DIY - Wino z ZIELONEJ HERBATY z żurawiną i rodzynkami z gotowego zestawu. Cz.1

12 lip 2018

Serwus, z tej strony Malinowy Nos!

Na pewno część z Was już robiła to winko i wie, jak smakuje, a jak ktoś jeszcze nie robił to zapraszam do oglądania (lub czytania) przepisu na wino z zielonej herbaty z dodatkami, głównie żurawiny i rodzynek.

Inne ciekawe poradniki naszego autorstwa:

Co zawiera zestaw do wina?

Jest to kolejny odcinek z serii zrób to sam – czyli samodzielnie, w prosty sposób. Wino z gotowego zestawu składników, który mam już pod ręką. Zestaw zawiera prawie wszystkie składniki, których potrzeba do nastawienia 25 litrów wina z zielonej herbaty. Potrzebujemy jedynie cukru w ilości około 6 kg – zwykłego cukru kupionego w dowolnym sklepie. Z tych składników zrobimy sobie 25 litrów extra fajnego winka

Co znajduje się w tym zestawie i co będziemy robić, żeby to wino dziś nastawić?

W skład zestawu wchodzą:

  • przepis w formie papierowej
  • kilogram żurawiny suszonej
  • kilogram rodzynek
  • 100 gramów herbaty zielonej liściasty
  • 100 gramów herbaty zielonej liściastej jaśminowej
  • 50 gramów kwasku cytrynowego
  • pożywka Activit
  • drożdże aktywne Bayanus

Te składniki pozwolą nam zrobić 25 litrów smacznego winka. I do tego, tak jak wcześniej wspomniałem, musimy zakupić około 6 kg cukru. Dokładna ilość cukru zależy od tego, jakie wino chcemy zrobić (słodkie czy wytrawne).

Jak zrobić wino z zielonej herbaty?

Zastanawiałem się nad tym, czy lepiej wrzucić wszystko do balona czy wiaderka i doszedłem do wniosku, że pierwszy miesiąc będę fermentował w wiadrze, a dopiero po tym czasie, gdy będzie trzeba odrzucić rodzynki i żurawinę, przeleję całość już „na czysto” do balonu 25 litrowego. Tak że na ten moment wszystko ląduje w wiadrze, które już jest umyte i odkażone pirosiarczynem potasu, więc jest gotowe do użycia. Mamy tu wiaderko przezroczyste, więc będzie dobrze widać na bieżąco jak przebiega fermentacja – same plusy! :)

Zaczynamy do rodzynek i żurawiny. Przelewamy je wrzątkiem, żeby pozbyć się oleju ze skórek i wrzucamy je w całości do wiaderka fermentacyjnego, w którym nastawimy wino.

Wrzucamy jedną i drugą herbatę do pojemniczka, w którym można je zaparzyć. Zalewamy wodą o temperaturze około 75° – nie wrzątkiem. I parzymy kilkukrotnie, na początek około 5 minut, potem 4, potem 3 minuty. Trzy razy wystarczy. Nie za długo i nie za wysoka temperatura wody, bo jeśli za mocno zaparzymy, to herbata zrobi się gorzka, a tego nie chcemy.

Po 5 minutach odcedzamy, przelewając wywar prosto do wiadra przez sitko. Parzymy drugi raz na trochę krótszy czas, znów odcedzamy itd. Łącznie trzy razy.

Międzyczasie przygotujemy sobie matkę drożdżową. Drożdże wystarczy wsypać do pół szklanki letniej wody. Dobrze mieszamy, odstawiamy na pół godzinki. Drożdże się uwodnią i będą lepiej pracować po dodaniu do nastawu.

Następnie rozpuszczamy cukier w garnku. Na pierwszą partię lecą 3 kg cukru do ciepłej wody. Do tego można od razu dodać kwasek cytrynowy i przy okazji go rozpuścić. Pamiętajcie, żeby cukier zawsze dodawać rozpuszczony do nastawów, niezależnie od tego jakie wino robicie. To ułatwia drożdżom pracę. Przygotowany syrop cukrowy wlewamy do wiadra.

Wiadro, w którym będziemy fermentować uzupełniamy do 15 litrów wodą (tak żeby mieć na tę chwilę łącznie 15 litrów nastawu).

Ok, mamy już prawie wszystko. Teraz czas dodać pożywkę bezpośrednio do wiadra – bardzo dobrą pożywkę Activit, tak że fermentacja będzie na pewno super. Jeśli nastaw nadal ma wysoką temperaturę, musimy poczekać przed dodaniem drożdży. Gdy wystygnie, dodajemy uwodnione wcześniej drożdże, również bezpośrednio do pojemnika, w którym fermentujemy.

Zamykamy szczelnie wiadro pokrywa z rurką fermentacyjną i nastaw jest gotowy do fermentacji!

Odstawiamy wiadro w ciepłe miejsce, niech sobie fermentuje. Po jakimś czasie będziemy dodawać kolejne porcje cukru. Za około miesiąc będziemy odrzucać rodzynki i żurawinę oraz przelewać wino do balonu. Ale to już w kolejnych częściach.

Zapraszamy do kolejnych odcinków

Na ten moment to tyle. Mamy 15 litrów nastawu na wino z zielonej herbaty, bardzo smaczne i zdrowe. Niezwykle łatwy sposób wykonania – nie ma za dużo zachodu. Prosto, szybko i przyjemnie. Jeśli mamy gotowe składniki, nie trzeba szukać i kombinować. Pozostaje jedynie wygospodarować pojemnik i można nastawiać.

Gotowe zestawy, takie jak ten, znajdziecie w naszym sklepie Malinowy Nos.

To tyle w tym odcinku. Zapraszamy oglądania kolejnych filmików, a także do subskrybowania naszego kanału YouTube i dołączenia do grupy Malinowe Nosy na Facebooku. Serwus!

Produkty, które mogą się przydać

Pożywka Activit

Pożywka Activit

  • 2,29 zł
Bayanus G995

Bayanus G995

  • 2,99 zł
Sitko fi 250 mm

Sitko fi 250 mm

  • 11,99 zł
Pojemnik fermentacyjny biały 34,5 L + Skala 26 litrów

Pojemnik fermentacyjny biały 34,5 L + Skala 26 litrów

  • 19,00 zł
Pojemnik fermentacyjny transparentny 34,5 L + Skala 26 litrów

Pojemnik fermentacyjny transparentny 34,5 L + Skala 26 litrów

  • 24,00 zł

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowy Nos © 2014-2018.

Realizacja: indemi.pl