Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Miód Pitny - Czwórniak - Smaczny przepis!

26 lut 2015

Cześć! Tym razem zachęcamy do zapoznania się z przepisem na wyśmienity miód pitny. To trunek o wielowiekowej tradycji, chętnie spożywany podczas imprez łowieckich, np. po zakończonym polowaniu. Oczywiście nawet jeśli nie masz nic wspólnego z łowiectwem ani z miodosytnictwem, warto wypróbować poniższą recepturę.

Wcześniej wykonaliśmy też smacznego trójniaka. Zobacz nasz film o butelkowaniu miodu pitnego.

 

Składniki na 8 L czwórniaka:

  • 2 l miodu,
  • 6 l wody,
  • kwasek cytrynowy,
  • drożdże do miodów pitnych + pożywka.

 

Sprzęt do wyrobu miodu pitnego:

  • duży garnek,
  • balon z korkiem i rurką fermentacyjną,
  • łyżka szumówka,
  • mieszadło,
  • lejek do balonów,
  • cukromierz.

 

Kilka słów o miodzie pitnym

Miód pitny powstaje podczas fermentacji miodu rozcieńczonego w wodzie. W zależności od użytych proporcji, rozróżniamy trójniaki, czwórniaki, piątaki etc. Nazwa określa stosunek ilości wody do miodu. Przykładowo, w skład trójniaka wchodzi 1 jednostka miodu i 2 jednostki wody. My przygotujemy czwórniak, do którego użyjemy 1 jednostki miodu (w naszym przypadku 2 litry) i 3 jednostek wody. Z tej ilości uzyskamy 8 litrów miodu pitnego.

Przygotowując własny nastaw weź pod uwagę, że im więcej miodu użyjesz, tym trunek będzie dłużej dojrzewał, np. przy trójniaku będziesz czekać ok. 2 lat.  Nasz czwórniak będzie gotowy do spożycia już po roku. Do miodów pitnych możesz też dodać soki owocowe (np. malinowy), zamiast części wody lub przyprawy korzenne, które ubogacą jego smak.

 

Przygotowanie matki drożdżowej

Rozpocznij od przygotowania drożdży.  W tym celu wlej do czystej butelki szklankę letniej wody. Dodaj kilka łyżeczek cukru i odrobinę pożywki do drożdży, dzięki której będą szybciej się namnażać. Wymieszaj całość i dodaj drożdże do miodów pitnych. Na koniec lekko wstrząśnij butelką, żeby drożdże dobrze połączyły się z wodą. Przykryj butelkę gazą i odstaw w ciepłe miejsce na kilka dni.

 

Miód pitny nasycony i nienasycony

Po kilku dniach przygotuj wszystkie niezbędne składniki, czyli sporządzoną wcześniej matkę drożdżową i pożywkę, kwasek cytrynowy, wodę i oczywiście miód. My użyliśmy głównie miodu kwiatowego i niewielkiej ilości miodu z lipy. Ty możesz eksperymentować z dowolnymi miodami dobrej jakości.

Przygotowując brzeczkę miodową, masz do wyboru dwie metody – na ciepło (miód nasycony) albo na zimno (nienasycony). Metoda na zimno polega na wymieszaniu zimnego miodu z wodą. W metodzie na ciepło, najpierw należy podgrzać wodę, dodać miód i całość gotować ok. pół godziny. W tym czasie trzeba zbierać z powierzchni wywaru pianę za pomocą łyżki szumówki.

Która metoda jest lepsza? Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Metoda na zimno jest wygodniejsza i lepsza dla trunku, bo miód zachowuje więcej cennych składników. Z kolei przy metodzie na ciepło, wysoka temperatura zabija szkodliwe drobnoustroje, które mogłyby zepsuć efekt końcowy. Gotowanie miodu polecamy zwłaszcza osobom początkującym, które chcą mieć pewność, że trunek na pewno wyjdzie dobry. My używaliśmy już obu sposobów, ale w tym filmiku zaprezentujemy metodę na ciepło.

 

Przygotowanie brzeczki miodowej

Jeśli wybrałeś metodę na ciepło, postaw na gazie duży garnek i wlej do niego 6 litrów wody. Kiedy się podgrzeje, dodaj miód i gotuj przez pół godziny. W międzyczasie zbieraj pianę, dodaj kwasek cytrynowy i odstaw do wystudzenia. Po kilku godzinach, gdy temperatura miodu osiągnie ok. 20°C, możesz przystąpić do dalszych czynności. Zmierz poziom cukru w nastawie, aby potem wiedzieć, ile odfermentowało. My mamy ok. 26 BLG, więc spodziewamy się, że docelowo uzyskamy 13-procentowy miód pitny.

Teraz przelej roztwór miodowy do czystego balona, dodaj pożywkę i matkę drożdżową. Następnie dobrze wymieszaj brzeczkę i zamknij balon korkiem z rurką fermentacyjną. Naklej też etykietę z datą, ilością cukru i rodzajem składników. Na koniec odstaw miód do fermentacji i kiedy się wyklaruje, zlewaj płyn znad osadu.

 

Miód pitny – efekt

Jeśli wahasz się, czy warto zrobić domowy miód pitny i nie jesteś pewien efektu, możemy podzielić się z Tobą własnymi spostrzeżeniami. W 2012 roku sporządziliśmy czwórniak na bazie różnych miodów – gryczanego, lipowego, wielokwiatowego i miodu z mniszka. Użyliśmy metody na ciepło, więc jest to miód nasycony. Z kolei w lipcu 2013 roku nastawiliśmy trójniak z miodu słonecznikowego. W ciągu niespełna dwóch lat miód był zlewany znad osadu i obecnie znów na dnie balona zebrał się osad. Teraz skosztowaliśmy obu tych trunków, by porównać ich właściwości organoleptyczne. Czwórniak okazał się mniej klarowny niż trójniak, który ma już bardzo przejrzystą barwę. W zapachu oba są podobne, miód jest wyraźnie wyczuwalny. Smak trójniaka jest bardzo miodowy, choć niezbyt słodki. Na pewno jest dość ciekawy i warto nastawić taki trunek. Natomiast czwórniak okazał się nieco gorszy, choć oba są przyjemne w degustacji. Miód pitny sporządzony z różnych odmian miodu ma różnorodne nuty smakowe, dlatego można eksperymentować do woli z ulubionymi gatunkami.

 

W sklepie Malinowy Nos ciągle pojawiają się nowe produkty, dlatego zachęcamy do bliższego zapoznania się z naszą ofertą. Zapraszamy też do obejrzenia kolejnych odcinków wideo poradnika. Subskrybuj nasz kanał YouTube, żeby zawsze być na bieżąco z nowymi odcinkami.

Do zobaczenia!

 

 

 

Produkty, które mogą się przydać

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl