Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Wino Ryżowe cz.2

25 sty 2015

Przepis na Wino Ryżowe (Wermut) cz. 2

Cześć! Jak zapewne wiesz, tydzień temu nastawialiśmy zapas winka ryżowego z dodatkiem aromatycznych ziół. Mamy nadzieję, że poszedłeś za naszym przykładem i również czekasz na swój pyszny domowy Wermut. W tym odcinku będziesz miał okazję zobaczyć kolejny etap produkcji tego zacnego trunku.

 

Składniki na 54 litrów wina ryżowego:

  • 10 kg ryżu,
  • 12 kg cukru,
  • 2 kg rodzynek,
  • 200 g kwasku cytrynowego,
  • zioła prowansalskie (100 g), kurkuma (30 g),
  • drożdże Bayanus G-995 (10 g),
  • pożywka Aktivit (15 g),

 

Składniki na 20 l wina ryżowego:

  • 4-5 kg ryżu,
  • 5 kg cukru,
  • 1 kg rodzynek,
  • 80 g kwasku cytrynowego,
  • zioła prowansalskie (50g), kurkuma (15g),
  • drożdże Bayanus G-995 (5g),
  • pożywka Aktivit (10g).

 

Sprzęt do produkcji wina z ryżu:

  • 2 x pojemnik fermentacyjny lub duże wiadro,
  • wężyk do zlewania płynu,
  • lejek do balonów + sitko.

 

Nasze winko ryżowe ładnie pracuje i aromatycznie pachnie. W wyniku fermentacji nie wytworzyła się w nim niepożądana piana, co może się zdarzyć, gdy nastawu jest zbyt w dużo w stosunku do objętości balona. Aby temu zapobiec, warto zostawić więcej wolnego miejsca w naczyniu, a dopiero później go uzupełnić. Pamiętaj też, aby codziennie mieszać swoje wino, uważając przy tym, by nie stłuc szklanego balona. Dzięki temu ryż i przyprawy lepiej oddadzą swoje cenne właściwości.

 

Dodanie syropu cukrowego do nastawu

Po tygodniu od nastawienia winka ryżowego, dodaj kolejną porcję cukru (5kg). Nigdy nie wsypuj cukru w formie stałej, lepiej rozpuść go w gorącej wodzie.  Drożdże znacznie szybciej fermentują z syropem cukrowym niż z nierozpuszczonymi kryształkami. Przestudzony syrop wlej do nastawu i obserwuj pracę drożdży. Jeśli syrop będzie zimny, reakcja na cukier nie będzie zbyt burzliwa. Przy cieplejszym, prawdopodobnie będzie dość widoczna. Na koniec uzupełnij balon wodą i zamknij go korkiem z rurką fermentacyjną. Teraz możesz odstawić wino do dalszej fermentacji, by po ok. miesiącu, odfiltrować płyn z ryżu, rodzynek i przypraw.

 

Filtrowanie moszczu

Po miesiącu od zadania kolejnej partii cukru, możesz już przecedzić winko, żeby uzyskać sam moszcz. W tym celu przygotuj pojemnik fermentacyjny i silikonowy wężyk. Włóż jeden koniec wężyka do balona, a drugim zaciągnij płyn, po czym włóż go do pojemnika. Kiedy już zlejesz większość trunku, pozbądź się ryżu, rodzynek i przypraw, wlewając je do drugiego pojemnika. Teraz umyj dokładnie balon z resztek składników i osadu, a następnie przelej do niego płyn używając lejka i sitka. Na koniec zamknij balon korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw moszcz do dalszej fermentacji, już bez udziału ryżu.

 

Rady Malinowego Nosa

Podczas zlewania trunku nie odmówiliśmy sobie przyjemności wypróbowania go. Nasze winko ma piękną, jasnozłotą barwę, wydziela intensywny zapach ziół prowansalskich i jest dość wyraziste. Przyprawy są jednak mocno wyczuwalne, a smak zbyt intensywny, dlatego postanowiliśmy rozcieńczyć Wermut dodając syrop cukrowy z 3 kg cukru i 8 litrów wody.

Przy okazji tak dużego nastawu uczulamy, by spore balony zawsze trzymać w dołączonych do nich koszykach albo podkładać pod nie ręcznik lub szmatkę, żeby szkło nie miało kontaktu z podłożem. Dzięki temu naczynie jest lepiej zabezpieczone przez pęknięciem, co niestety czasami się zdarza w domowej produkcji alkoholu.

Tutaj znajdziesz trzecią część poradnika: Wino ryżowe - zlewanie znad osadu.

Jeśli brakuje Ci sprzętu do produkcji wina lub innych domowych alkoholi, zachęcamy do skorzystania z oferty naszego sklepu Malinowy Nos. Zapraszamy też do obejrzenia kolejnych odcinków wideo-poradnika i gorąco zachęcamy do subskrybowania naszego kanału YouTube!

 

 

Produkty, które mogą się przydać

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl