Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Wino z Żyta cz. 1

17 gru 2014

Cześć! Szukasz nieskomplikowanego i szybkiego przepisu na domowy alkohol? W takim razie proponujemy Ci nastawienie wina z żyta. W tym odcinku pokażemy Ci jak uzyskać 20 litrów tego ciekawego trunku. Zapraszamy również do drugiej części poradnika jak przygotować wino z żyta.

 

Składniki na 20 l wina z żyta (ok. 15%):

  • 5kg dobrej jakości żyta,
  • 5 kg cukru,
  • 100 g kwasku cytrynowego,
  • pożywka +drożdże,
  • ew. 1 g pirosiarczynu potasu.

 

Sprzęt do produkcji wina z żyta:

  • pojemnik fermentacyjny (33l) z pokrywą i rurką fermentacyjną,
  • sitko.

 

Przygotowanie żyta na wino

Najpierw porządnie umyj żyto, aby pozbyć się zbędnych naleciałości. W tym celu przesyp ziarno do dużego pojemnika i zalej wodą. Następnie przepłukuj żyto i odsączaj je na sitku. Teraz musisz wyjałowić ziarno, żeby unieszkodliwić drobnoustrojowe bytujące na zbożu. Aby to zrobić, w 5-litrach letniej, przegotowanej wody rozpuść kwasek cytrynowy i 1 g pirosiarczynu potasu. Przelej całość do żyta, wymieszaj i odstaw na 2-3 godziny.

 

Przygotowanie nastawu

Na początek sporządź syrop cukrowy z 3 kg cukru rozpuszczonych w 5 litrach gorącej wody i odstaw do przestudzenia. Następnie zajmij się uwodnieniem drożdży. Jeśli tak jak my użyłeś drożdży aktywnych, wystarczy że zrobisz to pół godziny przed zadaniem. Przy drożdżach pasywnych, musisz przygotować matkę drożdżową kilka dni wcześniej. W obu przypadkach postępuj według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie przegotuj dodatkowe 8 litrów wody do uzupełnienia balona, bowiem żyto pęcznieje i wchłania płyn.

Teraz wlej wystudzony syrop cukrowy do pojemnika fermentacyjnego ze zbożem i wymieszaj całość. Następnie dodaj 8 litrów przegotowanej wody oraz uwodnione drożdże i pożywkę. Znów wymieszaj i przykryj pojemnik pokrywą z rurką fermentacyjną (nie zapomnij wlać do niej wody). Na koniec odstaw nastaw na ok. 1 tydzień.

 

Co po nastawieniu wina?

Tydzień od nastawienia dodaj kolejną partię syropu cukrowego (czyli rozpuść 2 kg cukru w 2-3 l wody). A po kolejnych 3-4 tygodniach odfiltruj żyto. Te czynności będziesz miał okazję zobaczyć w drugiej części filmiku wina z żyta.

 

Dlaczego nastawiamy wino z żyta w pojemniku fermentacyjnym?

Przede wszystkim, umieszczenie wszystkich składników i wymieszanie ich jest znacznie łatwiejsze w wiaderku, niż w balonie z wąską szyjką. Szerokie naczynie sprzyja też wygodnemu odfiltrowaniu ziaren żyta z płynu.  Poza tym, biorąc pod uwagę ilość nastawu (20l), objętość składników i burzliwą fermentację, wiaderko o pojemności 33 litrów jest w sam raz, w przeciwieństwie do standardowego balona 20-litrowego. Oczywiście po usunięciu żyta przelejemy płyn do dalszej fermentacji w balonie.

 

Jak smakuje wino z żyta?

Otwarliśmy butelkę wina z żyta, które nastawiliśmy w 2010 roku, aby sprawdzić jak smakuje ten trunek po dłuższym leżakowaniu. Okazuje się, że upływ czasu bardzo korzystnie wpłynął na jego właściwości. Ma przejrzystą, złocistą barwę, pachnie zbożem i jest bardzo ciekawe w smaku. Jeśli do tej pory nie miałeś okazji spróbowania takiego winka, zachęcamy do jego nastawienia. Aby w pełni docenić jego walory, spożywaj go po kilku latach dojrzewania.

Wino z żyta to świetny pomysł na nastawienie wina zimą, gdy brakuje owoców sezonowych. Zachęcamy też do wykorzystania zielonej herbaty do nastawu, przepis znajdziesz w naszym wideo-poradniku: Wino z zielonej herbaty - przepis.

Pamiętaj, żeby subskrybować nasz kanał YouTube. Dzięki temu nie przegapisz żadnego odcinka poradnika Malinowy Nos!

Do zobaczenia!

 

 

Produkty, które mogą się przydać

Pirosiarczyn potasu

Pirosiarczyn potasu

  • 1,69 zł
Sitko fi 200 mm

Sitko fi 200 mm

  • 8,90 zł

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl