Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Test drożdzy piekarskich, piekarniczych a ZACIER, NASTAW - fermentacja alkoholowa :) Cz. 3

24 paź 2018

Serwus Malinowe Nosy! Witajcie w ostatniej już części testu Drożdży Babuni - drożdży piekarniczych!

Poprzednie części znajdziecie tutaj:

A dodatkowa część czwarta tutaj:

Obydwa nastawy już właściwie nie pracują. W tym z drożdży suchych coś tam jeszcze minimalnie próbują dociągnąć. Widzę, że już nastawy zaczynają się powoli klarować. Tytuł filmu zmieniamy na “Test drożdży piekarniczych, a zacier” - nie “wino”. Tak że symulujemy tu bardziej zacier niż wino. Tak sobie pomyślałem, że jak już stosujemy drożdże piekarnicze, to raczej do zacierów niż do wina, więc jednak wyobrażamy sobie, że nie jest to wino w tych damach, tylko zacier na dalsze etapy wiadomo czego :)

Sprawdzimy, ile cukru jest - czy jest cukier czy go nie ma w tych nastawach? Jeśli nie ma, to musiałbym dodać kolejną porcją cukru i zrobić kolejny materiał, ale już nie będę nagrywał kolejnej części, więc tylko stwierdzimy czy jest. Około 10% alkoholu będzie w obu damach, jeżeli cukru już nie ma. Jeżeli tak będzie to już jest bardzo fajnie. A czy dalej dociągną? To już kto używa to pewnie wie, a kto nie to nie... To będzie na pewno ostatnia część z tym materiałem, chciałbym zwolnić te damy i jakieś wina do nich wlać, a nie testować drożdże nie wiadomo po co.

Dobra - pobieramy próbkę i mierzymy cukier w obu damach.

Pomiar cukru w obu damach

Jeżeli chodzi o drożdże w kostce, to cukru nie ma w ogóle. Coś pięknego. Pachnie bardzo drożdżowo. Jak smakuje? Czuć dalej drożdże i to dokładnie smakuje tak, jak same drożdże w kostce. Ale smak mnie tu nie interesuje. Testujemy drożdże pod względem tego, ile wyciągną. Nie będę na nich robił wina, więc to mnie naprawdę nie interesuje.

W drugiej próbce widzimy jeszcze, że bąbelki się pojawiają, tak więc ta fermentacja jeszcze gdzieś tam trwa, ale cukromierz też jest zanurzony. Czyli też cukier wyfermentował - w próbce cukru już nie mamy. Tutaj smak drożdżowy jest dużo mniej wyczuwalny. No i super.

Jedne i drugie drożdże sobie poradziły. Obydwa nastawy wyglądają podobnie. Osad na dnie. Zaczynają się klarować.

Podsumowanie

Po co w ogóle nagrywałem ten materiał? Po co testowałem te drożdże? Bo nigdy nie robiłem żadnych nastawów na drożdżach piekarniczych i byłem ciekaw, czy są w ogóle w stanie wyfermentować. Miałem wrażenie, że drożdże piekarnicze fermentują do 5% alkoholu i tyle. A okazuje się, że jednak dociągają mocniej - obaliłem więc ten mit. W obu damach powinno być około 10% alkoholu z tego cukru, który dodaliśmy. Oczywiście posmak drożdży jest  dużo większy niż w odpowiednio używanych drożdżach winnych. Nie wiem, jak z klarownością i z innymi efektami, ale test zakończyliśmy w tym momencie. Dają sobie jako tako radę. Jednak nie fermentują tylko do 5%, ale wyżej.

Test jest zakończony. Trochę mnie kusi, żeby jeszcze dorzucić kolejne porcje cukru i zobaczyć. Myślałem, że jeszcze obumrą te drożdże i będzie koniec, ale wychodzi na to, że można by je testować dodając kolejny cukier i obserwując, czy wyfermentuje. Właściwie nie chce mi się już, więc na tym zakończymy ten eksperyment. Ten materiał z testem drożdży na zacier czy wino się skończył w tym momencie właśnie.

W tym materiale to tyle. Do zobaczenia w kolejnych odcinkach!

 

PS Przypominamy o tym, że możecie subskrybować nasz kanał na YouTube, by nie przegapić żadnych kolejnych odcinków (najlepiej kliknąć jeszcze ten dzwoneczek obok przycisku subskrypcji - wtedy będą się Wam wyświetlać powiadomienia). Zapraszamy też do naszej grupy Malinowe Nosy na Facebooku, gdzie wymieniamy się przepisami, doświadczeniami i poradami. Każdy domowy producent - początkujący i zaawansowany - jest tam mile widziany!

Produkty, które mogą się przydać

5%

Rurka fermentacyjna plastikowa

Rurka fermentacyjna plastikowa

  • 1,79 zł
  • 1,70 zł
Pożywka Activit

Pożywka Activit

  • 2,29 zł
Dama 5 L

Dama 5 L "gwint"

  • 9,59 zł
Dama w oplocie 5 L

Dama w oplocie 5 L

  • 13,99 zł

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl