Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Wino z żyta cz.2

22 sty 2015

Wino z żyta cz. 2 - filtrowanie moszczu i dodawanie cukru

Cześć! W tym odcinku wideo-poradnika przedstawiamy drugi etap z przygotowania naszego winka z żyta. Dodamy w nim kolejną partię cukru i odfiltrujemy zboże z moszczu. Pierwszą część znajdziesz tutaj: Wino z żyta. Przepis.

 

Składniki:

  • 5 kg żyta,
  • 5 kg cukru,
  • 100 g kwasku cytrynowego,
  • ok. 20 l wody,
  • pożywka + drożdże.

 

Sprzęt do filtrowania moszczu:

  • pojemnik fermentacyjny,
  • worek filtracyjny ze stelażem,
  • balon (20l) z korkiem i rurką fermentacyjną,
  • mieszadło, lejek,
  • cukromierz,
  • pipeta do wina.

 

Nasz nastaw spokojnie fermentuje w pojemniku fermentacyjnym. Ma lekko piwny zapach, a znajdujące się w nim żyto wchłonęło trochę płynu i napęczniało.

 

Dodanie syropu cukrowego

Po tygodniu od przygotowania nastawu, rozpuść 2 kg cukru w ok. 2 l gorącej wody. Wystudzony syrop cukrowy dolej do nastawu i wymieszaj całość. Następnie zamknij pojemnik pokrywą z rurką fermentacyjną i odstaw do dalszej fermentacji na 3-4 tygodnie.

 

Filtrowanie żyta z moszczu

Po upływie ok. miesiąca możesz odfiltrować żyto z moszczu. W tym celu przygotuj duży pojemnik i umieść na nim worek filtracyjny ze stelażem. Teraz przelej płyn, aby pozbyć się zboża. Przefiltrowany moszcz wlej do balona używając lejka. Możesz teraz sprawdzić, czy cukier wyfermentował. Aby to zrobić, nabierz pipetą próbkę i odczytaj wynik za pomocą cukromierza.  Na koniec zamknij  balon korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw winko do spokojnej fermentacji.

Już teraz zapraszamy do obejrzenia trzeciej części z przygotowania winka żytniego, jak również do innych ciekawych odcinków wideo-poradnika sklepu Malinowy Nos.

Subskrybujcie nasz kanał, aby nie przegapić żadnego odcinka!

 

Produkty, które mogą się przydać

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl