Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Alkoholomierze, cukromierze - zastosowanie i prezentacja

02 lis 2014

Do czego służą alkoholomierze i cukromierze. Jak je stosować?

Do wyrobu domowego wina potrzebujesz nie tylko najprostszych akcesoriów, takich jak balony, pojemniki fermentacyjne lub butelki. Niezwykle przydatne są również bardziej zaawansowane narzędzia: alkoholomierze i cukromierze. W filmiku przedstawiamy najpopularniejsze typy mierników i pokazujemy jak wykonywać pomiar. 

 

Alkoholomierze

Jak sama nazwa wskazuje, alkoholomierz określa procentową zawartość alkoholu w produkowanym destylacie. Pomiar wykonuj wtedy, gdy nastaw ma 20° C. Przy wyższej temperaturze wynik będzie niedokładny, więc polecamy również zaopatrzyć się w termometr. Alkoholomierz stosuj jedynie do destylatów i wszelkich czystych alkoholi, tzn. nie zawierających cukru. W przypadku wina czy piwa, a więc trunków, które mają cukier w składzie, pomiar nie będzie wiarygodny.

W sklepie Malinowy Nos znajdziesz wiele rodzajów alkoholomierzy. Wszystkie są wykonane ze szkła i różnią się m.in. zakresem skali. Razem z alkoholomierzem warto zaopatrzyć się w menzurkę, która ułatwia wykonanie pomiaru. Aby sprawdzić zawartość alkoholu, wystarczy napełnić menzurkę roztworem, a następnie zanurzyć cieczy miernik. Górny menisk płynu wskazuje wynik na podziałce.

 

Cukromierze

Natomiast cukromierz (zwany często aerometrem lub ballingometrem) pokaże jak wiele cukru zawiera Twój nastaw. Pomiar wykonuje się podobnie, jak w przypadku alkoholomierzy, ale podziałka miernika pokazuje wynik w skali Ballinga (lub rzadziej w skali Oechsla). 1° Blg oznacza, że w roztworze znajduje się 10 g. cukru na litr nastawu. Dzięki temu jesteś w stanie łatwo określić, czy należy dodać cukru do balona. A po prostych kalkulacjach określisz również ilość alkoholu w roztworze.

Aby dowiedzieć się, jak mocny jest trunek, oblicz ile cukru już przefermentowały drożdże. A więc musisz sprawdzić ile cukru jest jeszcze w nastawie i odjąć tę liczbę od ilości, którą łącznie dodałeś do roztworu. Uzyskany wynik porównaj z tabelą – znajdziesz ją w sieci lub będzie dołączona do cukromierza. 

Wiedza na temat ilości cukru w nastawie może być też przydatna, gdy wino przestało pracować. Jeśli okaże się, że drożdże nie fermentują, a cukru jest dużo, to znaczy, że przyczyną może być np. zbyt niska temperatura. Pomiar aerometrem również najlepiej wykonywać, gdy wino ma 20° C. 

 

Jeśli podoba Ci się ten poradnik, subskrybuj nasz kanał na YouTube, a zawsze będziesz na bieżąco z filmikami od Malinowego Nosa.

Produkty, które mogą się przydać

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl