Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Przepis na kiszoną kapustę w beczce dębowej.

26 paź 2015

Jak zrobić kiszoną kapustę w dębowej beczce?

Kiszenie kapusty w porze jesiennej to w wielu domach tradycja sięgająca dziesiątek lat. W tym odcinku wideo-poradnika pokażemy prosty sposób na przygotowanie zdrowej kiszonki, która będzie cennym źródłem witaminy C w zimie i składnikiem wielu sycących potraw. Jeśli do tej pory kupowaliście kiszoną kapustę w sklepie, zachęcamy Was do skorzystania z poniższego przepisu. Tak przygotowana kiszonka jest pozbawiona konserwantów i zbędnych polepszaczy smaku.

 

Zobacz również, jak zrobić wędzony schab z morelą i orzechami.

 

Składniki na kiszoną kapustę:

  • 3 kg kapusty,

  • sól,

  • kminek.

 

Sprzęt do kiszenia kapusty:

  • dębowa beczka,

  • nóż,

  • szatkownica,

  • plastikowy pojemnik,

  • torebki foliowe.

 

Szatkowanie kapusty

Na początku musimy przygotować kapustę do szatkowania. Aby sobie to ułatwić, kroimy główki na pół i pozbywamy się zewnętrznych liści. Następnie wykrywamy twarde kłęby i tak przygotowaną kapustę szatkujemy na tarce prosto do umytego wcześniej pojemnika. Jeśli kisimy zaledwie kilka kilogramów, wystarczy nam najprostsza tarka do warzyw, ale przy większej ilości kapusty przyda się bardziej zaawansowany sprzęt. Podczas szatkowania trzeba zachować ostrożność, by przy okazji nie skaleczyć się o ostrze tarki.

 

Ugniatanie kapusty

Aby kapusta dobrze się ukisiła, musi być przedtem porządnie ubita. Dawniej, ubijanie kapusty polegało na deptaniu jej umytymi i bosymi stopami w beczce. Przy tak niewielkich ilościach musimy poradzić sobie w inny sposób. Najpierw musimy posolić poszatkowaną kapustę, aby puściła sok. Ilość soli jest orientacyjna, musimy użyć jej tyle, aby słony smak był mocno wyczuwalny, a jednocześnie uważać, żeby nie przesolić. Posoloną kapustę zagniatamy dłońmi lub używamy drewnianej kuli do ucierania ciasta. W trakcie ugniatania mieszamy kapustę i w razie konieczności ponownie solimy. Gdy warzywo puści sok, dodajemy garść kminku i znów ugniatamy.

 

Przygotowanie kapusty do kiszenia

Kiedy kapusta puści wystarczająco dużo soku i będzie odpowiednio słona, możemy przełożyć ją do beczki. Ilość soli jest bardzo ważna, gdyż jeśli dodamy jej za mało, kapusta nie będzie dobrze zakonserwowana i ulegnie zepsuciu.

Ubitą kapustę wraz z sokiem porcjujemy do foliowych woreczków i przekładamy do dębowej beczki. Zwracajmy uwagę, by woreczki były ułożone ściśle obok siebie i nie miały w sobie nadmiaru powietrza. Na koniec musimy przykryć woreczki ciężkim obciążnikiem, dzięki któremu kapusta puści więcej soku. W tym celu na drewniane koło dołączone do beczki kładziemy duży kamień, uprzednio umyty i wyparzony. Tak przygotowaną beczkę odstawiamy na kilka dni do ciepłego pomieszczenia, np. w do kuchni i co jakiś czas obserwujemy. Jeśli na powierzchni kapusty wytworzy się piana, możemy odstawić beczkę do piwnicy na przechowanie.

 

Do zobaczenia w kolejnych odsłonach wideo-poradnika sklepu Malinowy Nos! Subskrybuj nasz kanał na YouTube, aby nie przegapić żadnego odcinka!

 

 

Produkty, które mogą się przydać

Beczka dębowa 3 litry na kapustę

Beczka dębowa 3 litry na kapustę

  • 238,13 zł
Beczka dębowa 5 litrów na kapustę

Beczka dębowa 5 litrów na kapustę

  • 275,34 zł
Beczka dębowa 10 litrów na kapustę

Beczka dębowa 10 litrów na kapustę

  • 372,08 zł
Beczka dębowa 20 litrów na kapustę

Beczka dębowa 20 litrów na kapustę

  • 550,67 zł
Beczka dębowa 30 litrów na kapustę

Beczka dębowa 30 litrów na kapustę

  • 610,20 zł
Beczka dębowa 50 litrów na kapustę

Beczka dębowa 50 litrów na kapustę

  • 759,03 zł

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl