Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Przygotowanie beczki do zalania metodą „na zimno”

13 gru 2014

Tak zwana metoda „na zimno” to jeden z najczęstszych sposobów na przygotowanie beczki do zalania. A dlaczego takie zabiegi są w ogóle potrzebne? Powody są przede wszystkim dwa. Po pierwsze, beczka, która jest nowa lub która zdążyła wyschnąć po poprzednim zalaniu może być nieszczelna. Drobne ubytki znikną, gdy drewno nasiąknie wodą i napęcznieje. Choć warto przy okazji zaznaczyć, że drewno w ogóle nie gwarantuje stu procentowej szczelności dla cieczy. Z tego powodu możesz się spodziewać niewielkich wycieków przechowywanego trunku. Aby uniknąć trwałych śladów po napoju, dobrze jest regularnie natłuszczać beczkę, np. olejem spożywczym.

Drugi powód, dla którego beczkę trzeba przygotować przed zalaniem jest obecność bakterii i grzybów, które mogą zaszkodzić trunkowi. Szczególnie podatne na szkodliwe drobnoustroje jest wino. Pełne przygotowanie beczki obejmuje dezynfekcję, dzięki czemu masz pewność, że przelejesz trunek do bezpiecznego naczynia.

Dwie najpopularniejsze metody przygotowania nazywane są zwykle „na gorąco” i „na zimno”. Pierwszą opisaliśmy w poprzednim artykule. A jak wygląda „zimna” metoda?

Jak zapewne się domyślasz, oba sposoby są zbliżone, tyle że tym razem możesz użyć wody o niskiej temperaturze. Na początku należy przepłukać beczkę, a następnie napełnić czystą, zdatną do picia wodą. Napełnianie trzeba powtórzyć kilka razy w ciągu 4-5 dni. Oczywiście do każdego kolejnego zalania użyj świeżej wody. Po paru dniach wymieniania czystej wody, należy beczkę napełnić raz jeszcze – 1% roztworem kwasu siarkowego. Pojemnik z roztworem powinien czekać około 1 tygodnia. Po tym okresie beczka powinna zostać zneutralizowana 1-2% roztworem sody. Kolejny etap to opłukanie i wysuszenie beczki. Następnie, podobnie jak w metodzie „na gorąco”, beczkę warto zasiarkować.

 

Siarkowanie beczki

Siarkowanie w obu przypadkach wygląda identycznie, więc – aby nie powtarzać tych samych informacji – zapraszamy Cię do lektury poprzedniego artykułu dotyczącego „gorącej” metody przygotowania beczki

 

Zobacz też inne odcinki naszego poradnika i subskrybuj nasz kanał YouTube, by nie przegapić żadnego fimu. Zapraszamy również na fanpage Malinowego Nosa!

 

Produkty, które mogą się przydać

5%

Piwo domowe Altbier + drożdże

Piwo domowe Altbier + drożdże

  • 50,99 zł
  • 48,44 zł

5%

Piwo domowe Dark Ale + drożdże

Piwo domowe Dark Ale + drożdże

  • 50,99 zł
  • 48,44 zł
Beczka dębowa 1 litr

Beczka dębowa 1 litr

  • 164,99 zł
Beczka dębowa 2 litry

Beczka dębowa 2 litry

  • 179,99 zł
Beczka dębowa 3 litry

Beczka dębowa 3 litry

  • 196,02 zł
Beczka dębowa 4 litry

Beczka dębowa 4 litry

  • 219,99 zł
Beczka dębowa 2 litry z rączką

Beczka dębowa 2 litry z rączką

  • 229,99 zł
Beczka dębowa 5 litrów

Beczka dębowa 5 litrów

  • 269,23 zł
Beczka dębowa 5 litrów na kapustę

Beczka dębowa 5 litrów na kapustę

  • 275,34 zł
Beczka dębowa 10 litrów

Beczka dębowa 10 litrów

  • 309,99 zł
Beczka dębowa 5 litrów - 6  obręczy

Beczka dębowa 5 litrów - 6 obręczy

  • 319,99 zł

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl