Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Wino z Zielonej Herbaty cz. 1

04 lis 2014

Cześć! Tym razem zachęcamy Cię do wypróbowania przepisu na wino z zielonej herbaty. Ten prosty w przygotowaniu trunek jest bardzo oryginalny, a przy tym naprawdę świetnie smakuje. Takie winko warto nastawić zwłaszcza zimą, gdy w sklepach brakuje sezonowych owoców i szukasz alternatywnych składników. Oprócz zielonej herbaty można eksperymentować z kawą, ryżem lub innymi produktami, które są dostępne przez cały rok.

 

Na 20 l wina z zielonej herbaty (15%) potrzebujesz:

  • ok. 200 g zielonej herbaty (może być z owocowymi dodatkami smakowymi),
  • 5 kg cukru,
  • 1 kg rodzynek,
  • dowolny rodzaj suszonych owoców (żurawina, morele, brzoskwinie, śliwki itp.),
  • 50 g kwasku cytrynowego,
  • pożywka + drożdże.

 

Sprzęt do produkcji wina z zielonej herbaty:

  • balon z korkiem i rurką fermentacyjną,
  • kilka dużych pojemników (np. wiaderek fermentacyjnych),
  • garnek,
  • sitko,
  • lejek do balonów,
  • balon z korkiem i rurką fermentacyjną,
  • mieszadło,
  • ew. blender.

 

Przygotowanie składników do nastawu

Zacznij od zalania wrzątkiem rodzynek i suszonych owoców. Wypłucz je, a następie odsącz na sitku.  Tak przygotowane owoce rozdrobnij, np. siekając nożem. Możesz też zmiksować je blenderem, ale uprzednio zalej owoce wodą. Uzyskaną papkę wrzuć do czystego i zdezynfekowanego balona. W kolejnym kroku zajmij się zieloną herbatą. Najpierw zagotuj ok. 9 litrów wody i do gorącej (ok. 90°C) wsyp 200 g herbaty. Wymieszaj i odstaw na 10 minut do zaparzenia. Po tym czasie przecedź herbaciany napar przez gęste sitko. Teraz pozwól wywarowi przestygnąć, aby gorący płyn nie uszkodził balona. Kolejną czynnością będzie przygotowanie syropu cukrowego. W tym celu rozpuść 3 kg cukru w 2 litrach gorącej wody i dodaj 50 g kwasku cytrynowego lub sok z ok. 1 kg cytryn. W międzyczasie przygotuj też matkę drożdżową. W przypadku drożdży aktywnych, wystarczy że zrobisz to na pół godziny przed zadaniem. Jeśli wykorzystujesz drożdże pasywne, musisz przygotować je kilka dni wcześniej.

 

Przygotowanie nastawu do fermentacji

Przestudzony syrop cukrowy wlej do balona z suszonymi owocami, pomagając sobie szerokim  lejkiem do balonów. Następnie wlej napar z herbaty, dodaj namnożone drożdże i pożywkę. Po dodaniu wszystkich składników w balonie powinno być wystarczająco dużo wolnego miejsca. Musisz wziąć pod uwagę dodanie kolejnej partii cukru i proces burzliwej fermentacji, który może spowodować powstanie wysokiej piany. Tak przygotowany nastaw zatkaj korkiem z rurką fermentacyjną. Do rurki polecamy włożenie kawałka waty, by ustrzec się muszek owocówek.

Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu zwłaszcza zimą, gdy w Twojej piwnicy stoją puste balony. Jeśli natomiast nie masz ani jednego wolnego, a chcesz nastawić to lub inne winko, zapraszamy do naszego sklepu Malinowy Nos. Znajdziesz u nas niezbędny sprzęt i akcesoria do produkcji domowego alkoholu.

Subskrybuj nasz kanał YouTube, by zawsze być na bieżąco z nowymi odcinkami naszego wideo-poradnika Malinowy Nos.

Do zobaczenia w kolejnej odsłonie cyklu wina z zielonej herbaty!

Produkty, które mogą się przydać

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl