Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Jak zrobić domową lemoniadę

17 sie 2021

Upalne lato daje się we znaki nawet największym fanom słonecznej aury. Skoro przez większą część roku zmuszeni jesteśmy do noszenia ciepłych ubrań, to każdy stara się maksymalnie wykorzystać te kilka miesięcy dobrej pogody, niemniej jednak wysokie temperatury wymagają od nas odpowiedniego chłodzenia organizmu. Jedni stosują w tym celu zimne desery, inni wolą mocno schłodzone napoje, natomiast często zapomina się, że najprostszym i najtańszym sposobem na upał jest zwykła domowa lemoniada.

Domowa lemoniada

Domowa lemoniada to nic innego, jak woda z dodatkiem aromatu owocowego. Przepisów na domową lemoniadę jest równie wiele, jak owoców dostępnych latem, a ograniczać nas może jedynie wyobraźnia.

Przyrządzenie lemoniady jest na tyle proste, że poradzi sobie z tym nawet ktoś, kto potrafi przypalić wodę - i tu warto wspomnieć o jeszcze jednym atucie lemoniady - przepis na nią jest nie tylko banalnie prosty, ale również nie wymaga wiele czasu. Lemoniada może nas uratować w sytuacji kiedy nasza lodówka świeci pustkami - wystarczy kilka chwil, by z nicości wyczarować orzeźwiający napój, który będzie smakował każdemu.

prosty przepis na domową lemoniadę

Atuty domowej lemoniady

Domowa lemoniada jest zarówno smaczna, jak i zdrowa. Pamiętajmy, że zawartość wody w organizmie dorosłego człowieka osiąga nawet 60%. Woda jest nie tylko naturalnym składnikiem życia, ale również wpływa na poprawę samopoczucia - szum wody działa uspokajająco i koi skołatane nerwy. Sok cytrynowy zawiera dużą ilość witaminy C, która wspomaga naturalną odporność organizmu, poprawia pracę naczyń krwionośnych i pomaga utrzymać prawidłową higienę jamy ustnej.

W założeniu, lemoniada jest napojem o kwaskowatym smaku, złożonym z wody, cukru i soku cytrynowego - stąd też wzięła się jej nazwa - od łacińskiego terminu citrus limon, czyli cytryna. Jak wiemy, cytryna może być tylko punktem wyjścia do nieograniczonych wariancji przepisów na lemoniadę.

Z Egiptu do Europy

Warto zauważyć, że doskonałe właściwości tego napoju były wykorzystywane już wiele wieków temu. Podobny napój znany był już w starożytnym Egipcie, skąd przywędrował z karawanami kupców do średniowiecznej Europy, gdzie upowszechnił się w czasie rewolucji przemysłowej.

Dokumenty datowane na połowę XIX wieku, wskazują na lecznicze użycie lemoniady w paryskich szpitalach. Z kolei w stolicy Anglii, ze sprzedaży lemoniady duża część ubogiej ludności miasta uczyniła podstawę swojego utrzymania w sezonie letnim - już sam ten fakt stanowi potwierdzenie prostoty i niskich kosztów wyprodukowania lemoniady.

Paryski sorbet

Ówczesna lemoniada była poetycko i wprawdzie nieco górnolotnie zwana nektarem lub paryskim sorbetem, a w jej skład wchodziła woda, cukier, soda, sok i kwas owocowy.

Co do zasady, lemoniada jest zaliczana do napojów bezalkoholowych, ale doskonale sprawdza się jako element drinków, a także jako dodatek do piwa.

Lemoniada z soku cytrynowego

Na początek przyjrzyjmy się standardowej lemoniadzie, czyli napojowi przyrządzonemu z dodatkiem soku z cytryny. Do jej przygotowania potrzebujemy ½ litra wody, 3 cytryny i 3-4 łyżki cukru. Owoce należy dokładnie umyć i przekroić na pół, po czym trzeba wycisnąć z nich sok. Do tego celu możesz użyć wyciskarki ręcznej lub elektrycznej. Jeżeli na tym etapie pojawią się wolne pestki lub elementy miąższu, to sok można przefiltrować np. przy użyciu zwykłego, ale stosunkowo gęstego sitka.

