Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Wino z Dzikiej Róży cz. 1

18 paź 2014

Przepis na wino z dzikiej róży - 10 l.

Składniki na wino z dzikiej róży:

  • 2,5 – 3 kg. owoców dzikiej róży,
  • 2,5 kg. cukru,
  • 7 l. wody,
  • 10 g. kwasku cytrynowego,
  • pożywka do drożdży (polecamy Activit 5 g.),
  • drożdże winne (polecamy Bayanus G995 5g.).

 

Sprzęty do produkcji wina z dzikiej róży:

  • balon min. 10 l. z korkiem i rurką fermentacyjną,
  • lejek do balonu,
  • wiadro plastikowe, garnek.

 

Wino z dzikiej róży to smaczny trunek o wyjątkowym aromacie, a do tego pełny witamin. Pierwszy krok do wykonania napoju, to oczywiście zerwanie owoców. Będziesz potrzebować 2,5 – 3 kg. dzikiej róży. Najlepiej zerwać owoce po pierwszych przymrozkach, bo wtedy łatwiej puszczają sok. Jeśli jednak nie ma takiej możliwości, możesz też umieścić dziką różę w zamrażarce na dzień lub dwa. Uważaj, by nie pokłóć się podczas zbiorów :)

Zebrane owoce trzeba przebrać i umyć. Odrzuć wszystkie sztuki, które są zepsute czy robaczywe. Usuń gałązki i listki. Od wszystkich owoców odetnij resztkę kwiatu (ciemna końcówka). Dokładnie wypłucz owoce. Możesz to wygodnie zrobić przy użyciu pojemnika fermentacyjnego lub pojemnego plastikowego wiadra.

Kolejny krok to wrzucenie owoców do balonu. Pamiętaj, że naczynie trzeba wcześniej dokładnie umyć i odkazić. Jeśli nie wiesz jak to zrobić, sprawdź w naszym filmie o tym, jak dezynfekować sprzęt do produkcji wina. Owoce najłatwiej umieścić w balonie przy użyciu lejka z szeroką końcówką – dopasowanego do szyjki gąsiora. Dzięki lejkowi możesz po prostu przesypać owoce wprost do naczynia.

Lejek jest przydatny również przy następnej czynności. Mianowicie, owoce w balonie trzeba zalać wrzątkiem. Nalej do balonu 3 litry przegotowanej wody. Lejek z szerokim otworem stabilnie siedzi w balonie, więc możesz śmiało lać, bez obaw o rozlanie.

Podczas gdy zawartość balonu będzie stygnąć, przygotuj syrop cukrowy. 1,5 kg. cukru rozpuść w 3 l. wody. Zrób też matkę drożdżową. Jeśli tak jak my zdecydowałeś się na drożdże aktywne, przygotowanie matki zajmie maksimum pół godziny. Wystarczy dodać drożdże do wody i zamieszać. Dokładniejsze informacje znajdziesz w instrukcji na opakowaniu lub w naszym filmiku na temat tego, jak przygotować drożdże.

Gdy nastaw już ostygł, wsyp do balonu 5 g. pożywki oraz 10 g. kwasku cytrynowego. Kwasek jest potrzebny, bo owoce w tym wypadku mają go zbyt mało. Następnie dodaj przygotowane drożdże i syrop cukrowy. Ten ostatni również powinien być ostudzony przed dolaniem. Może być letni lub ciepły, ale nie gorący.

Całość zatkaj korkiem z rurką fermentacyjną. Do wylotu rurki polecamy włożyć trochę waty, która zatrzyma muszki owocowe zwabione dwutlenkiem węgla. Teraz pozostaje czekać aż fermentacja ruszy. Po tygodniu będziemy dodawać pozostałą część cukru. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, zapraszamy do kolejnego odcinka na temat produkcji wina z dzikiej róży.

Zachęcamy też do subskrybowania naszego kanału w serwisie YouTube. Dając nam suba masz pewność, że nie przegapisz żadnego filmiku.

Produkty, które mogą się przydać

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl