Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Winopak, czyli najprostszy sposób na dobre winko!

14 lut 2015

Błyskawiczny i prosty przepis na domowe winko gronowe

Cześć! Jak nastawić domowe wino gronowe w sezonie zimowym? Otóż najprostszym i najszybszym sposobem jest użycie winopaka. Czasami warto pójść na skróty, zwłaszcza gdy dostęp do owoców jest utrudniony i brakuje Ci pomysłów na wino. Ten zestaw umożliwi Ci przygotowanie około 23 litrów białego wina gronowego, oszczędzając czas i cierpliwość.

W ten sposób możesz przygotować również inne trunki. Sprawdź nasz wpis na temat przygotowania pysznego cydru z koncentratu jabłkowego.

 

Składniki na wino - winopak Chardonnay La Mancha zawierający:

  • 5 l skoncentrowanego soku winogronowego,
  • aktywne drożdże winiarskie (saszetka „E”),
  • stabilizator wina (saszetka „H”),
  • zol krzemowy (saszetka „J”),
  • żelatynę  w płynie (saszetka „K”),
  • instrukcję,
  • 15-18 l wody.

 

Sprzęt do produkcji na wino:

  • pojemnik fermentacyjny  (ok. 35 l)  z pokrywą i rurką fermentacyjną,
  • mieszadło.

 

Przygotowanie nastawu do fermentacji

Najpierw umyj i zdezynfekuj pojemnik fermentacyjny. Następnie przelej do niego 5 litrów koncentratu winogronowego. Teraz pora na uwodnienie drożdży. W tym celu wsyp aktywne drożdże (saszetka z literą „E”) do ok. 100 ml letniej wody, wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut. 

W tym czasie dolej do koncentratu 15-18 l przegotowanej, chłodnej wody i wymieszaj roztwór. Skąd ta rozbieżność? Otóż jeśli chcesz otrzymać bardziej wyrazisty i mocniejszy trunek, użyj mniejszej ilości wody do rozcieńczenia soku. A jeśli chcesz przygotować większy zapas, dolej (maksymalnie) 18 litrów. Aby obliczyć ostateczną moc wina, skorzystaj z cukromierza. My uzyskaliśmy 21 Blg, więc docelowo zyskamy ok. 10-procentowy trunek.

Po kilkunastu minutach wlej do soku wcześniej uwodnione drożdże i wymieszaj. Na koniec zamknij pojemnik pokrywą z rurką fermentacyjną  oraz  dołącz do niego etykietę z nazwą, datą i ilością cukru. Twój nastaw winogronowy jest gotowy!

 

Fermentacja wina z winopaka

Czas fermentacji jest zależny od temperatury, w jakiej przechowujesz nastaw. Według instrukcji  winopaka, przy 22°C wino pracuje 16 dni. W niższej temperaturze musisz przygotować się na ok. 3 tygodnie czekania. Po tym czasie możesz klarować i stabilizować swój trunek.

Zapraszamy do obejrzenia kolejnych odcinków naszego wideo-poradnika z ciekawymi przepisami na przyjemne, domowe winko. Subskrybujcie nasz kanał YouTube, by być zawsze na bieżąco z filmikami od Malinowego Nosa!

 

 

 

Produkty, które mogą się przydać

Mieszadło plastikowe

Mieszadło plastikowe

  • 11,99 zł

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl