Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Przepis na Wino z Zielonej Herbaty cz. 2

29 lis 2014

Witaj w drugiej części cyklu filmików o winie z zielonej herbaty. Nastawiliśmy je w ubiegłym tygodniu i już możemy podziwiać głęboki kolor i piękny aromat napoju. Trunek aktualnie fermentuje, a więc wszystko przebiega zgodnie z planem. Teraz możemy dodać kolejną porcję syropu cukrowego do nastawu, aby pobudzić pracę drożdży.

Tutaj znajdziesz pierwszą część poradnika: Przepis na wino z zielonej herbaty.

 

Składniki na syrop cukrowy:

  • 2 kg cukru,
  • kilka litrów ciepłej wody.

 

Sprzęt do syropu:

  • pojemnik fermentacyjny,
  • lejek do balonów,
  • garnek,
  • worek filtracyjny ze stelażem,
  • cukromierz.

 

Dodawanie syropu cukrowego do nastawu

Z pozostałych 2 kg cukru sporządź syrop. W tym celu rozpuść cukier w kilku litrach ciepłej wody. Przestudzony roztwór dodaj do nastawu. Aby poszło Ci to sprawnie, użyj lejka dedykowanego do balonów. Teraz zatkaj balon korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw do dalszej fermentacji.

 

Usunięcie owoców z nastawu wina z zielonej herbaty

Po ok. 20 dniach nasze wino łagodnie fermentuje. Ma jeszcze intensywniejszy kolor niż poprzednio i jest całkowicie mętne. Naszym następnym krokiem będzie usunięcie owoców z nastawu, aby wino zaczęło się klarować. Jeśli i Ty przymierzasz się do tego zadania, polecamy Ci użycie wygodnego worka filtracyjnego wyposażonego w stelaż. Oczywiście możesz też wykorzystać w tym celu zwykle sitko, gęsty durszlak, gazę i co tylko masz pod ręką. Jeśli używasz worka filtracyjnego ze stelażem, umieść go nad dużym pojemnikiem (np. wiaderkiem fermentacyjnym) i po prostu przelej przez niego nastaw z balona. Użycie worka filtracyjnego jest bardzo wygodne i za jego pomocą skutecznie usuniesz owoce, które skumulują się na gęstej siatce. Możesz być pewien, że nastaw będzie pozbawiony nawet najmniejszych stałych resztek. Na koniec przelej odfiltrowany płyn do umytego balona pomagając sobie szerokim lejkiem. Przy okazji warto za pomocą cukromierza zmierzyć ile cukru pozostało w nastawie. Następnie odstaw swoje wino do klarowania i dalszej łagodnej fermentacji.

 

Czy warto robić wino z zielonej herbaty?

Po usunięciu owoców, nie odmówiliśmy sobie przyjemności skontrolowania smaku naszego trunku. Okazuje się, że nawet mętne i wciąż pracujące wino, może sprawić niekłamaną przyjemność podczas degustacji. W smaku jest wyraziste, czego szczególną zasługą jest dodanie do nastawu żurawiny. Również główny składnik, czyli zielona herbata jest wyczuwalna i aromatyczna. Teraz żałujemy, że nastawiliśmy tak mały balon, bowiem winko naprawdę jest wyborne. Jeśli więc do tej pory nie skorzystałeś z naszego przepisu – gorąco polecamy Ci przygotowanie domowego trunku z zielonej herbaty.

Tutaj znajdziej film: Wino z zielonej herbaty - część 3. Zlewanie wina

 

Zapraszamy na profile sklepu Malinowy Nos w serwisach społecznościowych You Tube i Facebook, dzięki którym będziesz na bieżąco z naszymi wideo-poradnikami!

 

 

Produkty, które mogą się przydać

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl