Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Nalewka z agrestu

07 lip 2021

Nalewka agrestowa należy do repertuaru tych domowych napitków, w których najtrudniejsze jest zgromadzenie odpowiednich owoców. Jeżeli jednak mieszkamy na wsi lub mamy bezpośredni dostęp do krzewów,to nalewka z agrestu stanowi doskonały pomysł na samodzielnie przyrządzony alkohol.

Owoce agrestu

Owoce agrestu

Agrest to nazwa uproszczona, w rzeczywistości, interesująca nas roślina fachowo zwana jest jako porzeczka agrest.Występuje w Europie, Azji oraz Afryce, a w Polsce należy do krzewów uprawnych. Owoce agrestu są gotowe do zbiorów od połowy czerwca do początku września, a co ciekawe, wyróżnia się aż 1500 gatunków tego popularnego krzewu.

 

Kiedy zbiory?

Termin zbioru agrestu uzależniony jest od przeznaczenia owoców. Do bezpośredniego spożycia najlepiej nadaje się agrest w pełni dojrzały, natomiast jeszcze zielony agrest doskonały będzie na przetwory, soki i marmolady.

Owoce agrestu są ponadto bogate m.in. w potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez i cynk, a także witaminę C, A i B. Agrest posiada również właściwości zbawienne w kłopotach trawiennych i zaparciach. Nalewka z agrestu polecana jest także osobom, które borykają się z kłopotami z sercem, narządem wzroku oraz niedostatkiem minerałów w zębach i kościach.

nalewka z marmolady

Przepis na nalewkę z agrestu

Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania nalewki to: 2 kg agrestu, 1 kg cukru, 1 l spirytusu i 0,5 l wody.

Przygotowanie

Przepis na nalewkę jest bardzo prosty. Owoce agrestu wystarczy umyć, obrać z szypułek i przesypać do dużego słoja. Możesz je także lekko zgnieść lub ponacinać nożem, tak aby alkohol mógł wydobyć więcej smaku i aromatu z owoców. Następnie całość zasypać cukrem i odstawić, aż owoce puszczą sok - w praktyce będą to 2 - 3 dni.

Po tym czasie, do słoja dolać uprzednio przegotowaną wodę i spirytus, a potem znów odstawić nalewkę na około 20 dni. Nalewka przez ten czas powinna leżakować w ciepłym i ciemnym miejscu. Przez te dwa lub trzy tygodnie, co jakiś czas staraj się wstrząsać słojem, by dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki.

Odstaw słój w ciemne miejsce

Aby uzyskać w pełni klarowną konsystencję, należy przefiltrować nalewkę z agrestu przez gazę, rozlać do butelek i odstawić na kolejne 2 lub 3 miesiące w ciemne miejsce. Pozostałe po przefiltrowaniu owoce wcale nie muszą się zmarnować. Możesz wykorzystać je do ciast, deserów lub w formie kostek lodu - do różnego rodzaju drinków.

Nalewka z agrestu - a może likier?

Jeszcze innym pomysłem na wykorzystanie pozostałego agrestu może być użycie go do przygotowania likieru. W tym wypadku przepis wskazuje, żeby owoce ponownie zalać taką samą ilością spirytusu, ale większą dawką cukru - może nawet więcej niż 1 kg cukru.

Inne przepisy

Ze względu na fakt, że agrest nie oddaje do nalewki zbyt wiele aromatu, to bardzo popularne są różnego rodzaju modyfikacje przepisu, uwzględniające rozmaite dodatki i przyprawy, takie jak laski wanilii lub imbir. Na 1 kg agrestu sugeruje się dodawać połowę laski wanilii i/lub 1 kawałek imbiru.

Nalewka agrestowa na wódce

Nalewkę z agrestu możemy również przygotować bez udziału wody. We wstępnej wersji, po dwóch dniach dodawaliśmy składniki - wodę i spirytus. W tym przypadku zastępujemy je 0,5 l wódki i 0,5 l spirytusu. Odstawiamy nalewkę na 3 tygodnie, po czym filtrujemy, przelewamy do butelek i odstawiamy znów na około 4 tygodnie w odpowiednio ciemne miejsce.

Nawiasem mówiąc, standardowa nalewka z agrestu jest trunkiem nieco słabszym od innych domowych nalewek, ponieważ zaleca się stosowanie alkoholu o zawartości około 50%. Ponadto agrest nie jest sam w sobie zbyt kaloryczny, dlatego nalewka agrestowa będzie doskonałym wyborem dla wszystkich smakoszy, którzy liczą wartość odżywczą.

Banalnie prosty przepis na nalewkę

Pięknie prezentująca się nalewka z agrestu

Podsumowując przygotowanie trunku, jakim jest agrestówka, warto zauważyć, że kiedy już zdobędziemy odpowiednie owoce agrestu, to reszta nie powinna stanowić problemu dla nikogo, kto chociaż trochę orientuje się w kuchni. Przepis jest prosty i nie wymaga szczególnie dużych umiejętności.

Równocześnie, nalewka z agrestu jest na tyle rzadko spotykana, że ustawienie butelek nalewki na stole może stanowić zaskoczenie dla biesiadników i z pewnością nikt nie przejdzie obojętnie wobec tego trunku. W tej kwestii nalewkę z agrestu można postawić w jednym rzędzie z takimi domowymi napitkami, jak chociażby nalewka z rabarbaru.

O ile jednak ta ostatnia traktowana jest jako trunek dla koneserów, to agrestówka powinna przemówić swoim smakiem do szerokiego grona odbiorców.

Produkty, które mogą się przydać

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2021.

Realizacja: indemi.pl