Odcinek pogadankowo-degustacyjny

23 maj 2018

Serwus! Tym razem odcinek pogadankowo-degustacyjny. Przed nami flaszki do otwarcia i omówienia. Wyciągnąłem z piwnicy kilka win i nalewek. Pokaże co się dzieje, gdy za wcześnie butelkujemy wino oraz jak wygląda etap dojrzewania wina i nalewek w butelkach. Zaraz wszystko będzie jasne!


Zapraszamy też do obejrzenia naszych wcześniejszych produkcji:


Pamiętajcie, jeśli robicie jakiekolwiek alkohole, to im później butelkujecie je tym lepiej. Macie wtedy pewność, że trunek dofermentuje, wyklaruje się i będzie czysty. Większość nastawów, które tutaj pokazuję, jest jeszcze zasadami. Sami zobaczcie. Mamy np. wino jaśminowe – kwiatowe, super, naprawdę świetne. Piana bardzo długo się trzyma. Winko to jest sprzed dwóch lat. Rewelacyjne, ale widać, że powstał jeszcze minimalny osad.

Podobnie z innymi winami. Wino z zielnej herbaty, po trzech latach nadal jest mętne. Wino ananasowe 2014, wyklarowało się, ale osad też widać z jednej strony, tak jak leżała butelka. Po wyniesieniu z piwnicy wino się przez to zmętniło. Drugi ananasik to samo.

Wino ryżowe bez przypraw z 2011. Tu akurat osadu jest mało (za to butelka jest nieco zakurzona po sześciu latach w piwnicy). Mamy też nalewki oraz miód pitny. Ten ostatni wygląda bardzo ładnie, przejrzyście, ale był ewidentnie za szybko zlany, bo na dnie widać jeszcze sporo osadu. Miód pitny jest z roku 2012. Zdaje się, że jest to czwórniak.

Nalewka z pigwowca, 25%. Ma to do siebie, że z biegiem czasu robi się ciemniejsza. Rok 2012, a więc pięcioletnia nalewka, która ma już bardzo ciemny kolor.

Kolejna nalewka – cytrynówka. Z tzw. miąższem, osadu widać bardzo dużo. Czteroletnia, 30%.

Jest też nalewka z pigwy, która trochę ściemniała. Widać drobinki osadu, które wyglądają jak wiórki złota. Czteroletnia, 30%. Może skosztujemy.

Teraz już działam trochę inaczej. Staram się trunki odfiltrować odpowiednio. Najważniejsze jednak, że trunki są naprawdę smaczne. A to że mają trochę osadu czy resztek to nie musi przeszkadzać, gdy smakują wyśmienicie. Zwłaszcza, że poleżały sobie kilka lat. Po pięciu latach wino lub nalewka to prawdziwy kosmos! Nie ma co się przejmować tym osadem.

Wszystkiego nie będę próbował, chcę Wam jednak pokazać co się dzieje z winami i nalewkami po takim czasie. Zobaczycie, że nie ma się co spieszyć w butelkowaniem. Im później wino zabutelkujemy tym lepiej. Mamy pewność, że dofermentuje, wyklaruje się i wszystko będzie ok. Jeżeli za wcześnie zabutelkujemy i wino jeszcze będzie fermentować to zrobią nam się „granaty” i wino może wybijać korki w piwnicy. Zostawimy butelki na regałach, a korki zostaną powybijane, wino się wyleje i… po zabawie! Tak że powtórzę raz jeszcze: im później zabutelkujemy wino, tym lepiej.

Otwórzmy kilka butelek…

Na początek skosztujmy wina ryżowego z 2011 roku. Swoje działania z produkcją zaczynałem w 2010. Wtedy nastawiałem wina w butlach plastikowych dziewiętnastolitrowych. Jedna, dwie, trzy butle a potem już poleciało… Po siedmiu latach już produkuje się zupełnie inaczej. To wino ryżowe było więc stworzone dopiero rok po pierwszych produktach. Jest jeszcze lekko gazowane po tych sześciu latach. Teraz dodaję kurkumę do wina ryżowego i kolorek jest ciekawszy – tutaj po prostu przejrzyste. Sześcioletnie wino ryżowe jest dość mocno wytrawne. Robiłem wtedy wina ryżowe jeszcze na różnych ziołach, nie tylko prowansalskich. Wyszło takie delikatne sake, bardzo przyjemne.  

Wino jaśminowe sprzed dwóch lat. Kolejne wino, które jest jeszcze lekko musujące – nadal gazuje po dwóch latach, więc też najwyraźniej zostało trochę za wcześnie zabutelkowane. Wino jaśminowe jest bardzo fajne. Jaśmin nadaje się świetnie jako dodatek do piwa albo innych win. Długo utrzymuje pianę. Kolorek tego wina wyszedł delikatny, szampanowy. Wyszło pyszne.

Cytrynówka z 2013 roku z osadem. Ewidentnie za wcześnie zrobiona. Ten trunek pachnie baaardzo cytrynowo. Osad nam tu trochę przeszkadza. Wyszła nie za słodka, smakuje bardzo dobrze.

Miód pitny z 2012 roku, czwórniak. Znowu trochę za wcześnie butelkowany, osad widać na dnie. Miód jest klarowny, przejrzysty, osad leży. Tak to jest przy wczesnym butelkowaniu, ale osad nie wpływa na smak. Po prostu z osadem wygląda nieco mniej apetycznie i jedynie pod tym względem warto starać się o wyższą klarowność. Miodek po pięciu latach – pachnie miodem, chyba słonecznikowym, jeśli dobrze pamiętam. Jak na miodek przystało, od razu czuć miód. Wyszedł pyszny balsamik!

Wina ananasowe. Tu też kolejny dobry przykład, że warto czekać ze zlewaniem naprawdę długo. Mimo że stało ponad pół roku, osad i tak jeszcze się pojawił w butelce!

Tak właśnie wyglądają trunki po kilku latach. Korki aglomerowane trzymają. Producent zaleca dwa lata, a mimo tego cztery, pięć lat bez problemu wytrzymują. Kiedyś pokażę jeszcze starsze wina, z 2010 roku, ale leżą w innej piwnicy, więc innym razem!

Do zobaczenia w kolejnych odcinkach!

To tyle w tym odcinku. Ostatnio przychodzą do mnie do sklepu Klienci i podrzucają pomysły na kolejne filmiki. Lata dzień będę nagrywać następne materiały z nowymi przepisami. Na razie nie będę zdradzać, czego możecie się spodziewać, powiem tylko, że będzie to pewne kolejne winko i pewien kwas.

Oglądajcie, subskrybujcie i proponujcie fajne przepisy! Jesteśmy otwarci na propozycje. Balony mamy wolne, chętnie coś nastawimy. Do zobaczenia w kolejnych odcinkach i w grupie Malinowe Nosy na Facebooku!

Jeśli nie chcecie przegapić żadnego odcinka, zasubskrybujcie nasz kanał na YouTube i kliknijcie ten dzwonek obok przycisku subskrypcji. Zachęcamy też do polajkowania fanpage’a Malinowego Nosa na Facebooku.

Cześć!

Produkty, które mogą się przydać

Kapsle na butelki do piwa - czerwone

Kapsle na butelki do piwa - czerwone

  • 0,10 zł
Kapsle na butelki do piwa - czarne

Kapsle na butelki do piwa - czarne

  • 0,10 zł
Kapsle metalowe fi 26 mm zielone jasne

Kapsle metalowe fi 26 mm zielone jasne

  • 0,10 zł
Kapsle metalowe fi 26 mm białe

Kapsle metalowe fi 26 mm białe

  • 0,10 zł
Kapsle metalowe fi 26 mm złote z połyskiem

Kapsle metalowe fi 26 mm złote z połyskiem

  • 0,10 zł
Kapsle metalowe fi 26 mm błękitne

Kapsle metalowe fi 26 mm błękitne

  • 0,10 zł
Kapturki termokurczliwe czarne

Kapturki termokurczliwe czarne

  • 0,20 zł
Kapturki termokurczliwe zielone

Kapturki termokurczliwe zielone

  • 0,20 zł
Kapturki termokurczliwe czerwone

Kapturki termokurczliwe czerwone

  • 0,20 zł
Kapturki termokurczliwe transparentne

Kapturki termokurczliwe transparentne

  • 0,20 zł
Kapturki termokurczliwe wiśniowe

Kapturki termokurczliwe wiśniowe

  • 0,20 zł
Kapturki termokurczliwe kremowe

Kapturki termokurczliwe kremowe

  • 0,20 zł
Kapturki termokurczliwe białe

Kapturki termokurczliwe białe

  • 0,20 zł
Kapturki termokurczliwe niebieskie

Kapturki termokurczliwe niebieskie

  • 0,20 zł
Kapturki termokurczliwe fioletowe

Kapturki termokurczliwe fioletowe

  • 0,20 zł

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowy Nos © 2014-2018.

Realizacja: indemi.pl