Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Przepis na wino i nalewkę z melona wg Malinowynos.pl

19 lip 2019

Przepis na wino z melona

wino z melona (20l )
ok 15-20 owoców melona
5kg cukru
pożywka i drożdże winiarskie

Przepis:
Klasycznie rozpoczynamy od przygotowania owoców - w tym celu obieramy je ze skórek, pozbywamy się pestek a na koniec kroimy je w kostkę. Następnie wrzucamy owoce do balona lub pojemnika fermentacyjnego. W 3-4 litrach wody rozpuszczamy 3kg cukru. Gdy przygotowany syrop cukrowy będzie już gotowy dodajemy go razem z pożywką i przygotowanymi wcześniej drożdżami winiarskimi do pojemnika w którym będziemy fermentować (sposób przygotowania drożdży powinien być opisany na ich opakowaniu). W kolejnym roku uzupełniamy wodą do ok 15l, mieszamy po czym zamykamy wiadro pokrywą z rurką (balon zatykamy korkiem z rurką), odstawiamy w chłodne miejsce i czekamy. Po tygodniu w 2-3l wody rozpuszczamy kolejne 2kg cukru i dolewamy do nastawu. Codziennie mieszamy nastaw, pilnując żeby owoce były zanurzone w płynie. Po ok 3-4 tygodniach od nastawienia owoce możemy odrzucić, ewentualnie dosłodzić wino według własnych preferencji smakowych po czym ponownie zamknąć i pozwolić fermentować dalej. Następnie wino należy obserwować indywidualnie i kilkukrotnie zlewać je znad osadu, obserwując proces klarowania.
Wyklarowane wino można przelać do szklanych butelek a do zamknięcia ich przydadzą się korki aglomerowane oraz korkowica.


Nalewka melonowa (ok. 20%)

4 dojrzałe duże melony
1kg cukru
ok 1,5l wódki 40%

Przygotowanie:
Tak samo jak w przypadku wina owoce obieramy ze skórek, pozbywamy się pestek i kroimy w kostkę. Następnie wrzucamy pokrojone owoce do słoja przysypując je 1kg cukru. Słój odstawiamy w ciepłe miejsce na 24h. Po tym czasie owoce odrzucamy (można je ponownie wykorzystać np. do nastawienia wina lub zrobić z nich przepyszne ciasto). Pozostały w słoiku sok z owoców zalewamy 1,5l wódki. Całość zakręcamy i odstawiamy na około miesiąc. Po upływie tego czasu filtrujemy nalewkę (możemy użyć do tego np. sączków filtracyjnych) tym samym pozbywając się osadu z dna. Odstawiamy w zamknięciu na kilka kolejnych miesięcy. W ostatnim kroku rozlewamy nalewkę do ładnych butelek i gotowe.

Smacznego :)

 

Produkty, które mogą się przydać

Słoik / Słój szklany 4 L  fi 100

Słoik / Słój szklany 4 L fi 100

  • 4,73 zł
Galon 0,5 L

Galon 0,5 L

  • 6,99 zł
Sitko gęste fi 150 mm

Sitko gęste fi 150 mm

  • 7,41 zł
Galon 1 L + zakrętka

Galon 1 L + zakrętka

  • 7,49 zł
Sitko gęste fi 200 mm

Sitko gęste fi 200 mm

  • 9,99 zł
Łyżka plastikowa biała

Łyżka plastikowa biała

  • 16,99 zł
Mieszadło plastikowe

Mieszadło plastikowe

  • 11,99 zł

15%

Pojemnik fermentacyjny fermentor biały 34,5 L + Skala 26 litrów

Pojemnik fermentacyjny fermentor biały 34,5 L + Skala 26 litrów

  • 18,99 zł
  • 16,14 zł

20%

Pojemnik fermentacyjny fermentor transparentny 34,5 L + Skala 26 litrów

Pojemnik fermentacyjny fermentor transparentny 34,5 L + Skala 26 litrów

  • 24,00 zł
  • 19,20 zł
Słoik / Słój szklany 3 L fi 100

Słoik / Słój szklany 3 L fi 100

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2020.

Realizacja: indemi.pl