Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Wino porzeczkowo-agrestowe - prosty przepis :)

11 lip 2015

Jak zrobić w domu wino porzeczkowo-agrestowe?

Sezon na porzeczki i agrest trwa w najlepsze, dlatego grzechem byłoby nie skorzystać z naszego przepisu na to prawdziwie wakacyjne wino. Zwłaszcza, gdy składniki znajdują się tuż pod domem.

Zobacz również nasz film z przepisem na wino z aronii.

 

Sprzęt do produkcji wina domowego:

  • wiadro plastikowe,
  • pojemnik fermentacyjny z pokrywą i rurką fermentacyjną,
  • mieszadło,
  • rozdrabniarka do owoców, tłuczek itp.

 

Składniki na 25 l wina:

  • 10-15 kg agrestu, porzeczki czarnej i czerwonej,
  • ok. 7 kg cukru,
  • drożdże Aromatic Wine Complex.

 

A oto prosty i błyskawiczny przepis na uzyskanie 25 litrów pysznego wina z agrestu i porzeczek:

Przygotowanie owoców na wino

Pierwszym krokiem jest oczywiście zbiór owoców. Powinno ich być co najmniej 10 kilogramów. W zależności od swoich preferencji i tego, co akurat rośnie w ogrodzie, możesz wykorzystać tylko agrest lub porzeczki, albo wymieszać oba rodzaje owoców. W naszym filmiku przygotujemy przednie wino z agrestu (8 kg), porzeczki czarnej (5kg) i porzeczki czerwonej (2kg).

Zebrane owoce należy umyć. Najwygodniej jest użyć do tego celu dużego wiadra z wodą. Gdy opłuczesz agrest i porzeczki, musisz je oczyścić, pozbywając się szypułek i liści. Jeśli chcesz i masz na to czas, możesz usunąć też ogonki z agrestu. Nie polecamy odwrotnej kolejności, czyli najpierw oczyszczania, a potem mycia, gdyż w ten sposób możesz stracić część wartościowego soku. Kiedy owoce będą już czyste, przygotuj pojemnik fermentacyjny.

 

Jak przygotować moszcz?

Teraz zajmij się agrestem, który wymaga rozdrobnienia. Możesz użyć siły własnych dłoni lub skorzystać z narzędzi (my użyliśmy tłuczka do ziemniaków). Nie chodzi o to, by zgnieść owoce na gładką miazgę, dlatego blender czy inny elektryczny sprzęt AGD jest Ci zbędny. Tak przygotowany agrest wrzuć do pojemnika fermentacyjnego i zajmij się porzeczkami. Je również możesz lekko zmiażdżyć, choć nie jest to konieczne, z uwagi na miękkość owoców. Wsyp wszystkie owoce do wiadra fermentacyjnego i wymieszaj.

 

Fermentowanie nastawu

Następnym krokiem powinno być przygotowanie syropu cukrowego. W tym celu rozpuść 4 kg cukru w 5-7 litrach wody. Wlej syrop do nastawu i całość porządnie wymieszaj. Nadszedł czas na dodanie drożdży. Tym razem polecamy Ci łatwe w użyciu drożdże nie wymagające uprzedniego uwadniania – Aromatic Wine Complex. My użyliśmy połowy opakowania na 25 litrów.

Po takim przygotowaniu nastawu, możesz szczelnie zamknąć pojemnik pokrywą z rurką fermentacyjną. Dla własnej wygody warto umieścić na pojemniku etykietę z oznaczeniem daty, ilości cukru i owoców oraz innymi niezbędnymi informacjami.

Teraz miazga owocowa jest gotowa do fermentacji. Po tygodniu dodaj syrop sporządzony z 3 kg cukru i odstaw na miesiąc. Po tym czasie usuń owoce, by wino mogło już pracować bez nich.

 

Jak widzisz, przepis jest nieskomplikowany i szybki, dlatego warto go wypróbować. Tym bardziej, że otrzymany trunek jest naprawdę przedni. Nie zdziw się, jeśli będziesz potrzebować większej ilości niż 25 litrów, dlatego korzystaj z agrestu i porzeczek, póki sezon się nie skończył. A jeśli czegokolwiek będziesz potrzebować, np. pojemnika z rurką fermentacyjną, drożdży, butelek, balona etc, zajrzyj do naszego sklepu internetowego Malinowy Nos – z pewnością mamy to, czego szukasz. Jeśli natomiast interesują Cię inne przepisy, zapraszamy do obejrzenia naszej kolekcji filmów poradnikowych.

 

Subskrybuj kanał YouTube Malinowy Nos, by zawsze być na bieżąco z kolejnymi odcinkami poradnika Malinowy Nos!

 

 

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl