Witaj na forum miłośników alkoholi i innych wyrobów domowych! Uwielbiasz wino, piwko, bimberek, nalewki i mód pitny a może domowe wędliny, chleb i przetwory? W takim razie zapraszamy do dyskusji na wszelkie tematy związane z domowym wytwórstwem!

Masz sprawdzony przepis na wino? Możesz podzielić się nim w tej kategorii
Posty: 3 Strona 1 z 1
Postprzez Malinowynos » 23 sty 2015, o 20:14
Wino Ryżowe cz.1
https://www.youtube.com/watch?v=qqsXphTsbl0

Wino Ryżowe cz.2
https://www.youtube.com/watch?v=5IkVwDi2vlQ


Wino z Ryżu - Wermut - ok 15% (54l)

Składniki (54l):
- 10kg ryżu
- 12kg cukru
- 2kg rodzynek
- 200g kwasku cytrynowego
- przyprawy: zioła prowansalskie 100g kurkuma 30g
- drożdze BAyanus G-995 10g
- pożywka Aktivit 15g

Ryż przepłukujemy kilka razy w wodzie, po czym wrzucamy do przygotowanego balonu. Następnie we wrzątku sprarzamy rodzynki, możemy je rozdrobnić, posiekać, po czym dodajemy je do balonu.
Następnie przygotowywujemy pierwszą część syropu cukrowego, tzn w wodzie rozpuszczamy 7kg cukru, po ostudzeniu syrop dodajemy do nastawu. Następnie dodajemy kwasek cytrynowy, pożywke do drożdży, matkę drożdżową i wszystkie przyprawy i wszystko dobrze mieszamy. Po tygodniu dadajemy, kolejną partie cukru, czyli 5kg rozpuszczamy w wodzie i dolewamy syrop do balonu tak żeby go dopełnić. Po miesiącu odrzucamy ryż z rodzynkami z nastawu, dopełniamy balon do pełna wodą i fermentujemy dalej.

Składniki (20l):
- 4-5kg ryżu
- 5kg cukru
- 1kg rodzynek
- 80g kwasku cytrynowego
- przyprawy: zioła prowansalskie 50g kurkuma 15g
- drożdze BAyanus G-995 5g
- pożywka Aktivit 10g

Ryż przepłukujemy kilka razy w wodzie, po czym wrzucamy do przygotowanego balonu. Następnie we wrzątku sprarzamy rodzynki, możemy je rozdrobnić, posiekać, po czym dodajemy je do balonu.
Następnie przygotowywujemy pierwszą część syropu cukrowego, tzn w wodzie rozpuszczamy 3kg cukru, po ostudzeniu syrop dodajemy do nastawu. Następnie dodajemy kwasek cytrynowy, pożywke do drożdży, matkę drożdżową i wszystkie przyprawy i wszystko dobrze mieszamy. Po tygodniu dadajemy, kolejną partie cukru, czyli 2kg rozpuszczamy w wodzie i dolewamy syrop do balonu tak żeby go dopełnić. Po miesiącu odrzucamy ryż z rodzynkami z nastawu, dopełniamy balon do pełna wodą i fermentujemy dalej.
Obrazek
Postprzez LordWiechu » 17 maja 2015, o 17:44
Witam ja korzystam z innego przepisu :)


7 litrów wody
3 kg cukru
1 kg ryzu (luzem )
4 cytryny
3 paczki cukry waniliowego
20 dkg rodzynek
10 goździków
10 kulek ziela angielskiego
10 kulek pieprzu
Łyżeczka gałki muszkatołowej
Łyżeczka kurkumy
Łyżeczka tymianku
Łyżeczka bazylii
Łyżeczka cynamonu

w razie jakiś pytań, watpliwości prosze pisać :)
Postprzez damianopl1 » 5 gru 2017, o 22:29
Witam. Nastaw na 20litrów. Czyli rozumiem, że w pierwszej części dajemy wody 10l a w drugiej po tygodniu drugie 10l wody tak? Dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam
Posty: 3 Strona 1 z 1

Zaloguj

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron