Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Truskawkowe, kwiatowe wina - przegląd + test sprzętu !

06 lip 2015

Zobaczcie jak wyglądają nasze nastawy i jakiego sprzętu używamy

Tym razem z wideo poradnika dowiesz się, jak wyglądają nasze wcześniejsze nastawy oraz razem z nami sprawdzisz, jak działają dostępne w naszym sklepie kapslownice i korkownice.

 

Wino truskawkowe z czerwca

Po nastawieniu moszczu truskawkowego odczekaliśmy zaledwie dwa tygodnie, zanim odfiltrowaliśmy cząstki truskawek i dodaliśmy druga porcję syropu cukrowego. Dlaczego tak krótko? Otóż z powodu panujących upałów, proces fermentacji przebiegł szybciej niż zwykle. Owoce szybko puściły sok i kolor, dlatego można było je usunąć.  Obecnie wino znajduje się w balonie, na którego dnie zebrał się jasny, wyraźny osad. W ciągu tygodnia zbierzemy płyn znad osadu za pomocą rurki i dodamy jeszcze jedną partię cukru, aby zyskać słodszy smak wina.

 

Wino z mniszka lekarskiego

Wino z kwietniowego nastawu mnieszka lekarskiego uzyskało już klarowną konsystencję i jest przejrzyste. Obecnie nadal fermentuje, a my spokojnie czekamy na zakończenie tego procesu.

 

Wino z kwiatów akacji

Wino z kwiatów akacji zostało nastawione w czerwcu, a więc prawie miesiąc temu. Trunek na razie fermentuje, na filmie widać, że jest jeszcze nieoczyszczony. Do tej pory nie zlewaliśmy go znad osadu, planujemy zrobić to dopiero za ok.2 tygodnie.

 

Wino z kwiatów czarnego bzu  

Prezentowane wino z kwiatów czarnego bzu z końca maja ma głęboką, żółtą barwę, którą nadały trunkowi pyłki kwiatów czarnego bzu. Na dnie i obrzeżach balona, zaczyna gromadzić się osad świadczący o rozpoczęciu procesu klarowania. Niebawem planujemy przeprowadzić pierwsze zlanie płynu znad osadu.

 

Test kapslownic i korkownic

Przeprowadzenie testu kapslownicy młotkowej i plastikowej korkownicy ręcznej miało na celu przekonanie się, czy warto oszczędzać na sprzęcie. A może korzystniej jest zainwestować w droższe i bardziej zaawansowane odpowiedniki?

 

Korkownica ręczna

Do testu wykorzystaliśmy korki aglomerowane  w rozmiarze 28x35 mm i dwie puste butelki na wino. Najpierw musieliśmy namoczyć korek we wrzątku, gdyż zbyt twardy korek nie przecisnąłby się przed korkownicę. Zalecamy, aby dla własnej wygody i skuteczności, zawsze rozmiękczyć korek wrzucając go na kilka minut do wrzącej wody. My w tym celu włożyliśmy korki do kufla, a następnie zalaliśmy je wrzątkiem. Aby korki nie wypłynęły, można położyć na nie coś cięższego. Po kilku minutach wyjęliśmy korki i jeden z nich umieściliśmy w otworze korkownicy. Następnie nałożyliśmy korkownicę na butelkę i docisnęliśmy jej trzpień. Nie użyliśmy zbyt dużej siły (robiliśmy to na siedząco), a efekt był całkiem zadowalający. Korek dobrze utkwił w butelce, co wpłynęło na pozytywny wynik testu. Aby go dodatkowo potwierdzić, użyliśmy drugiej butelki o innym kształcie. Postąpiliśmy analogicznie jak z pierwszym korkiem z tą różnicą, że tym razem dociskaliśmy trzpień na stojąco. Używając większej siły szybko zakorkowaliśmy butelkę. Po przeprowadzeniu testu możemy polecić Ci wykorzystanie tej taniej i prostej korkownicy do korkowania butelek z winem. Jest co prawda mniej wygodna niż egzemplarze metalowe i stołowe, ale mimo to w zupełności spełnia swoją funkcję.

 

Kapslownica młotkowa

Ten test przeprowadziliśmy na kapslach i dwóch butelkach o różnej pojemności (500ml i 330 ml). Dodatkowo napełniliśmy je wodą, aby sprawdzić szczelność kapslowania. Jak sama nazwa wskazuje, aby użyć tej kapslownicy musieliśmy zaopatrzyć się w zwykły młotek. Przystępując do kapslowania najpierw przygotowaliśmy podłoże. Powinno być miękkie, więc użyliśmy kilkukrotnie złożonego ręcznika. Na nim postawiliśmy butelkę o pojemności 330 ml, do której przyłożyliśmy kapsel.  Następnie umieściliśmy końcówkę kapslownicy na kapslu i uderzaliśmy w nią młotkiem. Należy to robić z wyczuciem, aby nie rozbić butelki. Stukaliśmy kilkakrotnie w sam środek, aby metalowy kapsel dokładnie nasunął się na szkło. Kiedy to zrobiliśmy, mogliśmy sprawdzić efekt działania kapslownicy. Okazało się, że to proste urządzenie szczelnie zamknęło butelkę, a więc wynik testu był satysfakcjonujący. Podobnie postąpiliśmy z mniejszą butelką. Niestety, tym razem podczas stukania młotkiem w kapslownicę, butelka pękła. Być może jest to efekt nieadekwatnego użycia siły, ale z tym modelem trzeba brać takie wypadki pod uwagę. Wystarczy mocniej uderzyć, by uszkodzić butelkę i wylać cenny trunek. Dlatego w przypadku tej kapslownicy sugerujemy inwestycję w bardziej nowoczesny sprzęt.

 

Inne polecane korkownice

W naszym sklepie oferujemy kapslownice dwuramienne i stołowe, które sprzyjają wygodniejszemu i skuteczniejszemu zatkaniu butelek. Polecamy je zwłaszcza tym, którzy produkują znaczne ilości warek i którym zależy na szybkim i przyjemnym butelkowaniu, bez wpadek w postaci rozlanego piwa.

Choć korkownica ręczna bardzo dobrze poradziła sobie z zadaniem, możemy też zaoferować bardziej zaawansowane modele. W Malinowym Nosie możesz zaopatrzyć się w korkownice metalowe dwuramienne i stołowe. Dzięki nim użyjesz mniejszej siły do zakorkowania butelek, a więc nie zmęczysz się przy rozlewaniu nawet większych ilości wina.

 

Nasze rady dotyczące produkcji wina z czereśni

Choć sami nie produkowaliśmy w tym roku wina z czereśni, zapewne wielu domowych wytwórców pokusiło się o sporządzenie tego trunku. Ze swej strony polecamy wymieszanie wina czereśniowego z innymi owocami, np. wiśnią, agrestem lub porzeczką. Dlaczego? Otóż czereśnie są bardzo słodkie, charakteryzują się brakiem kwasowości, dlatego wino nie wyjdzie zbyt smaczne. Aby uzyskać lepszy efekt zalecamy wymieszać czereśnie z innymi kwaśnymi owcami przed fermentacją lub kupażować gotowe wino z innym, kwaśniejszym.

Zapraszamy już teraz do obejrzenia kolejnego przepisu z przygotowania wina. Tym razem planujemy zrobić wino porzeczkowe lub porzeczkowo-agrestowe. Wszystkim, którzy jeszcze nie próbowali tego trunku gorąco go polecamy, zwłaszcza, że sezon na agrest i porzeczki właśnie trwa. Możemy też zaproponować przednie wino z wiśni, które jest bardzo aromatyczne i ma głęboką ciemną barwę.

Wszystkich zachęconych przedstawionymi przez nas winami i sprzętem niezbędnym do produkcji trunków, zapraszamy do naszego sklepu internetowego Malinowy Nos i do stacjonarnej siedziby w Jaśle.

Życzymy powodzenia w sztuce wyrobu domowych alkoholi i do zobaczenia w kolejnej odsłonie naszego wideo-poradnika.

 

Subskrybuj nasz kanał na YouTube, by zawsze być na bieżąco z kolejnymi odcinkami poradnika Malinowy Nos!

 

 

Produkty, które mogą się przydać

5%

Kapslownica młotkowa

Kapslownica młotkowa

  • 16,89 zł
  • 16,05 zł
Korkownica ręczna Fabio

Korkownica ręczna Fabio

  • 27,99 zł

10%

Kapslownica dwuramienna metalowa ETERNA

Kapslownica dwuramienna metalowa ETERNA

  • 49,99 zł
  • 44,99 zł

10%

Korkownica metalowa dwuramienna FREDI

Korkownica metalowa dwuramienna FREDI

  • 54,99 zł
  • 49,49 zł
Kapslownica stołowa GRIFO

Kapslownica stołowa GRIFO

  • 99,99 zł

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl