Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Wino Ryżowe cz.1 - Wermut - Wino ziołowe!

10 gru 2014

Cześć! W okresie zimowym, kiedy brakuje owoców sezonowych, warto nastawić winko z innych składników, które są dostępne przez cały rok. Tym razem proponujemy aromatyczną alternatywę z ryżu i ziół. Takie winko, a właściwie Wermut, warto przygotować w większych ilościach.

 

Składniki na wermut - 54-litrowy balon (ok. 15%):

  • 10 kg ryżu długoziarnistego
  • 12 kg cukru
  • 2 kg rodzynek
  • 10 g drożdży (np. aktywne drożdże Bayanus G-995)
  • 15 g pożywki (np. Aktivit)
  • 200 g kwasku cytrynowego
  • 100 g wybranych przypraw (my użyliśmy mieszanki ziół prowansalskich)
  • 30 g kurkumy

 

Składniki na wermut - 20 l:

  • 4-5 g ryżu
  • 5 kg cukru
  • 1 kg rodzynek
  • 80 g kwasku cytrynowego
  • 50 g przypraw (u nas zioła prowansalskie)
  • 15 g kurkumy
  • 5 g drożdży (np. Bayanus G-995)
  • 10 g pożywki (np. Aktivit)

 

Sprzęt do produkcji wina:

  • duży pojemnik
  • lejek do balonów
  • szufelka
  • mieszadło

 

Po co dodawać przyprawy do wina z ryżu?

Aby odpowiedzieć na to pytanie, porównamy dwa wina otrzymane w naszych poprzednich produkcjach. Pierwsze pochodzi z 2011 roku, jest niemal bezbarwne i mało apetyczne, ponieważ nie dodaliśmy żadnych przypraw, które mogłyby nadać mu koloru. Natomiast rok temu użyliśmy większej ilości ziół oraz kurkumy, dlatego ten trunek wygląda znacznie lepiej i tak też smakuje. Dlatego zachęcamy do eksperymentowania z różnymi rodzajami ziół (np. gałką muszkatołową, zielem angielskim, liśćmi laurowymi itp.). Z pewnością warto dodać też kurkumę, która uszlachetnia wino złocistą, piękną barwą. 

 

Przygotowanie nastawu na wino ryżowe

Na początek porządnie przepłucz ryż, aby wino lepiej i szybciej się klarowało. Wsyp 10 kg ziaren do dużego pojemnika, zalej je wodą i wymieszaj. Odsączony z wody ryż wsyp do czystego i zdezynfekowanego balona. Aby ułatwić sobie to zadanie, użyj wygodnego lejka do balonów i szufelki. Następnie sparz rodzynki we wrzątku i przecedzone wsyp do balona z ryżem. Potem przygotuj syrop cukrowy. W tym celu rozpuść 7 kg cukru w ok. 10 litrach ciepłej wody i dodaj kwasek cytrynowy. W międzyczasie uwodnij drożdże posiłkując się instrukcją na opakowaniu.

Teraz wlej do balona syrop cukrowy i uzupełnij go 20-30 litrami przegotowanej zimnej wody. Podczas fermentacji nastaw może wytwarzać pianę i kipieć, więc nie dopełniaj balona do końca.  

Na koniec dodaj przyprawy i kurkumę oraz 15 g pożywki do drożdży i wcześniej uwodnione drożdże. Wymieszaj nastaw, zamknij szczelnie balon i odstaw do fermentacji. Pamiętaj by codziennie mieszać swoje wino, aby składniki lepiej się przegryzły. Po tygodniu od nastawienia dodaj kolejną partię syropu cukrowego, a po miesiącu odfiltruj ryż, rodzynki i przyprawy. Aby zobaczyć jak my to zrobiliśmy, zapraszamy do obejrzenia drugiej części cyklu o winie ryżowym.

Zachęcamy też do subskrypcji naszego kanału YouTube. Daj nam suba i nie przegap żadnego odcinka wideo-poradnika Malinowy Nos!

Do zobaczenia!

 

Produkty, które mogą się przydać

5%

Rurka fermentacyjna plastikowa

Rurka fermentacyjna plastikowa

  • 1,79 zł
  • 1,70 zł

5%

Rurka fermentacyjna plastikowa 6 - komorowa
Dzbanek z miarką 0,2 L

Dzbanek z miarką 0,2 L

  • 4,99 zł
Lejek do balonów

Lejek do balonów

  • 4,99 zł
Sitko fi 200 mm

Sitko fi 200 mm

  • 8,90 zł
Balon w koszu 54 L

Balon w koszu 54 L

  • 95,99 zł

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl