Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Wino domowe - właściwości zdrowotne

22 paź 2020

Wino domowe -właściwości zdrowotne

 

Picie wina jest powszechne w krajach śródziemnomorskich. Po części wynika to z warunków klimatycznych, po części z tradycji sięgającej czasów antycznych Greków i Rzymian. Od nich zamiłowanie do win przejęli Hiszpanie i Francuzi. W Europie Środkowej i Północnej bardziej popularna jest wódka, która ma właściwości rozgrzewające oraz piwo łatwiejsze do pozyskania.

W Polsce od kilkunastu lat wzrasta zainteresowanie winem i jego właściwościami zdrowotnymi, bogactwo i różnorodność owoców przyczynia się do popularyzacji produkcji wina metodami domowymi. Ze względu na ocieplenie klimatu coraz częściej można spotkać uprawiane na działkach różne odmiany winorośli.

Dlaczego wino jest zdrowe?

Od dawna wiadomo, że kuchnia śródziemnomorska jest bardzo zdrowa, jej podstawą są warzywa, owoce, ryby oraz owoce morza. To głównie dzięki niej wśród Włochów, Greków oraz Hiszpanów choroby cywilizacyjne występują znacznie rzadziej niż wśród innych mieszkańców krajów wysoko rozwiniętych.

Naukowcom cały czas spokoju nie dawali jednak Francuzi, którzy nie pasowali do schematu. Nie żałują sobie tłustych potraw, a mimo to choroby serca występują u nich 3 razy rzadziej niż u Amerykanów. Okazało się, że stoi za tym wino, które Francuzi spożywają regularnie do obiadu.

Wino jest bogatym źródłem witamin A, B, C, H, PP oraz minerałów, głównie żelaza, fosforu, miedzi, selenu, cynku, magnezu i wapnia. Jednak tym, co decyduje o wartościach zdrowotnych wina, są zawarte w nim przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki, które uszkadzają DNA komórek, odpowiedzialne są za powstawanie chorób nowotworowych, a także przyśpieszają proces starzenia się organizmu.

Bogaty skład wina sprawia, że pite regularnie w ilości 1-2 lampek dziennie skutecznie:

  • obniża poziom cholesterolu,

  • poprawia przepływ krwi w naczyniach krwionośnych,

  • obniża poziom cukru,

  • pozytywnie wpływa na procesy trawienne.

 

Właściwości poszczególnych gatunków różnią się między sobą, co w dużym stopniu zależy od rodzaju szczepów, sposobu produkcji oraz klimatu, w którym dojrzewają owoce.

 

Alt=wino białe i czerwone

Wino czerwone - działanie

Wbrew powszechnemu przekonaniu czerwone wino nie jest produkowane tylko z czerwonych winogron. O kolorze wina decyduje sposób jego produkcji. Wino czerwone produkowane jest z całych kiści winogron, łącznie ze skórką i pestkami. To w nich znajduje się w dużej ilości resweratrol, bardzo silny polifenol, który zwiększa odporność organizmu i chroni go przed wieloma schorzeniami. Białe kiście winogron także pozwalają na uzyskanie czerwonego wina, pod warunkiem, że będą fermentowane ze skórką i pestkami.

Najwięcej resweratolu zawiera czerwone wino produkowane w rejonie Burgundii (4,39 mg/l) oraz Bordeaux (3,89 mg/l). Dla porównania wino hiszpańskie zawiera go 1,64 mg/l.

Nie da się przecenić zalet wina czerwonego. Poprawia pamięć krótką, chroni komórki mózgowe (Parkinson, Alzheimer), zapobiega zaćmie, zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, poprawia krążenie.

Wino białe - działanie

Białe wino produkowane jest tylko z miąższu owoców, zawiera mniej polifenoli i flawonoidów niż jest ich w czerwonym winie. Nie oznacza to jednak, że nie ma właściwości zdrowotnych. Zwiększa wydajność naczyń krwionośnych i zapobiega ich zatorom, zmniejsza ryzyko zawałów serca. Bardzo dobrze wpływa na wydolność układu oddechowego, zwiększając pojemność płuc. Zawarte w białym winie polifenole i flawonoidy zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory.

Białe wino działa oczyszczająco na organizm, usuwając z niego toksyny, działa wspomagająco przy wszelkiego rodzaju diet odchudzających.

Jak zrobić domowe wino

Domowe wino można zrobić ze wszystkich owoców, ale ze względów zdrowotnych najlepsze jest wino z winogron. Podobne zalety ma wino z aronii, jeżyn, porzeczek oraz czarnych jagód. Warto więc przygotować samodzielnie kilka butelek na okres zimowy.

Etapy produkcji wina domowego są takie same niezależnie od rodzaju owoców, różnice dotyczą wyboru odpowiednich drożdży winnych, przygotowania owoców oraz czasu fermentacji.

Niezbędny sprzęt

Jeśli postanowiliśmy zrobić wino domowej produkcji, to trzeba się do tego odpowiednio przygotować, czyli zgromadzić odpowiedni sprzęt. Podstawą są:

  • gąsior o odpowiedniej pojemności,

  • rurka fermentacyjna z korkiem,

  • lejek do gąsiora,

  • wężyk do zlewania,

  • butelki z korkami.

Alt=butelki i karafki na wino

Przed użyciem wszystkie naczynia muszą być dokładnie umyte, warto też zdezynfekować je pirosiarczynem potasu, który hamuje rozwój pleśni bakterii.

Dodatkowo pracę ułatwią maszynka do mięsa (do mielenia owoców twardych), tłuczek do ziemniaków (do rozdrabniania owoców miękkich).

Przygotowanie moszczu

Rozpoczynamy od wcześniejszego przygotowania matki drożdżowej. Jej podstawą są odpowiednie drożdże winiarskie, które należy dobrać w zależności od rodzaju wina, które chcemy wyprodukować. Trzeba to zrobić 3-5 dni wcześniej i zgodnie z instrukcją producenta.

Owoce na wino muszą być dojrzałe i przebrane. Te uszkodzone i zgniłe należy odrzucić, mogą spowodować, że zamiast wina otrzymamy ocet, który można wykorzystać w kuchni, ale nie nadaje się do picia.

Owoce twarde należy przepuścić przez maszynkę do mięsa, natomiast miękkie dokładnie rozgnieść. Tak przygotowany moszcz przelewamy do gąsiora, pomocny może okazać się szeroki lejek. Następnie dodajemy ostudzony syrop z wody i cukru. Proporcje zależą od rodzaju owoców, przepisu i rodzaju wina (słodkie, półwytrawne, wytrawne). Na koniec dodajemy matkę drożdżową i zamykamy gąsior korkiem z rurką fermentacyjną, w której musi znajdować się woda. Balon należy odstawić w ciepłe i ciemne miejsce.

Alt= gąsiory na wino

Proces fermentacji

Fermentacja wina przebiega w dwóch etapach. Pierwszym jest fermentacja burzliwa trwająca kilka do kilkunastu dni, jej objawem jest charakterystyczne bulgotanie wody w rurce fermentacyjnej. Kiedy bulgotanie stanie się wyraźnie mniejsze, należy wino zlać do mniejszego gąsiora lub dużego garnka. Wino zlewamy za pomocą wężyka i tylko znad powstałego osadu. Wino z owoców pestkowych, takich jak śliwki, czereśnie czy wiśnie należy zlewać wcześniej, ponieważ pestki powodują gorzknienie wina, by tego uniknąć, najlepiej jest wcześniej wydrylować owoce.

Drugi etap fermentacji nazywany jest fermentacją cichą i trwa znacznie dłużej, nawet do kilkunastu tygodni. Czas fermentacji cichej ma wpływ na moc wina. Najsłabsze zlewane jest po 4 tygodniach, najmocniejsze uzyskuje się po 14 tygodniach.

Leżakowanie

To ostatni etap produkcji domowej. Wino należy zlać do butelek oraz szczelnie je zamknąć. Potem wino spokojnie leżakuje sobie w chłodnej piwnicy i dojrzewa. Im dłużej, tym lepiej. Butelki powinny być umieszczone poziomo lub lekko pochylone korkiem w dół.

Czerwone wino zawiera alkohol, który w większych dawkach ma negatywny wpływ na nasz organizm. W celach zdrowotnych zalecany jest dla kobiet jeden kieliszek wina dziennie, natomiast dla mężczyzn dwa kieliszki. Najlepiej jest je pić do obiadu lub kolacji. Czerwone wino pobudza enzymy trawienne, które przyśpieszają spalanie tłuszczy i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej oraz cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Zdrowotne właściwości wina będą odczuwalne tylko pod warunkiem regularnego spożywania. Butelka wypita w weekend nie przyniesie takich samych rezultatów jak kieliszek czerwonego wina pity codziennie.

 

Produkty, które mogą się przydać

Kapsle metalowe fi 26 mm czerwone do butelek

Kapsle metalowe fi 26 mm czerwone do butelek

  • 0,10 zł
Kapsle metalowe fi 26 mm czarne do butelek

Kapsle metalowe fi 26 mm czarne do butelek

  • 0,10 zł
Kapsle metalowe fi 26 mm zielone ciemne do butelek

Kapsle metalowe fi 26 mm zielone ciemne do butelek

  • 0,10 zł
Kapsle metalowe fi 26 mm białe do butelek

Kapsle metalowe fi 26 mm białe do butelek

  • 0,10 zł
Kapsle metalowe fi 26 mm złote z połyskiem do butelek

Kapsle metalowe fi 26 mm złote z połyskiem do butelek

  • 0,10 zł
Kapsle metalowe fi 26 mm błękitne do butelek

Kapsle metalowe fi 26 mm błękitne do butelek

  • 0,10 zł
Kapsle metalowe fi 26 mm srebrne do butelek

Kapsle metalowe fi 26 mm srebrne do butelek

  • 0,10 zł
Kapturki termokurczliwe zielone do butelek

Kapturki termokurczliwe zielone do butelek

  • 0,20 zł
Kapturki termokurczliwe transparentne do butelek

Kapturki termokurczliwe transparentne do butelek

  • 0,20 zł
Kapturki termokurczliwe wiśniowe do butelek

Kapturki termokurczliwe wiśniowe do butelek

  • 0,20 zł
Kapturki termokurczliwe kremowe do butelek

Kapturki termokurczliwe kremowe do butelek

  • 0,20 zł
Kapturki termokurczliwe białe do butelek

Kapturki termokurczliwe białe do butelek

  • 0,20 zł
Kapturki termokurczliwe niebieskie do butelek

Kapturki termokurczliwe niebieskie do butelek

  • 0,20 zł
Kapturki termokurczliwe złote do butelek

Kapturki termokurczliwe złote do butelek

  • 0,20 zł
Zakrętka metalowa fi 28 mm - czarna do butelek

Zakrętka metalowa fi 28 mm - czarna do butelek

  • 0,25 zł

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2021.

Realizacja: indemi.pl