Test drożdzy piekarskich, piekarniczych a ZACIER, NASTAW - fermentacja alkoholowa :) Cz. 4 (ostatnia)

24 paź 2018

Serwus, z tej strony Malinowy Nos! Witajcie w ostatniej, czwartej, nieplanowanej części testu drożdży piekarniczych (piekarskich?). Zapraszam do krótkiego materiału!

Linki do poprzednich części filmików:

 

Testowaliśmy tutaj w tych dwóch damach dwa rodzaje drożdży piekarniczych - suche i w kostce. Te drożdże właściwie już skończyły pracę. Dodawaliśmy trzy razy syrop cukrowy po 260 gramów. Pierwszy raz przerobiły, drugi raz przerobiły i to jest moment, kiedy po dodaniu trzeciej partii sprawdzimy, jak sobie poradziły z przerobieniem tego cukru po raz kolejny.

Trzy partie to około 15%. Cukier sypałem tak mniej więcej, więc te pomiary nie będą bardzo dokładne, ale jeżeli cukru nie ma w tych nastawach, to około 15% alkoholu powinniśmy mieć w tych damulkach. Tak że sprawdzimy zaraz cukromierzem.

Jeżeli przyjrzymy im się bliżej zobaczymy, że ten z drożdży suchych zaczyna się już klarować, czyli on tutaj przypuszczalnie mocniej odfermentował. A w drugiej damie jeszcze widać dużo mętności - może od góry trochę się pojawia klarowność. Przypuszczam, że te drożdże z kostki sobie trochę gorzej poradziły. Zaraz zobaczymy - pobierzemy próbkę, zmierzymy jaka jest zawartość cukru na chwilę obecną.

Dwa tygodnie temu dodawaliśmy tę trzecią partię cukru. Dwa tygodnie to już dość dużo czasu na to, żeby sobie drożdże z nim poradziły.

Sprawdzamy próbki

No i pobrałem próbkę z damy z drożdżami suchymi do menzureczki. Wychodzi na to, że tego cukru właściwie nie ma. Gdzieś tam 1 Blg może... Troszkę mam tu chłodniej - nie ma 20°C, jest około 17°C, więc pomiar jest minimalnie zaburzony, ale właściwie możemy powiedzieć te drożdże cukier przerobiły - również tę trzecią partię cukru. Trwało to dość długo, ale w tym momencie osiągnęliśmy około 15%.

Jak już mówiłem, to dodawanie cukru było nie do końca właściwie mierzone, ale mniej więcej przy tych proporcjach mamy uzyskane 15%. Spoko. Zobaczymy, jak tam druga damulka…

Mam więc próbkę z drugiej damulki - drożdże z kostki. I sytuacja jest podobna. Nie zero, ale około 1 Blg. Mętność jest dużo większa, ale te drożdże też sobie poradziły z trzecią partią cukru. Też zjadły tę trzecią partię, więc około 15% ma nasz nastawik.

Podsumowanie

Jedne i drugie drożdże sobie poradziły z zadanym cukrem. W miesiąc przerobiły trzy partie cukru, wyfermentowywując do około 15% - mniej więcej, bo naprawdę te ilości cukru i wody nie były super dokładnie mierzone. Pomiar cukromierzem też nie jest do końca prawidłowy, bo temperatura się nie zgadza, ale dały radę! Jedne i drugie sobie poradziły.

Chcieliście ten materiał - proszę bardzo! Część z Was była ciekawa, czy te drożdże zjedzą jeszcze więcej cukru i okazuje się, że tak. Oczywiście już kolejnej próby nie będę robił - już nie dosładzam tych zacierów, bo do 20% to nie mają szans dorobić. Na tym etapie już definitywnie kończymy ten temat. Zaraz wyciągam kolejne nastawy i pokazuję Wam, jak wyglądają! Zapraszamy do kolejnych odcinków.

 

PS Zauważyłem dziś, że ta menzurka z cukromierza nie ma stojaka, a jest szklana i strasznie kłopotliwa, więc pojechałem do sklepu po menzurkę plastikową z miarką na stojaczku. I teraz jej będę używał - już dziś jestem z niej zadowolony, bo nie muszę kolbki małej brać, żeby włożyć menzurkę. Stoi sobie, ma fajny lejek, więc mogę sobie przelać z powrotem. Ułatwiajmy sobie życie - wtedy robienie nastawów będzie jeszcze przyjemniejsze, prostsze, będzie zajmowało mniej czasu. Oto chodzi. Tak że w tym materiale to tyle. Serwus!

 

PS2 Pamiętajcie, aby subskrybować nasz kanał YouTube! Dzięki temu nie przegapicie żadnych odcinków, a nasze filmy dotrą do większej liczby pasjonatów domowej produkcji trunków. Zapraszamy też do grupy Malinowe Nosy na Facebooku, gdzie dzielimy się doświadczeniami, poradami i pomysłami. Do zobaczenia!

Produkty, które mogą się przydać

Pożywka Activit

Pożywka Activit

  • 2,29 zł
Menzurka plastikowa z podstawką

Menzurka plastikowa z podstawką

  • 10,99 zł
Dama w oplocie 5 L

Dama w oplocie 5 L

  • 14,99 zł

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowy Nos © 2014-2018.

Realizacja: indemi.pl