Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Wino Jabłkowe cz. 4

05 gru 2014

Cześć! Co słychać u Twojego winka jabłkowego? My niedawno zlewaliśmy je pierwszy raz znad osadu. Musimy przyznać, że z powodu wyraźnego zmętnienia nie wyglądało zbyt apetycznie. Ale teraz, po 10 dniach jest już niemal klarowne. Nabrało pięknego koloru i już nie fermentuje. W tym odcinku prezentujemy drugi obciąg wina, dzięki któremu szybciej stanie się przejrzyste.

 

Do zlewania wina jabłkowego znad osadu potrzebujesz:

  • dużego pojemnika do zlewania płynu
  • wężyka
  • lejka do balonów

 

Zlewanie wina znad osadu

Obciąg wina metodą grawitacyjną wymaga odpowiedniego ustawienia balona względem pojemnika, do którego przelejesz płyn. W  tym celu musisz umieścić balon na podwyższeniu, a pojemnik znacznie niżej. Dzięki grawitacji i ciśnieniu wytwarzanego przez ciecz, alkohol spłynie wężykiem do podstawionego pojemnika. Im większa różnica wysokości pomiędzy naczyniami, tym krócej będziesz czekał na przelanie wina.

Metoda ta jest bardzo prosta i nie wymaga skomplikowanej aparatury. Wystarczy, że umieścisz jeden koniec wężyka w balonie, a drugi w odpowiednio dużym pojemniku fermentacyjnym. Oczywiście uprzednio musisz zaciągnąć płyn, czyli po prostu ustami zassać alkohol do wężyka. Podczas zlewania uważaj, żeby nie wzruszyć osadu i nie zaciągnąć go wraz z płynem. Gdy w balonie pozostanie już niewielka ilość wina, ostrożnie przechyl naczynie, aby przelać alkohol nie marnując ani kropli. Jeśli uznasz, że osad się wzruszył, przerwij zlewanie i resztki wina rozlej do butelki. Teraz dokładnie umyj balon, by usunąć zanieczyszczenia. Na koniec po prostu przelej wino z powrotem, używając wygodnego lejka do balonów.

 

Ocena naszego wina jabłkowego

Zwykle podczas zlewania znad osadu nie odmawiamy sobie przyjemności wypróbowania naszego winka. Dzięki temu na bieżąco kontrolujemy jego smak i możemy wprowadzić ewentualne poprawki, np. dodając cukru. Jak na razie nasze winko ma szlachetną, złocistą barwę i jest bardzo przyjemne w smaku. Jest półsłodkie i nie trzeba go dosładzać, a więc osiągnęliśmy w pełni satysfakcjonujący nas efekt.

 

Stabilizacja wina jabłkowego

Jesteś już prawie na finiszu, dlatego podpowiemy Ci, co teraz zrobić ze swoim winkiem. Możesz je po prostu odstawić na pół miesiąca lub miesiąc w balonie, aż fermentacja całkowicie się zakończy. Możesz też użyć pirosiarczynu potasu do stabilizowania wina, aby szybciej je zabutelkować. Stosowanie pirosiarczynu jest całkowicie bezpieczne, poza tym środek ten chroni trunek przez utlenieniem, zepsuciem i niekorzystną refermentacją w butelkach. Jeśli więc chcesz mieć pewność, że Twoje wino nie „wystrzeli” z butelek przed spożyciem, polecamy zainwestować w ten tani acz skuteczny środek. A jak dodać  go do wina? Otóż na 10 l gotowego trunku, musisz odmierzyć ok. 1 g pirosiarczynu potasu. Łatwo więc obliczyć, że do 50 litrów pysznego jabłkowego winka, potrzebujesz 5 g pirosiarczynu.  Przestrzegaj prawidłowego dawkowania,  bowiem większe ilości mogą wpłynąć negatywnie na właściwości organoleptyczne trunku. Aby stabilizować wino za pomocą pirosiarczynu, uprzednio musisz rozpuścić go w wodzie, a następnie wlać roztwór do balona. Teraz Twoje wino jest lepiej zabezpieczone i niebawem będziesz mógł je butelkować!

Zapraszamy do śledzenia naszego kanału na YouTube i korzystania z naszych przepisów na ciekawe domowe alkohole, np. wina z dzikiej róży, zielonej herbaty, pigwy i winogron. Oczywiście zachęcamy też do obejrzenia całego cyklu o winie jabłkowym, w którym wyjaśniamy krok po kroku tajniki jego produkcji.

Subskrybuj nasz kanał, aby nie przegapić żadnego odcinka!

Produkty, które mogą się przydać

Pirosiarczyn potasu

Pirosiarczyn potasu

  • 1,69 zł

10%

Lejek do balonów

Lejek do balonów

  • 5,56 zł
  • 5,00 zł

5%

Ściągacz do wina 150 cm

Ściągacz do wina 150 cm

  • 8,99 zł
  • 8,54 zł
Ściągacz mały szklany

Ściągacz mały szklany

  • 9,99 zł
Ściągacz duży szklany

Ściągacz duży szklany

  • 11,99 zł
Balon w koszu 54 L

Balon w koszu 54 L

  • 94,99 zł

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl