Witaj na forum miłośników alkoholi i innych wyrobów domowych! Uwielbiasz wino, piwko, bimberek, nalewki i mód pitny a może domowe wędliny, chleb i przetwory? W takim razie zapraszamy do dyskusji na wszelkie tematy związane z domowym wytwórstwem!

Zbiór, przechowywanie, pozyskiwanie moszczu, drylowanie, prasowanie, wyciskanie soku z przeznaczeniem na wino i inne napoje oraz wyroby owocowe
Posty: 3 Strona 1 z 1
Postprzez Malinowynos » 23 sty 2015, o 20:07
https://www.youtube.com/watch?v=zERd4kR6rsI

Jak wykonać sok z jabłek?
Sok jabłkowy to kluczowy składnik przepisów na wino. Własnoręcznie wykonany sok sprawdza się dużo lepiej od kupnego napoju, który zawiera stosunkowo niewiele naturalnego soku jabłkowego. „Prawdziwy” sok idealnie nadaje się do produkcji trunku. Do tego jest to po prostu przepyszny, orzeźwiający napój. Jeśli masz jabłek pod dostatkiem, wykonaj więcej soku niż potrzebujesz na wino. Dodaj do naturalnego napoju trochę wody i cukru, a stworzysz sok o niebo lepszy od sklepowych produktów. Dobrym pomysłem jest tez zmieszanie soków z różnych owoców, a nawet warzyw, np. soku jabłkowego z marchwiowym. Trudno o zdrowsze i smaczniejsze napoje!
W tym filmie dowiesz się jak przygotować sok, a także jak wybrać najlepsze owoce do wykonania napoju. Powiemy również o sprzęcie, który warto wykorzystać w trakcie produkcji.

Jakie jabłka wybrać?
Pierwszy etap przygotowania soku to zebranie i wybór surowca – w tym wypadku jabłek. Czy smaczny sok da się wykonać tylko z idealnych owoców? Na szczęście nie działa to w ten sposób. Do produkcji napoju nadają się zarówno jabłka małe, jak i duże, zaczerwienione, jak i bardziej zielone (mowa o kolorze, a nie stopniu dojrzałości). Mogą być też miękkie lub twarde i nie muszą mieć idealnie okrągłego kształtu. Najważniejsze, żeby były dojrzałe i zdrowe. A także niezbyt kwaśne – lekka kwaskowość oczywiście nie zaszkodzi, jeśli jednak jabłko wykręca Ci twarz przy każdym kolejnym ugryzieniu, sok z takich owoców również będzie bardzo kwaśny i nie nadaje się na wino.

Jak przygotować jabłka do produkcji soku?
Jeśli masz już kosz pełen dojrzałych jabłek, czas je przebrać. Nieprawdą jest, że sok lub wino można przygotować z owoców nadgniłych, obitych czy robaczywych. Napój z zepsutych owoców na pewno nie będzie dobrej jakości. Sięgnij więc po ostry nożyk, przejrzyj kolejne jabłka i powykrawaj odpowiednie fragmenty.
Nie trzeba natomiast obierać jabłek ze skórki. Nie musisz też usuwać ogryzek. Przed przystąpieniem do dalszych czynności porządnie opłucz wszystkie owoce.

Jak uzyskać sok?
Zarówno sam sok, jak i wino z jabłek można wykonać na wiele sposobów. Niektórzy zalecają pocięcie owoców w kostkę i umieszczenie ich balonie – od razu do przeprowadzenia fermentacji. My jednak odradzamy tę metodę. Uzyskane w ten sposób wino będzie bardzo słabe i raczej zbliżone do kompotu niż trunku z prawdziwego zdarzenia.
Kolejna technika to solidne poszatkowanie owoców, a następnie wyciśnięcie z nich soku. To bardzo dobra metoda. Aby z niej skorzystać powinieneś zaopatrzyć się w rozdrabniarkę oraz wyciskarkę. Ten sposób polecamy wszystkich osobom, które chcą regularnie przygotowywać wino lub mają zamiar robić duże nastawy. Zarówno rozdrabniarki, jak i wyciskarki znajdziesz w naszym sklepie.
Ostatnio metoda to wykorzystanie sokowirówki. To prosty sposób, a do tego wiele osób ma już sokowirówkę w domu, dlatego w tym filmiku polecamy pozyskiwanie soku właśnie tą drogą. Jeśli nie posiadasz sokowirówki – również możesz ją zamówić w sklepie Malinowy Nos. Do sokowirówki można wkładać całe jabłka, jeśli tylko otwór jest wystarczająco duży, a owoce wcześniej były dokładnie przebrane i opłukane.
Przed pozyskiwaniem soku przygotuj duże naczynie, do którego przelejesz kolejne litry cieczy. Może to być duży garnek lub miska. Gdy sok trochę postoi, na wierzchu najprawdopodobniej powstanie frakcja. Usuń kożuch przy użyciu łyżki. Osad do niczego się nie przyda podczas produkcji wina, a nawet przeciwnie – będzie utrudniał fermentację i może kipieć. Postaraj się usunąć jak najwięcej osadu, choć nie musisz też przesadzać z dokładnością. Sok nie musi być idealnie klarowny, bo na późniejszym etapie produkcji będziesz oddzielać wino od osadu i filtrować trunek.
To wszystko. Sok jest gotowy. Teraz możesz go po prostu wypić lub przejść do dalszego etapu produkcji wina jabłkowego.
Obrazek
Postprzez Jarek » 22 wrz 2015, o 19:56
Czy pewne jest, że nie trzeba wyciągać gniazda nasiennego z owoców? nie mają one żadnego negatywnego wpływu na smak i jakość wina?
Jeżeli chcę zrobić wino z samego soku, bez udziału wody to jak rozpuścić cukier? Można zagrzać sok i w podgrzanym soku?
Postprzez Baldur » 10 paź 2017, o 18:06
Znów wskrzeszę temat.
Można pchać w sokowirówkę z pestkami, przecież bęben je odseparuje.
Cukier w nastawie z soku rozpuść w soku ;] lecz musisz mieć trochę jabłek na sok w zapasie żeby rozpuścić drugą partię cukru. Chyba że docelowo będzie nieźle wytrawne to wal całość na początek.
Co nie wyjdzie, przerobić na samogon!
Posty: 3 Strona 1 z 1

Zaloguj

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron