Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Przepis na likier kawowy

05 lis 2015

Jak zrobić likier z kawy?

Cześć! Kilka dni temu wykorzystaliśmy kawę do nastawienia winka, które teraz spokojnie pracuje. Ten film również jest poświęcony kawie, choć w zupełnie innym wydaniu. Pokażemy Wam, jak przyrządzić świetny trunek na zimowe wieczory, czyli likier kawowy. Posiłkujemy się przepisem z książki Eleonory Trojan „Wino, piwo, wódka oraz inne wyborne specjały”. Likier jest naprawdę godny polecenia – ma lekki, bardzo przyjemny smak i jest duży lepszy od tego dostępnego w sklepach.

 

Zobacz również nasz pyszny przepis na wino z kawy. To oryginalny trunek, który warto spróbować choć raz!

 

Składniki na 4 litry likieru kawowego:

  • 1 l spirytusu lub mocnego destylatu,
  • 250 ml ciemnego rumu o dowolnej zawartości alkoholu,
  • 250 g kawy mielonej,
  • 1,5 kg cukru,
  • ew. laska wanilii.

 

Sprzęt do produkcji likieru:

  • 2 garnki,
  • sitko,
  • lejek do butelek,
  • butelki.

 

Przygotowanie likieru kawowego:

Zaczynamy od zaparzenia kawy. W tym celu wlewamy do garnka 2 litry wrzątku i wsypujemy 250 g mielonej kawy. Przykrywamy garnek i odstawiamy na kilka godzin, by fusy opadły na dno, a wywar ostygł.

Po kilku godzinach przecedzamy kawę, używając do tego bardzo gęstego sitka lub zwykłego sitka wyłożonego kawałkiem gazy. Znów odstawiamy napar na kilka godzin. W międzyczasie pozbywamy się fusów i myjemy sprzęt, którego użyliśmy.

Wsypujemy 2.5 kg cukru do naparu z kawy, dodajemy laskę wanilii i podgrzewamy całość. W trakcie gotowania zbieramy łyżką powstające na powierzchni szumowiny. Po zagotowaniu odstawiamy słodką kawę na kolejne kilka godzin.

Gdy napar przestygnie, przelewamy go do większego garnka używając sitka w celu pozbycia się pozostałości po ziarenkach wanilii. Do przecedzonego płynu wlewamy 250 ml rumu i 1 litr spirytusu.  Mieszamy całość i próbujemy smak naszego likieru. W zależności od naszych preferencji, możemy teraz trunek dosłodzić lub dolać wody by złagodzić jego intensywność.

Z proporcji podanych w tym przepisie uzyskamy trunek o mocy ok. 28%. Jeśli użyjemy słabszego rumu (my daliśmy 80-procentowy), likier będzie jedynie o kilka procent słabszy.

Na koniec przelewamy alkohol do efektownych buteleczek i odstawiamy, aby składniki się przegryzły. W książce zalecany czas to pół roku, choć wątpimy, by likier tak długo czekał na degustację. 

 

Zachęcamy do komentowania naszych filmików i zamieszczania własnych propozycji na domowe trunki. Zapraszamy też do zakupów w naszym sklepie ze sprzętem dla producentów domowych trunków. Ponadto otwieramy kolejne sklepy stacjonarne Malinowy Nos. Mapę punktów znajdziecie na stronie głównej. Wpadnijcie, gdy tylko potrzebujecie sprzętu lub porady! Do zobaczenia!

 

 

Produkty, które mogą się przydać

Butelka bezbarwna Taschenflasche 1000 ml

Butelka bezbarwna Taschenflasche 1000 ml

  • 2,99 zł
Sitko gęste fi 150 mm

Sitko gęste fi 150 mm

  • 7,41 zł

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl