Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Przepis na wino z mniszka lekarskiego wg Malinowynos.pl

04 kwi 2019

Mniszek lekarski, szerzej znany jako pospolity mlecz, to doskonały składnik na wino. Wszędzie jest go pod dostatkiem, więc dlaczego nie wykorzystać go do przyrządzenia domowego trunku? Niskie koszty produkcji i ciekawy smak, to wystarczające powody do wybrania się na pobliską łąkę. Nie zwlekaj z tym, bo mlecze szybko zamienią się w dmuchawce, z których ciężko wyprodukować jakikolwiek napitek.

Do 10 litrów wina z mniszka lekarskiego potrzebujesz:

  • 4-5 l płatków mniszka (albo więcej, jeśli chcesz),
  • ok. 2 kg cukru,
  • 8 l wody,
  • 40 g kwasku cytrynowego,
  • pożywki i drożdży (np. Aromatic Wine Complex).

Sprzęt do produkcji wina:

  • plastikowe wiadro,
  • duży garnek,
  • worek filtracyjny,
  • balon z korkiem i rurką fermentacyjną.

Przygotowanie kwiatów mniszka lekarskiego na wino

Mlecze zbieraj na polanie usytuowanej daleko od drogi. Dzięki temu surowiec będzie wolny od zanieczyszczeń unoszących się ze spalin samochodowych. Na zbiory wybierz się w ciepły dzień, najlepiej z samego rana.  Do wina potrzebujesz samych płatków, więc od razu zbieraj jedynie główki mleczy (ok. 10 l lub więcej), bez zielonych łodyg. Podczas zbierania zauważysz, że na mleczach jest sporo korzystnego dla wina pyłku kwiatowego (uwaga na żółte ręce!), dlatego nie myj kwiatów żeby go nie stracić.

Kiedy zbierzesz już potrzebną ilość główek mniszka, rozłóż je na gazetach, aby pozbyć się insektów na nich bytujących. Następnie musisz usunąć z kwiatów zielone końcówki. Do wina potrzebujesz jedynie cienkich, delikatnych płatków, które możesz odciąć nożyczkami lub odrywać palcami. Pewnie gdyby nie ta żmudna czynność, zrobilibyśmy znacznie więcej wina z mniszka. Poza tym skubanie płatków pozbawia nas około połowy surowca – z 10 litrów główek zostało 5 litrów płatków, które wykorzystamy do sporządzenia 10 litrów trunku. Oczywiście z tej ilości składników możesz zrobić więcej wina, ale wtedy smak może wyjść trochę zbyt płaski i mało intensywny.  Na początku musisz jednak zrobić wywar z tychże płatków. Zalej je więc 5 litrami wrzątku, możesz dodać też pokrojoną na cząstki, nieobraną pomarańczę lub cytrynę. Wywar powinien naciągać przez ok. jedną dobę (maksymalnie 48 h) w chłodnym miejscu.   

Przygotowanie nastawu do fermentacji

Po 24 godzinach musisz odfiltrować wywar z mlecza. Do balona wlejesz sam płyn pozbawiony płatków. Aby takowy otrzymać, przelej płyn do drugiego garnka przez worek filtracyjny. Teraz wsyp do płynu kwasek cytrynowy i zajmij się przygotowaniem syropu cukrowego. W tym celu rozpuść 2 kg cukru w 3 litrach wody, a potem przelej otrzymany płyn do balona z wywarem. Na koniec wsyp matkę drożdżową (my użyliśmy ok. 1/3 saszetki Aromatic Wine Complex, mieszanki niewymagającej uwodnienia). Po kilku dniach, kiedy wino zacznie pracować możesz dopełnić balon, choć sami tego nie robiliśmy. Zalecamy też etykietowanie nastawu, czyli umieszczenie na nim informacji o dacie, rodzaju wina i ilości użytych składników. Dzięki temu masz stałą kontrolę nad swoją produkcją i unikniesz pomyłek przy większej ilości balonów.

Jeśli brakuje Ci sprzętu do produkcji wina, piwa, destylatów lub innych domowych trunków, skorzystaj z oferty naszego sklepu internetowego Malinowy Nos.

Do zobaczenia podczas naszych następnych wideo-poradników na temat wytwórstwa domowych alkoholi! Aby nie przegapić żadnego odcinka, polub nasz kanał YouTube i fanpage na Facebooku!

Produkty, które mogą się przydać

Korek do balonu 41/37 mm

Korek do balonu 41/37 mm

  • 2,39 zł

10%

Lejek do balonów

Lejek do balonów

  • 5,56 zł
  • 5,00 zł
Łyżka plastikowa biała

Łyżka plastikowa biała

  • 13,99 zł

15%

Pojemnik fermentacyjny fermentor biały 34,5 L + Skala 26 litrów

Pojemnik fermentacyjny fermentor biały 34,5 L + Skala 26 litrów

  • 19,00 zł
  • 16,15 zł
Balon w koszu 15 L

Balon w koszu 15 L

  • 52,99 zł

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl