Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Wino Winogronowe Czerwone cz.3

07 sty 2015

Cześć! Mamy dla Ciebie trzecią część filmiku z przygotowania wina winogronowego. Tym razem pokażemy Ci w jaki sposób pozbyć się płatków wiśniowych i dębowych, które miesiąc temu dodaliśmy do wina. Spróbujemy jak teraz smakuje nasz trunek, po czym przygotujemy napój do butelkowania.

Poprzednie części naszego poradnika znajdziesz tutaj:

  1. Wino winogronowe czerwone - przepis. (cz. 1)
  2. Usuwanie owoców z wina winogronowego i fermentacja (cz. 2)

 

Sprzęt do ściągania wina:

  • pojemnik fermentacyjny,
  • sitko ze stelażem,
  • lejek,
  • wężyk do obciągu wina,
  • ew. bańka ze stali nierdzewnej.

 

Odfiltrowanie płatków z wina

Na duży pojemnik fermentacyjny nałóż sitko ze stelażem. Następnie przelej do pojemnika swoje fermentujące winko winogronowe. Umyj balon i wyrzuć resztki płatków, które zatrzymały się na sitku. Teraz za pomocą lejka przelej przecedzone wino z powrotem do balona i odstaw do dalszej fermentacji.

 

Jak smakuje wino winogronowe po dodaniu płatków?

Kierowani ciekawością, jaki efekt spowodowało dodanie płatków, skosztowaliśmy próbki  trunku. Jak na razie otrzymaliśmy winko o intensywnej, rubinowej barwie i świeżym winogronowym aromacie. W smaku okazało się dość wytrawne, a płatki nadały mu subtelnej acz wyczuwalnej nuty. Wino nastawione zaledwie parę miesięcy temu smakuje tak, jakby leżakowało już kilka lat. Jest rewelacyjne, więc jeśli jeszcze nie miałeś okazji przyrządzić domowego wina z winogron, zachęcamy Cię do wypróbowania naszego przepisu.

 

Zlewanie wina znad osadu

Po kilku tygodniach, gdy na dnie balona pojawi się  widoczne zmętnienie, możesz zlać płyn znad osadu. Dzięki temu wino szybciej się wyklaruje i będzie smaczniejsze. Do obciągu potrzebujesz dużego pojemnika fermentacyjnego i wężyka. Ustaw balon na podwyższeniu, a pojemnik na podłoże. Włóż jeden koniec wężyka do balona, drugim zaciągnij płyn, po czym umieść go w pojemniku. Teraz pozwól działać grawitacji i czekaj aż płyn przeleje się do pojemnika. Pod koniec zlewania przechyl balon, aby zaciągnąć resztki wina. Teraz wystarczy, że umyjesz balon z resztek osadu i z powrotem przelejesz do niego trunek.

 

Drugi obciąg wina winogronowego

Po miesiącu możesz po raz drugi zlać płyn znad osadu. Postępuj tak jak za poprzednio, ale zamiast pojemnika fermentacyjnego, możesz użyć bańki ze stali nierdzewnej z kranikiem. Dzięki temu zwolnisz balon do produkcji kolejnego wina, a jednocześnie unikniesz błędu zbyt wczesnego butelkowania.

Zapewne zastanawiasz się, ile razy musisz zlewać wino znad osadu. Cóż, to zależy od rodzaju składników jakich użyłeś. Czasami wystarczy dwukrotny obciąg, a w innym przypadku trzy- lub czterokrotny. Pamiętaj jednak, że trunek powinien być w pełni wyklarowany, a fermentacja musi być całkowicie zakończona, dlatego nie warto śpieszyć się z butelkowaniem. Po drugim zlaniu znad osadu pozostaw wino na miesiąc lub dwa, a dopiero potem  przelej je do butelek.

 

Zapraszamy do naszego sklepu Malinowy Nos, w którym znajdziesz różnorodne butelki, sprzęt do produkcji alkoholu i inne niezbędne akcesoria.

Zachęcamy również do obejrzenia naszych pozostałych wideo poradników na temat produkcji alkoholi domowych. Zapraszamy do subskrypcji naszego kanału YouTube. Dzięki temu nie przegapisz żadnego odcinka!

Produkty, które mogą się przydać

10%

Lejek do balonów

Lejek do balonów

  • 5,56 zł
  • 5,00 zł
Szklana pipeta do wina

Szklana pipeta do wina

  • 16,99 zł
Balon w koszu 20 L

Balon w koszu 20 L

  • 62,99 zł

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl