Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Przepis na wino z yerba mate wg Malinowynos.pl

08 kwi 2019

Sprzęt potrzebny do przygotowania nastawu z Yerba Mate:

- pojemnik fermentacyjny 33l,

- balon 20l,

- sitko gęste 30cm,

- lejek duży,

- drożdże winiarskie termivin pdm + pożywka.

Skladniki:
1kg Yerba mate
1kg rodzynek
1kg żurawiny suszonej
1kg cytryn (sok)
ok 5kg cukru

Przygotowanie:
Rodzynki i żurawine przelewamy wrzątkiem(parzymy) w celu pozbycia się tłuszczu ze skórek ( możemy je też dodatkowo pokroić na drobniejsze kawałki)
Z cytryn wyciskamy sok.  Na początek  rozpuszczamy 3kg cukru w letniej wodzie i całość ląduje w pojemniku fermenartacyjnym lub balonie. Za ok 2 tygodnie dodajemy rozpuszczone kolejne 2kg cukru.
Zagotowywujemy wodę do zrobienia naparu z Yerby, temperatura wody max 80stopni. Parzymy yerbe kilkuktornie.
Wszystko ląduje w wiadrze, dodajemy pożywke drożdze i pozostałe składniki, mieszamy i zamykamy wiekiem z rurka fermentacyjną wypełnioną wodą i odstawiamy pojemnik w ciepłe miejsce do fermentacji.
 

Produkty, które mogą się przydać

Mieszadło plastikowe

Mieszadło plastikowe

  • 11,99 zł
Sitko gęste fi 250 mm

Sitko gęste fi 250 mm

  • 12,99 zł

15%

Pojemnik fermentacyjny fermentor transparentny 34,5 L + Skala 26 litrów

Pojemnik fermentacyjny fermentor transparentny 34,5 L + Skala 26 litrów

  • 24,00 zł
  • 20,40 zł

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl