Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Przepis na cydr pigwowy - BONUS jak odróżnić pigwę od pigwowca japońskiego

15 paź 2019

Początek jesieni to idealny czas aby pomyśleć o produkcji domowej roboty cydru - w naszym ostatnim odcinku w tym temacie zajmowaliśmy się cydrem jabłkowym z wyciskanego samodzielnie soku (https://www.malinowynos.pl/article/detail/300/przepis-na-cydr-jablkowy). 
Poniżej przepis pokrewny jednak z wykorzystaniem kompletnie innego owoca, a mianowicie - pigwy. Zanim jednak przejdziemy do receptury, postanowiliśmy pochylić się nad kwestią rozróżniania pigwy oraz pigwowca japońskiego, ponieważ zauważyliśmy że wciąż niektórzy mają z tym problem lub myślą, że jest to ten sam owoc.

Czym różni się pigwa od pigwowca? 
Podstawową różnicą między pigwą a pigwowcem japońskim jest wielkość owoców oraz wygląd krzaka na jakim występują. Owoce pigwy są duże, wielości jabłek i rosną na małych drzewkach natomiast pigwowiec japoński charakteryzuje się dużo mniejszymi owocami występującymi na niskim krzaku, bardzo blisko ziemi. 

Składniki:

10 kg przerobionej pigwy
2kg cukru
drożdże do cydru
pożywka do cydru
10l wody
cukier
ksylitol
 

Pigwę myjemy, pozbywamy ją liści oraz szypułek, a następnie kroimy owoce na  mniejsze części np. ćwiartki. Przy pomocy szatkownicy rozdrabniamy owoce po czym umieszczamy je w wiadrze fermentacyjnym. Rozpuszczamy cukier w przegotowanej wodzie następnie dodajemy drożdzę i pożywkę, po czym mieszamy całość razem z owocami. Wiadro fermentacyjne zamykamy szczelnie pokrywą z rurką i odstawiamy je w do fermentacji, mieszając od czasu do czasu. Po upływie około 2 tygodni odciskamy owoce z nastawu, następnie pozostawiamy sam cydr (bez miazgi owocowej) w wiadrze fermentacyjnym na kolejne kilka dni aby miał on szansę się wyklarować. Po tym czasie cydr należy zlać znad zebranego na dnie osadu i można przystąpić do butelkowania. Tuż przed umieszczeniem cydru w butelkach dodajemy do niego 15g ksylitolu w przeliczeniu na każdą 500ml butelkę w celu dosłodzenia go oraz 4g cukru zwykłego na 500 ml butelkę do refermentacji (nagazowania). Zabutelkowany cydr przechowujemy w chłodnym miejscu. Serwus!

Jeśli szukasz porad, odpowiedzi na pytania lub interesują Cie przepisy na domowe wina i nalewki koniecznie zobacz:
Naszą grupę na fb: https://www.facebook.com/groups/316379812207734/
fanpage: https://www.facebook.com/malinowynospl/
instagram: https://www.instagram.com/malinowynospl/
Butelki szklane: https://www.malinowynos.pl/kategoria/244/butelki-szklane
Beczki szklane: https://www.malinowynos.pl/kategoria/245/beczki-szklane
Akcesoria winiarskie: https://www.malinowynos.pl/produkty/wino

 

Produkty, które mogą się przydać

Butelka brązowa LONGNECK 330 ml na piwo

Butelka brązowa LONGNECK 330 ml na piwo

  • 1,00 zł
Mieszadło plastikowe

Mieszadło plastikowe

  • 13,99 zł

10%

Pojemnik fermentacyjny fermentor transparentny 34,5 L + Skala 26 litrów

Pojemnik fermentacyjny fermentor transparentny 34,5 L + Skala 26 litrów

  • 24,00 zł
  • 21,60 zł

11%

Beczka / beczułka szklana 2 l z kranikiem + podstawka HOLOGRAFICZNA

Beczka / beczułka szklana 2 l z kranikiem + podstawka HOLOGRAFICZNA

  • 99,99 zł
  • 88,99 zł
Wyciskarka do owoców 6 L

Wyciskarka do owoców 6 L

  • 299,99 zł
Słoik Lunch 440 ml fi 82

Słoik Lunch 440 ml fi 82

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2020.

Realizacja: indemi.pl