W tym momencie warto rozważyć wykorzystanie dodatkowej cytryny lub pomarańczy - starannie umyty owoc kroimy na plasterki i wkładamy do dzbanku na lemoniadę - będzie to dodatkowe źródło stopniowo uwalnianego soku oraz doskonała ozdoba.

Następnie do dzbanka wlej wyciśnięty uprzednio sok oraz wodę. Najlepiej użyć wody źródlanej, ale równie dobrze może to być zwykła woda przegotowana. Jeżeli lubisz napoje gazowane, to możesz wykorzystać mineralną wodę gazowaną lub lekko gazowaną.

Dodatek z liści mięty

Lemoniadę cytrynową lub cytrynowo-pomarańczową można uzupełnić liśćmi mięty - dodadzą do napoju jeszcze większą dawkę orzeźwienia. Domowa lemoniada jest w zasadzie gotowa, pozostaje wstawić ją jeszcze na krótki czas do lodówki, tak aby przyjęła odpowiednią temperaturę. Niezależnie od tego, lemoniadę najlepiej podawać z kostkami lodu.

Jak wiele cukru?

Regulatorem intensywności smaku będzie tutaj proporcja cukru i soku cytrusowego na jednostkę objętości wody. W zależności od naszych upodobań, możemy śmiało eksperymentować z ilością cukru i owoców użytych do przyrządzenia napoju. Równie dobrze cukier zastąpić można cukrem trzcinowym, a nawet miodem. Z kolei zamiast lub w połączeniu z miętą, stosuje się np. melisę, bazylię, rozmaryn, a nawet kwiat lawendy.

Syrop miętowy

Alternatywny przepis zakłada przyrządzenie syropu miętowego. Możesz go przygotować z użyciem wody i cukru na patelni, albo ucierając składniki w moździerzu. W ten sposób cukier również łatwiej rozpuści się w wodzie. Nawiasem mówiąc, jeżeli zależy nam na dokładnym i szybkim rozpuszczeniu cukru lub miodu, to możemy użyć do tego celu gorącej wody - wówczas słodycz przeniknie do niej błyskawicznie.

Lemoniada truskawkowa

Jak wspomniano wyżej, lemoniada może być napojem cytrynowym tylko z nazwy. Przepisy wymieniają również lemoniadę pomarańczową, arbuzową, truskawkową, a nawet ogórkową.

Lemoniada truskawkowa

Dla przykładu zajmijmy się lemoniadą truskawkową. Owoców będzie pod dostatkiem w czerwcu i na początku lipca, a zatem ich wysyp zbiega się w czasie z największymi falami upałów. Potrzebujemy następujących składników: 3 szklanki truskawek, 3 szklanki soku z cytryny, 3 szklanki wody oraz 1 szklanka cukru.

Truskawki zasypujemy cukrem, a kiedy puszczą sok miksujemy je przy użyciu blendera i przecieramy przez sitko, aby odzyskać jak najwięcej drogocennego soku. Z części cukru i wody przygotowujemy syrop, a na końcu łączymy w dzbanku wszystkie składniki starannie mieszając.

Jak podać lemoniadę?

Po odczekaniu około 10 minut i dokładnym schłodzeniu napoju, można korzystać z letniego orzeźwienia. Lemoniada truskawkowa najlepiej smakuje podawana z kostkami lodu i świeżymi truskawkami.

Znakomitym uzupełnieniem sposobu podania lemoniady będzie elegancka szklana karafka albo szklany dzbanek. Zamiast kostek lodu możemy również zastosować mrożone owoce - wiśnie, maliny, truskawki lub winogrona.

Wygodne podanie zimnej domowej lemoniady

Produkty, które mogą się przydać

Słoik / Słój szklany 3 L CLASSIC fi 82

Słoik / Słój szklany 3 L CLASSIC fi 82

  • 7,49 zł

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2021.

Realizacja: indemi.pl