Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Wino jabłkowe cz. 3 Zlewanie wina znad osadu

25 lis 2014

Część! Trzecia część cyklu o winie jabłkowym będzie dotyczyła pierwszego zlewania trunku znad osadu. Zapewne nie możesz się doczekać kiedy już skosztujesz winka, ale najpierw napój musi osiągnąć całkowitą klarowność. Zatem, jeśli na dnie balona skumulował się osad, postępuj według naszych wskazówek.

 

Poprzednie części poradnika na temat produkcji wina jabłkowego znajdziesz tutaj:

  1. Winko jabłkowe - część 1. Przepis.
  2. Wino jabłkowe - część 2. Etapy fermentacji.

 

Sprzęt do zlewania wina:

  • drugi balon lub pojemnik fermentacyjny,
  • wężyk do zlewania płynu,
  • lejek do balonów z sitkiem,
  • cukromierz.

 

Zlewanie wina metodą grawitacyjną

Nasze wino jabłkowe nastawiliśmy 2 miesiące temu. Obecnie znajduje się w końcowej fazie fermentacji, a w balonie widać wyraźny osad z obumarłych drożdży i resztek owoców. Zatem przyszedł najwyższy czas na obciąg wina. Polecamy Ci zastosowanie najprostszej metody, czyli grawitacyjnej, z użyciem zwykłego wężyka.  Aby przebiegła skutecznie, Twój balon z winem jabłkowym powinien znajdować się wyżej niż pojemnik, do którego zlejesz płyn. Najlepiej jeśli od razu po przygotowaniu nastawu postawisz balon na podwyższeniu.  Dzięki temu później nie będziesz musiał nim manewrować i ryzykować wzruszeniem osadu.

Jeśli balon stoi na podwyższeniu, umieść w nim końcówkę wężyka. Drugim końcem zassij płyn i włóż go do pojemnika fermentacyjnego (drugiego balona) stojącego niżej. To wszystko – od teraz płyn będzie przelewał się dzięki działaniu grawitacji. Jak widzisz to bardzo prosta i tania metoda, która nie wymaga specjalnej aparatury.

Przy okazji zlewania płynu znad osadu, przeprowadź próbę organoleptyczną trunku. Dzięki temu będziesz wiedzieć, czy produkcja wina zmierza w dobrym kierunku. Przykładowo, jeśli wino jest zbyt wytrawne, warto je teraz dosłodzić. Możesz też zmierzyć poziom cukru za pomocą cukromierza, aby mieć pewność, że wino zakończyło fermentację.

Podczas pierwszego zlewania może się zdarzyć, że zaciągniesz unoszący się osad, ale nie przejmuj się tym. W niedługim czasie i tak powtórzysz obciąg, pozbywając się resztek obumarłych drożdży. 

Pod koniec obciągu, gdy nad osadem zostanie już niewielka ilość płynu, przechyl lekko balon. Taki zabieg pozwoli Ci na przelanie niemal całego wina, bez zaciągania niechcianego osadu. Teraz możesz już umyć balon i do czystego przelać trunek. Jeśli po zlewaniu osadu w winie pozostały widoczne frakcje z jabłek, przelewaj go do balona przez lejek z sitkiem. Dla większej pewności możesz użyć też gazy, która z pewnością zatrzyma nawet najdrobniejsze resztki.

 

Po co ściągać wino znad osadu?

Pozbywając się osadu na czas, unikniesz sytuacji, w której zmętnienie staje się trudne do wyklarowania. Ponadto podczas tej czynności usuwasz resztki drożdży, które w razie dalszego rozkładu, mogłyby nadać trunkowi charakterystyczny gorzkawy posmak i zepsuć cały efekt. Dlatego zlewanie powtarzaj dopóki dopóty osad będzie widoczny na dnie balona, co przyspieszy klarowanie wina. 

 

Czy warto robić wino jabłkowe?

Zdecydowanie tak! Po pierwsze, masz łatwy dostęp do składników. Możesz zerwać jabłka z własnego sadu, od sąsiada (za jego pozwoleniem oczywiście) lub kupić w sklepie. Owoce nie muszą być pierwszej jakości, byle były świeże i nie ulegały gniciu. Poza tym, otrzymane winko jest naprawdę rewelacyjne. Musimy przyznać, że to jeden z naszych ulubionych rodzajów domowego wina. Jeśli i Ty chcesz sprawdzić, czy przypadnie Ci do gustu, przekonaj się o tym, nastawiając choć jeden balon winka z polskich jabłek. Eksperymentuj z różnymi gatunkami, by uzyskać różnorodny smak i kolor. Pamiętaj przy tym, że wino z żółtych odmian, np. antonówek  lub papierówek, nie nabierze tak intensywnej barwy jak w przypadku jabłek czerwonych.

Do zobaczenia w kolejnej odsłonie naszego wideo-poradnika! Tutaj znajdziesz czwarty film na temat produkcji wina z jabłek. Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, subskrybuj nasz kanał YouTube, a zawsze będziesz na bieżąco z kolejnymi odcinkami!

 

Produkty, które mogą się przydać

Pirosiarczyn potasu

Pirosiarczyn potasu

  • 1,69 zł
Korek stożkowy fi 55

Korek stożkowy fi 55

  • 2,99 zł

10%

Lejek do balonów

Lejek do balonów

  • 5,56 zł
  • 5,00 zł
Sitko fi 200 mm

Sitko fi 200 mm

  • 8,90 zł
Ściągacz do wina 150 cm

Ściągacz do wina 150 cm

  • 8,99 zł
Ściągacz mały szklany

Ściągacz mały szklany

  • 9,99 zł
Ściągacz duży szklany

Ściągacz duży szklany

  • 11,99 zł
Filtr Coarse 1000

Filtr Coarse 1000

  • 13,99 zł
Środek do czyszczenia balonów VWP

Środek do czyszczenia balonów VWP

  • 18,89 zł

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl