Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Wino z zielonej herbaty cz. 3

14 mar 2015

Wino z zielonej herbaty (ok 15%) - przepis na 20 L

Cześć! Jakiś czas temu pokazywaliśmy jak nastawić wino z zielonej herbaty oraz jak odfiltrować je z suszonych owoców. Zapraszamy do obejrzenia poprzednich odcinków i zadania tego przedniego winka zwłaszcza zimą, gdy nie ma sezonowych owoców i balony stoją puste. Natomiast w tym odcinku masz okazję zobaczyć, jak zlewamy i butelkujemy nasze winko z zielonej herbaty.

 

Składniki na 20 l wina  z zielonej hebraty (15%):

  • 200 g zielonej herbaty,
  • 5 kg cukru,
  • 1 kg rodzynek,
  • dowolne owoce (suszone lub świeże),
  • 50 g kwasku cytrynowego lub sok z cytryn,
  • pożywka + drożdże,
  • ew. pirosiarczyn potasu.

 

Sprzęt do zlewania wina:

  • pojemnik fermentacyjny,
  • lejek do balonów,
  • wężyk silikonowy,
  • butelki,
  • korki,
  • korkownica.

 

Zlewanie wina znad osadu

Balon z winem umieść na podwyższeniu uważając, by nie wzruszyć osadu. Włóż do niego końcówkę wężyka silikonowego.  Na podłodze postaw pojemnik fermentacyjny, do którego przelejesz wino. Teraz zaciągnij płyn przez drugi koniec węża, po czym wstaw go do pojemnika. Dzięki działaniu grawitacji, trunek zacznie przelewać się z jednego naczynia do drugiego.

Podczas zlewania warto sprawdzić jak miewa się Twoje winko z zielonej herbaty. My stwierdziliśmy, że brakuje mu jeszcze klarowności, ale ma ładną barwę. Wino jest też wystarczająco słodkie, dlatego nie będziemy już go dosładzać. Ale jeśli Twoje będzie zbyt kwaśne, to jest właśnie odpowiedni moment na dodanie kolejnej partii cukru. Nasze winko  jest naprawdę wyśmienite, z wyczuwalnym akcentem żurawiny. Być może zrobimy większy zapas i zadamy jeszcze 50 lub 100 litrów. Ty oczywiście możesz eksperymentować z dowolnymi owocowymi dodatkami do zielonej herbaty. Jednak jeśli użyjesz śliwek, bądź przygotowany na to, że trunek będzie klarował się dość wolno.

W trakcie zlewania należy uważać, żeby nie wzruszyć wężykiem osadu. Ale jeśli to Ci się zdarzy, nie przejmuj się, bo i tak wino będzie ponownie zlewane. Na koniec obciągu warto przechylić balon, dzięki czemu zbierzesz prawie cały płyn bez zaciągania osadu. Potem dokładnie umyj balon, z powrotem przelej do niego winko i odstaw do dalszej fermentacji i klarowania.

 

Ponowne zlewanie znad osadu

Po miesiącu na dnie balona znów skumulował się osad, więc można przystąpić do drugiego obciągu wina. Postępuj tak jak poprzednio i przy okazji sprawdź właściwości trunku. Nasz trunek jest już bardziej klarowny, smakuje rewelacyjnie i być może za miesiąc rozlejemy go do butelek. Zachęcamy jednak by winko postało dłużej, wtedy lepiej się wyklaruje.

 

Rozlewanie do butelek i korkowanie

Jeśli uznasz, że Twoje winko jest wystarczająco przejrzyste i już nie fermentuje, możesz je zabutelkować. Przedtem możesz jeszcze stabilizować trunek pirosiarczynem potasu, aby nie zaszkodziły mu żadne drobnoustroje. Polecamy ten środek zwłaszcza jeśli Twoje butelki z winem leżakowały przez dłuższy czas.

Przystępując do butelkowania, musisz zaopatrzyć się oczywiście w odpowiedni sprzęt. Potrzebne Ci będą zdezynfekowane butelki, korki i korkownica. Możesz też wykorzystać kapturki termokurczliwe i etykiety do ozdabiania butelek.  Korki przed użyciem wyparz kilka minut we wrzątku, dzięki czemu zmiękną i łatwiej dopasują się do szyjek. Następnie rozlewaj wino do butelek, np. za pomocą tradycyjnej metody z użyciem wężyka. Jeśli masz większy nastaw, możesz przelać wino do pojemnika fermentacyjnego wyposażonego w wygodny kranik.

Po zabutelkowaniu musisz zakorkować wino. Namoczone korki umieść w butelkach używając korkownicy (np. wygodnej dwuramiennej). Jeśli zależy Ci na efektownej prezentacji, możesz nakleić etykiety na butelki i zabezpieczyć korki kapturkami termokurczliwymi.

 

Winko herbaciane jest bardzo przyjemne w smaku, dlatego zachęcamy do przygotowania własnych nastawów. Wiele innych, równie ciekawych przepisów znajdziecie na kanale YouTube Malinowy Nos. Dajcie nam suba, żeby zawsze być na bieżąco.

 

Do zobaczenia!

Produkty, które mogą się przydać

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl