Wino Jabłkowe cz.5 - butelkowanie wina!!! Ostatnia część o winie jabłkowym

13 sty 2015

Wino jabłkowe – butelkowanie

Cześć! To już ostatni odcinek z przygotowania wina jabłkowego. Na pewno tak jak i my, nie możesz się doczekać kiedy otworzysz je do pierwszej degustacji. Przedtem jednak wino trzeba zabutelkować, aby dumnie zasiliło domową piwnicę i barek. A więc, do dzieła!

Tutaj znajdziesz pierwszą część poradnika: Wino jabłkowe. Przepis.

 

Sprzęt do butelkowania:

  • butelki, ew. damy, butelki na nalewkę,
  • korki,
  • korkownica,
  • ew. kapturki termokurczliwe, etykiety,
  • regał na butelki.

 

Kiedy wino nadaje się do butelkowania?

Cóż, to zależy od rodzaju wina, ilości owoców, drożdży, temperatury i wielu innych czynników. Z  pewnością nie warto śpieszyć się z butelkowaniem. Jeśli nie musisz zwalniać balona do przygotowania innego nastawu, niech winko pozostanie w nim dłużej, np. rok lub więcej. Jednak w tym przypadku, balon powinien być niemal pełny, aby wino nie uległo zepsuciu.

 

Jak butelkować wino jabłkowe?

Najprostszy sposób to zlewanie płynu bezpośrednio z balona do butelek, przy użyciu wężyka. Jednak ta metoda jest dość niewygodna i grozi niewielkimi stratami trunku. My zastosujemy inną – najpierw zlejemy płyn do pojemnika fermentacyjnego z kranikiem, a potem szybko, łatwo i przyjemnie, rozlejemy wino do butelek. Kranik pozwala na zatrzymanie wypływu cieczy w dowolnym momencie. Dzięki temu podczas butelkowania nie uronimy nawet jednej cennej kropli.

 

Butelkowanie wina jabłkowe

Jeśli wziąłeś z nas przykład i przelewałeś wino do pojemników fermentacyjnych, czeka Cię butelkowanie. Przedtem musisz umyć i zdezynfekować butelki i inne szklane naczynia, do których przelejesz trunek. Pamiętaj też o uprzednim sparzeniu korków we wrzątku, dzięki czemu będą łatwiejsze w korkowaniu.

Teraz wystarczy zlać wino do butelek przy pomocy wygodnego kranika. Najlepiej robić to po ściance butelki, aby ograniczyć utlenianie trunku.

Jeśli masz duży zapas wina, możesz go też rozlać do większych pojemników, np. 2-litrowej damy z nakrętką i dekoracyjnym oplotem.

 

Korkowanie butelek z winem

Kiedy już rozlejesz wino do butelek, musisz je szczelnie zakorkować. My użyliśmy wygodnej korkownicy dwuramiennej. Sposób jej użycia jest bardzo prosty – najpierw wkładamy korek do otworu w korkownicy, potem nakładamy ją na szyjkę butelki i dociskamy ramiona.

 

Kilka słów na temat korków

Do butelkowania wina jabłkowego użyliśmy korków aglomerowanych, które zresztą stosujemy najczęściej. Są tanie i odpowiednie do kilkuletniego leżakowania wina. Z kolei do dłuższego przechowywania warto zaopatrzyć się w naturalne korki dębowe.

Użyte przez nas korki są dość długie (44 mm), gdyż takie lepiej zabezpieczają zabutelkowane wino. Trzeba jednak pamiętać, że dłuższe korki są mniej wygodne w korkowaniu i otwieraniu butelki.

 

Ozdabianie butelek kapturkami termokurczliwymi i etykietami

Kapturki termokurczliwe występują w różnych wariantach kolorystycznych, co ułatwi Ci rozróżnienie wina np. gronowego od jabłkowego. Polecamy ich użycie, zwłaszcza jeśli Twoja produkcja domowego winka jest dość zróżnicowana.

Aby kapturek termokurczliwy ściśle przylegał do butelki, należy poddać go obróbce termicznej. Można to zrobić za pomocą ognia, ale wtedy efekt będzie nierównomierny. Innym sposobem jest poddawanie kapturka działaniu gorącej pary lub powietrza z suszarki. My polecamy najpewniejszą metodę z użyciem wrzątku. Wystarczy, że na nałożysz kapturek na butelkę i zanurzysz ją na sekundę we wrzącej wodzie. Kapturek błyskawicznie się skurczy i przylgnie do ścianek butelki. Jeśli planujesz dłuższe leżakowanie wina, polecamy zakładanie kapturków dopiero po wyjęciu butelek z piwnicy. Dzięki temu będziesz mógł na bieżąco kontrolować czy korek dobrze zabezpiecza alkohol.

Na koniec warto uświetnić butelki etykietami z nazwą i datą produkcji wina. Teraz Twój domowy trunek prezentuje się w pełni profesjonalnie!

Na drugi dzień po zabutelkowaniu możesz przenieść wino do chłodnej i ciemnej piwnicy. Pamiętaj, by odstawić je do leżakowania w pozycji poziomej, najlepiej na przystosowanym do tego regale.

Mamy nadzieję, że nasz cykl wideo-poradników pomógł Ci w przygotowaniu własnego jabłkowego wina. Jeśli natomiast brakuje Ci sprzętu do domowej produkcji trunków, zapraszamy do skorzystania z oferty naszego sklepu. A jeśli szukasz dodatkowych informacji, zajrzyj na naszego bloga na temat wytwórstwa domowych alkoholi i nie tylko.

 

Zachęcamy też do subskrypcji naszego YouTube Malinowy Nos! Dzięki temu nie przegapisz żadnego odcinka naszego wideoporadnika. Zajrzyj też na nasz fanpage na Facebooku, gdzie prezentujemy nasze najnowsze produkty oraz zdjęcia Waszych domowych wyrobów i kolekcji trunków!

 

 

Produkty, które mogą się przydać

Kapturki termokurczliwe białe

Kapturki termokurczliwe białe

  • 0,20 zł
Kapturki termokurczliwe fioletowe

Kapturki termokurczliwe fioletowe

  • 0,20 zł
Korek aglomerowany 38 x 23 mm

Korek aglomerowany 38 x 23 mm

  • 0,29 zł
Etykieta na wino wzór 2

Etykieta na wino wzór 2

  • 0,39 zł
Etykiety na wino wzór 1

Etykiety na wino wzór 1

  • 0,39 zł
Butelka na wino bezbarwna Bordeaux 750 ml D18

Butelka na wino bezbarwna Bordeaux 750 ml D18

  • 2,49 zł
Butelka na wino oliwkowa Bordeaux 750 ml D18

Butelka na wino oliwkowa Bordeaux 750 ml D18

  • 1,69 zł
Butelka na wino zielona Bordeaux 750 ml D18

Butelka na wino zielona Bordeaux 750 ml D18

  • 1,69 zł
Kapturki termokurczliwe czarne

Kapturki termokurczliwe czarne

Kapturki termokurczliwe zielone

Kapturki termokurczliwe zielone

Kapturki termokurczliwe czerwone

Kapturki termokurczliwe czerwone

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2021.

Realizacja: indemi.pl