Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Wino Ryżowe cz. 3 + Dzika Róża + Żyto.

11 kwi 2015

To już trzecia odsłona produkcji wina ryżowego, które niektórzy znają pod nazwą Wermut. Łatwa dostępność składników i niski koszt wytworzenia zachęciły nas do przygotowania 54-litrowego zapasu tego winka.

 

Do wyprodukowania 54 litrów wina ryżowego potrzebujesz:

  • 10 kg ryżu,
  • 12 kg cukru,
  • 2 kg rodzynek,
  • 200 g kwasku cytrynowego,
  • 100 g ziół prowansalskich,
  • 30 g kurkumy,
  • 10 g drożdży (my użyliśmy Bayanus G-995),
  • 15 pożywki (np. Aktivit).

 

Sprzęt do zlewania wina ryżowego:

  • pojemnik fermentacyjny,
  • balon z korkiem i rurką fermentacyjną,
  • ściągacz do wina,
  • lejek do balonów.

W tym odcinku pozbywaliśmy się wyraźnego osadu, który osiadł na dnie balona z winem. Użyliśmy do tego wężyka, którym zlaliśmy płyn do pojemników fermentacyjnych. Tak oczyszczone wino przelaliśmy z powrotem do umytego balona.

 

Zlewanie wina znad osadu

Najpierw musisz umieścić balon na podwyższeniu. Uważaj przy tym, żeby nie wzruszyć osadu. Jeśli Ci się to nie uda, możesz odczekać kilka godzin i ponownie przystąpić do zlewania. Oczywiście możesz też zrobić to od razu – w końcu za jakiś czas zlejesz wino po raz drugi, pozbywając się tym samym się resztek osadu.

W  każdym razie, aby uzyskać czystszy płyn, włóż jeden koniec ściągacza (wężyka) do balona, a drugi umieść w pojemniku fermentacyjnym. My podczas tej czynności nie odmówiliśmy sobie przyjemności wypróbowania trunku. Oglądając film możesz sam ocenić efekt naszej pracy – winko ma ładną, żółtawą barwę i jest dość klarowne. Zaręczamy też, że smak ziołowego wermutu jest bardzo przyjemny.

 

Przelewanie wina do balona

Po zlaniu płynu, musisz teraz dokładnie umyć balon, by usunąć osad skumulowany na dnie. Potem możesz znów przelać wino do balona używając wygodnego lejka. Na koniec zatkaj balon korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw trunek do dalszej fermentacji. Po upływie miesiąca lub dwóch, możesz powtórzyć zlewanie wina.

 

Końcowy etap produkcji wina ryżowego

Przyszedł czas na skontrolowanie winka ryżowego. Po dwóch miesiącach właściwie już nie fermentuje, ale czeka na ponowne zlewanie znad osadu. W tym celu wykonaj te same czynności co poprzednim razem, czyli używając wężyka przelej płyn z balona do pojemnika fermentacyjnego. Potem umyj balon i znów przelej do niego sklarowane wino, które jest już właściwie gotowe. My odstawiliśmy je na jeszcze jeden miesiąc, po upływie którego rozlejemy trunek do butelek.

Na filmie pokazaliśmy Ci jak obecnie wygląda nasze wino ryżowe. Swoją piękną, szlachetną barwę zawdzięcza kurkumie. Jest też bardzo przejrzyste i wyśmienicie smakuje dzięki dodaniu ziół prowansalskich. Użyte przez nas proporcje składników pozwoliły nam uzyskać półsłodkie, całkiem przyjemne winko. Mamy nadzieję, że i Ty osiągnąłeś podobny albo jeszcze lepszy efekt.

 

Wino z dzikiej róży

W październiku zamieściliśmy filmik, na którym nastawiliśmy wino z dzikiej róży. Upłynęło pół roku, a trunek nadal delikatnie fermentuje. Jesteśmy całkiem zadowoleni z tego winka – owoce dzikiej róży nadały mu głęboką barwę i pyszny smak. W ciągu tych sześciu miesięcy dwa razy zlaliśmy płyn znad osadu, więc trunek jest bardzo przejrzysty.

 

Wino z żyta

Kolejną naszą propozycją, tym razem z grudnia, było wino z żyta. Obecnie ma bardzo ciemny kolor, jest dość klarowne  i niemal nie pracuje. Na dnie balona zebrał się osad, więc w tym odcinku wideo poradnika zdecydowaliśmy się zlać płyn. Po zamontowaniu wężyka, sprawdziliśmy jak smakuje nasze winko. Jest wytrawne i smaczne, a w miarę upływu czasu będzie jeszcze lepsze. Jeśli zdecydowałeś się na zrobienie tego trunku, po zabutelkowaniu zapomnij o nim na rok lub dwa. Po tym czasie będzie rewelacyjny.

 

Chcesz rozszerzyć domową produkcję? A może jesteś początkujący i kompletujesz pierwszą aparaturę? W takim razie zachęcamy do zapoznania się z ofertą naszego sklepu Malinowy Nos. Znajdziesz u nas balony, akcesoria, butelki i wszystko inne czego potrzebujesz do sporządzenia domowego alkoholu.

Polub nasz kanał YouTube i fanpage na Facebooku, by być na bieżąco w kolejnymi odcinkami wideoporadnika i naszymi najnowszymi propozycjami produktów dla domowych twórców wina.

Produkty, które mogą się przydać

Sitko gęste fi 150 mm

Sitko gęste fi 150 mm

  • 7,41 zł
Ściągacz do wina 150 cm

Ściągacz do wina 150 cm

  • 8,99 zł
Filtr Medium 500

Filtr Medium 500

  • 9,99 zł
Filtr Coarse 1000

Filtr Coarse 1000

  • 9,99 zł
Filtr Fine 100

Filtr Fine 100

  • 9,99 zł
Ściągacz mały szklany

Ściągacz mały szklany

  • 9,99 zł
Sitko fi 250 mm

Sitko fi 250 mm

  • 11,99 zł
Aparat do filtracji

Aparat do filtracji

  • 59,99 zł

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl