić bukiet smakowy trunku. My mogliśmy stwierdzić, że winko wydziela bardzo aromatyczny zapach i ma przyjemny, wyraźnie pigwowy smak i z pewnością nie będziemy go dosładzać. Trunek jest jeszcze dość mętny, więc na wyklarowanie będziemy musieli jeszcze poczekać. A jak z Twoim winkiem? 

 

Ponowne zlewanie wina znad osadu

Po miesiącu od pierwszego zlewania, na dnie balona znów pojawił się osad. Pora więc na kolejny obciąg wina, które jest już dość klarowne. Prawdopodobnie dwa zlewania wystarczą, aby trunek był gotowy do butelkowania.

 

Butelkowanie wina pigwowego

Jeśli odczekałeś miesiąc lub dwa, zauważysz, że wino ma znacznie ładniejszy kolor niż na początku. Nie ma śladu po mętnej, nieapetycznej żółci. Do butelek rozlejemy przejrzysty trunek o szlachetnej barwie i pysznym, wytrawnym smaku. Oczywiście przedtem trzeba odpowiednio się zaopatrzyć. Oprócz butelek będą potrzebne korki i korkownice. A jeśli chcesz, żeby Twój trunek zyskał bardziej profesjonalną oprawę, przygotuj też etykiety i kapturki termokurczliwe.

My wybraliśmy tradycyjną metodę butelkowania, z wykorzystaniem jedynie zwykłego silikonowego wężyka. Jedną jego końcówkę włożyliśmy do balona ustawionego na podwyższeniu, a drugą zassaliśmy płyn i napełnialiśmy butelki.

 

Korkowanie butelek

Pamiętaj, by przed przystąpieniem do tej czynności wyparzyć korki, aby łatwiej dopasowały się do butelek. Mokre dobrze poddają się korkowaniu, zwłaszcza jeśli tak jak my, użyjesz wygodnej korkownicy dwuramiennej. Jeśli takowej nie masz, możesz zaopatrzyć się w korki-grzybki, które wkłada się ręcznie, bez korkownicy. Taki korek jest o tyle praktyczny, że po degustacji wina, butelkę można z powrotem zamknąć tą samą zatyczką. Polecamy je zwłaszcza do butelkowania partii przeznaczonej do wypicia w niedługim czasie.

 

Ozdabianie butelek

Z 25-litrowego nastawu otrzymasz spory zapas winka. Jeśli dbasz o estetykę i chcesz, żeby butelki wzbudzały podziw u znajomych, możesz użyć kapturków termokurczliwych dostępnych w różnych kolorach. Warto też nakleić autorską etykietę z oznaczeniem rodzaju wina i rocznika. Takie ozdobne butelki doskonale nadają się na prezent dla miłośnika domowych alkoholi.

 

Wino z winopaka

W jednym z odcinków wideo-poradnika, pokazywaliśmy jak zrobić wino z winopaka. Użyliśmy zestawu Chardonnay La Mancha zawierającego 5 litrów skoncentrowanego soku winogronowego, aktywne drożdże, stabilizator do wina, zol krzemowy i żelatynę w płynie. Winko po nastawieniu fermentowało ok. 2 tygodnie, potem dodaliśmy saszetki z preparatami stabilizującymi i klarującymi. Tydzień później zlaliśmy płyn znad osadu i teraz wino jest już doskonale przejrzyste. Dzięki skorzystaniu z winopaka zaledwie w jeden miesiąc otrzymaliśmy trunek gotowy do butelkowania. Jak widać, jest to świetny sposób jeśli nie masz czasu i warunków do przygotowania moszczu z owoców, a także jeśli nie chcesz zbyt długo czekać na swoje domowe winko.

 

Zachęcamy do własnych produkcji i eksperymentów z pysznymi winkami i innymi trunkami. Zapraszamy też do obejrzenia kolejnych odcinków wideo poradnika ze smacznymi przepisami. Subskrybujcie nasz kanał YouTube, żeby nie przegapić kolejnych odcinków!

Produkty, które mogą się przydać

Kapturki termokurczliwe czarne

Kapturki termokurczliwe czarne

  • 0,20 zł
Kapturki termokurczliwe czerwone

Kapturki termokurczliwe czerwone

  • 0,20 zł
Korek aglomerowany 33 x 21 mm

Korek aglomerowany 33 x 21 mm

  • 0,28 zł
Korek aglomerowany 38 x 23 mm

Korek aglomerowany 38 x 23 mm

  • 0,29 zł
Korek aglomerowany 44 x 23 mm

Korek aglomerowany 44 x 23 mm

  • 0,35 zł
Korek grzybek z drewnianą główka fi 19,5 mm

Korek grzybek z drewnianą główka fi 19,5 mm

  • 1,00 zł

5%

Rurka fermentacyjna plastikowa 6 - komorowa
Butelka Bezbarwna Futura 0,5 L  (30 cm)

Butelka Bezbarwna Futura 0,5 L (30 cm)

  • 2,39 zł
Filtr Medium 500

Filtr Medium 500

  • 9,99 zł
Filtr Coarse 1000

Filtr Coarse 1000

  • 9,99 zł
Filtr Fine 100

Filtr Fine 100

  • 9,99 zł
Korkownica ręczna Fabio

Korkownica ręczna Fabio

  • 27,99 zł

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl