Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Jak zrobić nalewkę z czerwonej porzeczki?

06 paź 2021

Porzeczka czerwona to bliska krewna porzeczki czarnej - oba gatunki występują pospolicie na terenie Polski i oba równie dobrze nadają się do przyrządzenia doskonałej nalewki. Zarówno dobrze nam już znana smorodinówka, jak i dzisiejsza bohaterka - porzeczkówka należą do domowych trunków, które chętnie zamieszkują barki i piwniczki pasjonatów nalewkarstwa, niemniej jednak wymagają dużej dozy cierp

Kiedy zbieramy czerwone porzeczki?

Zbiór czerwonych porzeczek przypada na środek lata i wakacji. Upalny koniec lipca, obfitość wszelkiego rodzaju zdrowych owoców, czas urlopów i wypoczynku - synergia tych składników niewątpliwie zachęca do eksperymentów w dziedzinie nalewkarstwa.

Czerwone porzeczki są w smaku nieco bardziej kwaskowe, a mniej słodkie od porzeczki czarnej, ale w naszym kraju są równie popularne. Porzeczkom sprzyja umiarkowany klimat, wilgotne gleby i lekkie nasłonecznienie, dlatego świetnie czują się na terenie niemal całej Polski, za wyjątkiem terenów górskich.

Właściwości zdrowotne czerwonej porzeczki

Nie będzie przesadą nazwanie czerwonej porzeczki prawdziwą bombą witaminową - zwłaszcza witaminy C. Poza tym, porzeczki stanowią niezrównane źródło żelaza, potasu, argininy oraz aminokwasów.

Składniki te sprawiają, że nalewka z czerwonej porzeczki świetnie sprawdza się jako domowy środek na wzmocnienie odporności. Prozdrowotność czerwonej porzeczki polega również na działaniu wykrztuśnym, przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym, a także poprawie procesów trawienia. Z kolei liście czerwonej porzeczki stanowią podstawę trunku skutecznie łagodzącego nadkwasotę.

Przygotowana z czerwonych porzeczek nalewka szczególnie wskazana jest dla osób, które zmagają się z ogólnym wyczerpaniem albo borykają się ze skołatanymi nerwami. Nalewka z czerwonej porzeczki spożywana z umiarem z pewnością przyniesie im ulgę i ukojenie.

Drink na bazie czerwonej porzeczki

Jakie owoce wybrać na nalewkę z porzeczki?

Mieszkając na wsi lub na terenach podmiejskich, mamy spore szanse na zdobycie czerwonych porzeczek prosto z pobliskiego krzewu. Wystarczy zapytać rodziny, sąsiadów lub przyjaciół - z pewnością znajdziemy kogoś, kto dysponuje odpowiednią “plantacją”. Krzewy porzeczki co do zasady nie są zbyt rozłożyste, dlatego śmiało możemy je posadzić obok domu albo nawet na ogródkach działkowych.

Piszę o tym dlatego, że do porzeczkówki najlepsze są owoce zebrane prosto z krzewu. Drugie miejsce zajmują porzeczki zakupione na targu, ale w ostateczności możemy się posłużyć także owocami mrożonymi lub z supermarketu.

Składniki nalewki z czerwonej porzeczki

Składniki nalewki z czerwonych porzeczek to: 1 kg czerwonych porzeczek, 0,5 l spirytusu, 0,5 l wody, i 0,5 kg cukru.

Zaczynamy od dokładnego umycia porzeczek pod bieżącą wodą, a po wyschnięciu owoce należy starannie odszypułkować. Mając owoce przed oczyma, powinniśmy jednocześnie wyeliminować z dalszych działań porzeczki nadpsute lub w inny sposób uszkodzone.

Następnie umieszczamy porzeczki na dnie dużego słoja i zasypujemy cukrem. Jeszcze lepszy efekt przyniesie zasypywanie owoców warstwami - cukier lepiej się rozprowadzi i szybciej wyciągnie z porzeczek drogocenny ekstrakt.

Biorąc pod uwagę ilość owoców oraz objętość alkoholu i wody, trzeba naszykować sobie słój o pojemności co najmniej 3 litrów - z tych składników powinniśmy uzyskać około 1,3 - 1,5 litra gotowej nalewki.

Szybki domowy przepis na porzeczkówkę

Słój zamykamy i odstawiamy na 1-2 dni w słoneczne miejsce, pamiętając przy tym, aby co jakiś czas energicznie potrząsnąć słojem w celu lepszego wymieszania się składników. Obok świeżych owoców, równie ważną rolę odgrywa woda. Idealny będzie wybór wody źródlanej lub niegazowanej wody mineralnej - w każdym wypadku powinno ją się uprzednio przegotować.

Po tym czasie dolewamy do słoja wodę oraz spirytus i znów odstawiamy - tym razem na znacznie dłuższy czas, bo na około 2 miesiące. W kolejnym kroku zlewamy i dokładnie filtrujemy macerat, który przelewamy do butelek i pozwalamy im leżakować przez minimum kilka miesięcy - najlepiej przynajmniej przez pół roku.

Na tym etapie, do filtracji można użyć metalowego lub plastikowego sitka, a pozostałe owoce całkiem dobrze nadają się jako dodatek do ciast i deserów, a nawet jako podstawa sosów do mięs.

Porzeczkówka - właściwy kolor nalewki

Gotowa porzeczkówka odznacza się krystaliczną klarownością i piękną czerwoną barwą. Trudno ją jednak pomylić z winem, ponieważ czerwień nalewki porzeczkowej jest znacznie mniej intensywna i bardziej przezroczysta.

Po dłuższym okresie leżakowania wprawdzie może wytrącić się delikatny osad, niemniej jednak nie jest to żadna wada produktu końcowego. Jeżeli nam to przeszkadza, jak najbardziej nalewkę można jeszcze raz przefiltrować - przy użyciu filtra do kawy albo zwykłej gazy.

Alternatywne przepisy na nalewkę z czerwonej porzeczki

Inne przepisy wskazują na możliwość zastąpienia spirytusu wódką - musimy jednak wówczas pamiętać o zwiększeniu proporcji alkoholu lub pogodzić się z faktem, że nalewka porzeczkowa na wódce straci nieco ze swojej rozgrzewającej mocy.

Wśród kolejnych wariacji warto wymienić dodatki z przypraw, np. cynamonu, goździków, rodzynek, mięty albo innych ziół. Opcjonalnie można użyć wydrylowanych wiśni lub czereśni, a wszystkie te dodatki umieszczamy razem z porzeczkami w dużym słoju na samym początku przygotowania nalewki.

Cukier czy miód - co dodać do nalewki?

Czy w nalewce z porzeczki można zastąpić cukier miodem? Można eksperymentować, ale częściej zaleca się dodanie miodu nie zamiast, lecz obok cukru - jako ciekawe smakowe uzupełnienie nalewki. W tym wypadku najlepiej użyć miodu wielokwiatowego, a dodatkową porcję słodkości z pewnością docenią wszyscy, którzy są sceptycznie nastawieni do kwaskowatości porzeczkówki.

Przepis na nalewkę z soku z czerwonych porzeczek

Przepis na nalewkę z soku z czerwonych porzeczek jest w dużej mierze analogiczny. Do przygotowania tej wersji potrzebujemy 1 l soku z czerwonych porzeczek, 1 l spirytusu, 1 kg cukru i 750 ml wody.

Sok szykujemy przy użyciu wyciskarki lub sokowirówki. Oczywiście musimy przy tym pamiętać, że do tego celu potrzebujemy nieco większej ilości produkty wyjścowego, ponieważ na etapie wyciskania soku zawsze będą pojawiać się straty.

Syrop cukrowy do nalewki z porzeczki

Zaczynamy od przygotowania syropu cukrowego, poprzez rozpuszczenie cukru w ciepłej wodzie. Kiedy syrop ostygnie, wlewamy do niego sok porzeczkowy i spirytus. Ewentualnie możemy tutaj dodać cynamon, goździki, rodzynki lub wszystkie te składniki łącznie.

Po starannym wymieszaniu, odstawiamy słój na około 6 miesięcy. Po tym czasie filtrujemy macerat, przelewamy nalewkę do butelek i znów odstawiamy na około pół roku lub więcej. Jak widać jest to wersja dla najbardziej cierpliwych pasjonatów domowego nalewkarstwa.

Niepowtarzalny smak porzeczkówki

Smak porzeczkówki daleki jest od przesłodzonych likierów - to raczej trunek dla osób, które preferują delikatny, lekki i nieco kwaskowaty posmak. Nalewka z czerwonej porzeczki należy przy tym do trunków wytrawnych, ale przy tym skutecznie orzeźwiających. O ile nie każde podniebienie zachwyci się tymi nutami, to już zapach porzeczkówki z pewnością przypadnie do gustu zmysłowi powonienia.

Produkty, które mogą się przydać

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2021.

Realizacja: indemi.pl