Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Przepis na smaczne i zdrowe wino z aronii

25 sie 2015

Jak zrobić wino wino z aronii?

Zapewne słyszałeś o zdrowotnych właściwościach aronii. Jej cierpkie, czarne owoce bogate w witaminy, to remedium na nadciśnienie, cukrzycę i inne choroby cywilizacyjne. Jednak duża zawartość garbników sprawia, że zamiast w stanie surowym, chętniej spożywamy ją pod postacią soku, nalewek, czy właśnie winka. A dzięki szerokiemu zastosowaniu leczniczemu, warto mieć solidny, najlepiej całoroczny zapas tego trunku.

 

Sprawdź również nasz film z przepisem na wino z czarnego bzu.

 

Na 20 l wina aroniowego potrzebujesz:

  • ok. 15 kg owoców aronii,
  • ok. 5 l soku jabłkowego,
  • 5 kg cukru,
  • pożywki i drożdży.

 

Sprzęt do wytwórstwa wina:

  • pojemnik fermentacyjny z pokrywą i rurką fermentacyjną,
  • mieszadło,
  • ew. sokowirówka.

 

Przygotowanie owoców aronii do nastawu

Zanim zajmiesz się przygotowaniem nastawu, owoce aronii najpierw umyj, a potem wstaw do zamrażalnika. Po przemrożeniu wyjmij je i odstaw na kilka godzin, żeby się odmroziły. Wykorzystaj ten czas na uzyskanie soku z jabłek przy pomocy sokowirówki. Pewnie zastanawiasz się, po co używamy dodatkowych owoców? Otóż wino z samych aronii byłoby zbyt cierpkie, a sok z jabłek korzystnie zrównoważy jego smak. Najlepiej użyć naturalnego, świeżo wyciśniętego soku. Oczywiście aronię przed zadaniem nastawu możesz zmielić lub rozdrobnić w inny sposób. My zrezygnowaliśmy z tego kroku. Owoce zmiażdżymy już po wstępnej fermentacji, przy użyciu prasy.

 

Przygotowanie nastawu do fermentacji

Jeśli owoce aronii odmroziły się, przesyp je do pojemnika fermentacyjnego i dodaj do nich sok jabłkowy. Teraz przygotuj syrop cukrowy, czyli rozpuść 3 kg cukru w ok. 5 litrach gorącej wody i wlej roztwór do pojemnika fermentacyjnego. Owoce są zimne, więc nie musisz czekać, aż syrop wystygnie. Następnie dodaj matkę drożdżową (my użyliśmy pół opakowania drożdży niewymagających uwadniania – Aromatic Wine Complex). Teraz wymieszaj nastaw pamiętając, by robić to przynajmniej raz dziennie, do czasu aż nie wyjmiesz owoców. Na koniec zamknij pojemnik fermentacyjny pokrywą z rurką fermentacyjną i naklej etykietę z danymi na temat zadanego winka.

 

Fermentacja nastawu z aronii

Po tygodniu dodaj drugą dawkę syropu cukrowego z 2 kg cukru. Odczekaj miesiąc i usuń owoce aronii z nastawu. Teraz możesz przelać płyn do balona i pozwolić na dalszą fermentację moszczu.

W ten weekend będziemy mieli okazję gościć na X Miedzynarodowych Dniach Wina w Jaśle. Zapraszamy wszystkich do naszego stoiska, gdzie każdy będzie miał okazję zapoznać się ze sprzętem dostępnym w Malinowym Nosie, a także skosztować winka przez nas przyrządzonego. Do zobaczenia!

 

Zachęcamy do subskrybowania naszego kanału YouTube o produkcji wina oraz do polubienia naszego fanpage-a na Facebooku. Dzięki temu będziecie na bieżąco w kolejnymi odcinkami naszego wideoporadnika!

 

 

Produkty, które mogą się przydać

Mieszadło plastikowe

Mieszadło plastikowe

  • 11,99 zł
Piramida beczek dębowych 5 litrów

Piramida beczek dębowych 5 litrów

  • 879,99 zł

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl