Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Przepis na wino z kawy

02 lis 2015

Jak zrobić wino kawowe?

Cześć! Tym razem chcemy zaprezentować Wam przepis na wino z kawy. To nasza kolejna propozycja na trunek typowo zimowy, czyli taki, który możemy przyrządzić ze składników dostępnych cały rok. Co prawda mamy dopiero początek listopada, ale przepisy na wina owocowe już znacie, a winko z kawy będzie świetnym urozmaiceniem Waszej produkcji domowych trunków. Zachęcamy do skorzystania z tego przepisu, bowiem wino jest bardzo aromatyczne i na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kawy.

 

Sprawdź również nasz film z przepisem na likier kawowy.

 

Przepis na wino z kawy – balon 10 litrowy (ok. 17%)

  • 3 kg cukru,
  • 500 -750 g kawy mielonej,
  • 3 opakowania kardamonu (30 g),
  • 25 g kwasku cytrynowego,
  • 5 drożdży, np. drożdże aktywne Bayanus,
  • pożywka do drożdży,
  • ew. dodatki, np. laska wanilii.

 

Sprzęt do wytwórstwa wina:

  • balon 10 l z korkiem i rurką fermentacyjną,
  • garnek,
  • sitko,
  • lejek do balonów.

W lutym ubiegłego roku nastawiliśmy swoje pierwsze winko z kawy. Obecnie trunek całkowicie wyfermentował i dojrzewa już w butelkach. Ma głęboką, ciemną barwę i intensywnie pachnie kawą oraz przyprawami. Niestety, wino dość opornie się klaruje i jak na razie zawiera dużo zmętnień. W celu ich usunięcia, poddamy wino działaniu środków klarujących. Jeśli skorzystacie z naszego przepisu i nastawicie to wino, przygotujcie się na długotrwałe oczekiwanie, aż nastaw zakończy fermentację i klarowanie. Trunek z pewnością na długi czas zajmie balon, dlatego użyjcie takiego, którego nie będziecie potrzebować.

 

Jak obliczyć procentową zawartość alkoholu wina z kawy?

Wino bazujące na kawie zawiera jedynie cukier dodany, czyli ten, który wlejemy do balona w postaci syropu, dzięki czemu łatwo obliczymy jego moc. Posługujemy się prostą zasadą, według której 1% alkoholu uzyskujemy przez dodanie 17 g cukru na 1 litr wina. Wiemy więc, że do uzyskania 10-procentowego wina, potrzebujemy 170 g cukru na każdy litr. My na 10 litrów wina użyjemy 3 kg cukru, więc na każdy litr przypadnie 300 g cukru, co daje nam ok. 17-procentowy trunek.

 

Przygotowanie nastawu na wino

Na początku dezynfekujemy balon i sprzęt za pomocą pirosiarczynu potasu. To podstawowa czynność, od której powinniśmy rozpoczynać produkcję każdego trunku, zwłaszcza jeśli wykorzystujemy zakurzone, dawno nieużywane akcesoria. Kiedy już to zrobimy, musimy zaparzyć kawę w ok. 3-4 litrach wrzątku.

Zaparzoną kawę przecedzamy przez sitko do garnka, aby pozbyć się fusów. Gotowy płyn przelewamy do balona, pomagając sobie lejkiem z sitkiem. Teraz możemy dodać kolejne składniki: kardamon, kwasek cytrynowy i pożywkę do drożdży, przystępujemy też do uwodnienia drożdży. Jeśli używacie aktywnych, wystarczy uwodnić je na pół godziny przed dodaniem, zaś przy drożdżach pasywnych, musicie przygotować matkę drożdżową na ok. 3 dni wcześniej.

Następnie uzupełniamy balon wodą, tak aby uzyskać ok. 8 litrów płynu i dodajemy syrop cukrowy. Cukier najlepiej dodać w dwóch partiach, aby drożdże miały lepsze warunki do pracy. Najpierw rozpuszczamy 2 kg cukru w wodzie, a dopiero po tygodniu lub dwóch, dodajemy resztę cukru. Na koniec dodajemy do nastawu uprzednio uwodnione drożdże zatykamy balon korkiem z rurką fermentacyjną i naklejamy etykietę informacyjną. Teraz wystarczy lekko potrząsnąć balonem, aby wymieszać składniki i odstawić nastaw do fermentacji.

 

Cydr jabłkowy z soku tłoczonego

Wcześniej nagraliśmy film o przygotowaniu cydru jabłkowego z koncentratu GOZDAWA. Niestety, producent wycofał ten produkt, dlatego warto poszukać równie wygodnego zamiennika. Oczywiście najlepiej robić cydr ze świeżo wyciśniętego soku ze świeżych jabłek, ale nie zawsze mamy na to czas i warunki. Wtedy warto posiłkować się tłoczonymi sokami, będące z pewnością lepszym składnikiem niż soki z kartonu, które są pozyskiwane z koncentratu i rozcieńczane wodą, a nierzadko zawierają różne dodatki. Natomiast soki tłoczone poddaje się jedynie procesowi pasteryzacji, a więc są bardziej naturalne i doskonale nadają się do cydru. Co prawda otrzymany trunek będzie słabo wyklarowany, ale bez wątpienia smaczny.

Do nastawienia cydru, oprócz wspomnianego soku tłoczonego, będziemy potrzebować jedynie pożywki i drożdży (do cydru lub winiarskie) i ewentualnie cukru. Sok przelewamy do balona lub pojemnika fermentacyjnego, dodajemy drożdże i cukier, choć ten ostatni nie jest konieczny. Aby ocenić, czy nasz nastaw potrzebuje cukru, najpierw musimy sprawdzić jego zawartość w soku jabłkowym. Ten, który wybraliśmy ma ok. 10 g cukru na 100 ml soku, więc otrzymany cydr byłby trunkiem ok. 5,5 – procentowym (1% alkoholu = 17 g cukru na 1 litr). Jeśli wystarczy nam taka zawartość alkoholu, nie musimy dodawać już syropu cukrowego. Gdy zaś chcemy uzyskać mocniejszy trunek, musimy dodać proporcjonalną ilość cukru do nastawu. Przykładowo, aby podnieść zawartość alkoholu o 2%, na każdy litr cydru musimy dodać 34 g cukru (340 g na 10 l). My dodaliśmy 2 kg cukru, więc otrzymamy ok. 8,5- procentowy cydr. Co dalej z naszym nastawem? Otóż po dodaniu wszystkich składników odstawiamy go do fermentacji, kilkukrotnie zlewamy znad osadu, a na koniec butelkujemy dodając cukier do nagazowania trunku. Jednym słowem, postępujemy podobnie jak w przypadku cydru GOZDAWY, choć tym razem nie musimy rozpuszczać koncentratu, tylko od razu wlewamy nasz sok do pojemnika.

My skorzystaliśmy już z tej metody w ubiegłym roku i teraz możemy podzielić się z Wami osiągniętym rezultatem. Na dnie butelki widać osad, cydr nie jest w pełni wyklarowany, choć osiągnął pewną przejrzystość. Trunek jest mocno schłodzony, więc nagazowanie jest słabo widoczne. Ma przyjemny, intensywnie jabłkowy smak o orzeźwiającym charakterze. Dla porównania zrobiliśmy też cydr z własnoręcznie wyciśniętego soku i ten jest o wiele bardziej klarowny.

 

Wino z owoców czarnego bzu

Wcześniej wrzuciliśmy film, w którym nastawiliśmy ciekawe wino z  owoców czarnego bzu. Obecnie winko ma intensywny ciemny kolor, jest wyklarowane i apetycznie pachnie. Uzyskaliśmy słodki trunek, o bardzo przyjemnym smaku i zdrowych właściwościach.

 

W Malinowym Nosie doceniamy każdy rodzaj domowych wyrobów, dlatego na naszym kanale na You Tube już wkrótce będziecie mogli zobaczyć filmy z produkcji nalewek, przetworów, serów i wędlin. Oczywiście nadal będziemy udostępniać filmy z przygotowania wina, ale stopniowo rozszerzymy naszą działalność poradnikową. Pamiętajcie – samodzielne wyroby są znacznie lepsze od tych dostępnych w sklepie, zatem bądźcie na bieżąco z naszymi filmikami i uzupełniajcie domowe zapasy.

 

Niebawem zamierzamy otworzyć kolejne stacjonarne sklepy Malinowego Nosa, zatem zachęcamy Was do regularnego zaglądania na nasz profil na facebook’u i kanał YouTube, by wiedzieć gdzie i kiedy do Was zawitamy.

 

 

Produkty, które mogą się przydać

Korek grzybek z drewnianą główka fi 19,5 mm

Korek grzybek z drewnianą główka fi 19,5 mm

  • 1,00 zł
Pirosiarczyn potasu

Pirosiarczyn potasu

  • 1,69 zł
Korek do balonu 33/29 mm

Korek do balonu 33/29 mm

  • 2,19 zł
Sitko fi 150 mm

Sitko fi 150 mm

  • 5,99 zł
Balon w koszu 10 L

Balon w koszu 10 L

  • 47,00 zł

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl