Nalewka miętowa - przepis!

31 gru 2017

Zapraszamy na przepis na nalewkę miętową. Jeśli lubicie mięte, nalewka z niej wykonana na pewno też będzie Wam bardzo smakować!

A wszystkim amatorom miętowych napojów alkoholowych polecamy również nasz poradnik Jak przygotować piwo z brewkitu z dodatkiem mięty?

Jak przygotować nalewkę miętową?

Zebraliśmy świeżą miętę prosto z ogródka, na oko około 40 gałązek. Przygotowaliśmy też litr spirytusu oraz pięciolitrowy słoik, w którym będziemy macerować nasze zioła. Zamiast spirytusu, możecie też użyć mocniejszego destylatu.

Przepis jest bardzo prosty i szybki.

Zebraną miętę po prostu wrzucamy do słoja, w którym, będziemy robić nalewkę. Listków nie trzeba obierać – można wrzucać mięte w całości. Jeżeli jest brudna, wystarczy ją wcześniej przemyć. Wszystko zalewamy przygotowanym alkoholem. My dolaliśmy litr spirytusu, a następnie litr wody, aby nieco zmniejszyć moc. Cała mięta powinna być przykryta płynem. Tak przygotowany słój odkładamy na około tydzień.

W naszym wypadku mięta była już gotowa po 2,5 dnia. Alkohol nabrał bardzo ciemnego koloru i mogliśmy już przejść do zlewania. Miętę dobrze wyciskamy i odrzucamy. Następnie robimy naleweczkę z tego co pozostanie.

Po zlaniu bardzo intensywnie pachnie miętą :) Zostało nam około dwóch litrów spirytusu wraz z wodą.

Chcieliśmy przygotować około 3,5 litra nalewki 25%. Proporcje oczywiście możecie wybrać według uznania. To samo dotyczy cukru. My postanowiliśmy dodać poł kilograma cukru. Rozpuściliśmy go w litrze wody.

Po dodaniu cukru w słoiku znalazło się około 3 litrów wody, więc uzupełniliśmy zawartość do 3,5 litra. Na tym etapie koniecznie sprawdzamy, jak smakuje nalewka (czy nie jest za słodka) i podejmujemy decyzję czy taka ilość cukru jest odpowiednia. Po dolaniu wody nalewka staje się nieco jaśniejsza.

W naszym wypadku okazało się, że nalewka jest dość słodka, ale też bardzo smaczna i delikatna! Jeżeli ktoś lubi mniej słodkie trunki, nalewka miętowa z mniejszą ilością cukru również będzie bardzo dobra.  

Jak widzicie w tle na filmie, jest tam jeszcze jeden słój – ciecz w nim jest ciemniejsza, bo został naładowany jeszcze większą ilością mięty.

Na wideo widać również nasze duże, gęste sitko o średnicy 25 cm, które Wam bardzo serdecznie polecamy. Jest gęste, więc nie trzeba żadnego dodatkowego filtra, by nalewka była czysta – sitko wszystko doskonale zatrzymuje. W naszym sklepie znajdziecie podobne sitka w wielu rozmiarach i z oczkami o różnej wielkości. Łatwo dopasujecie je do tego, co robicie i wykonywanie nalewki będzie jeszcze przyjemniejsze.

Na koniec przelewamy nalewkę ze słoja do butelek. I gotowe! Wyszło nam 3,5 litra, czyli 7 butelek. Smacznego!

W tym samym okresie jest też sezon na czarny bez, z którego nalewkę albo syrop również Wam polecamy. Smaczne jest także wino z czarnego bzu, doskonałe do kupażowania z innymi winami.

To już wszystko na dziś. Zapraszamy do oglądania kolejnych odcinków i zachęcamy do subskrypcji naszego kanału YouTube! 

Produkty, które mogą się przydać

Sitko fi 60 mm

Sitko fi 60 mm

  • 2,29 zł
Sitko fi 90 mm

Sitko fi 90 mm

  • 3,25 zł
Słoik / Słój szklany 3 L fi 100

Słoik / Słój szklany 3 L fi 100

  • 4,98 zł
Sitko fi 90 mm gęste

Sitko fi 90 mm gęste

  • 4,99 zł
Słoik / Słój szklany 4 L  fi 100

Słoik / Słój szklany 4 L fi 100

  • 5,28 zł
Sitko fi 150 mm

Sitko fi 150 mm

  • 5,99 zł
Sitko fi 120 mm

Sitko fi 120 mm

  • 5,99 zł
Sitko fi 120 mm gęste

Sitko fi 120 mm gęste

  • 5,99 zł
Sitko fi 160 mm

Sitko fi 160 mm

  • 6,99 zł
Sitko fi 200 mm

Sitko fi 200 mm

  • 8,90 zł
Sitko gęste fi 200 mm

Sitko gęste fi 200 mm

  • 9,99 zł
Sitko fi 250 mm

Sitko fi 250 mm

  • 11,99 zł
Sitko gęste fi 250 mm

Sitko gęste fi 250 mm

  • 12,99 zł

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowy Nos © 2014-2018.

Realizacja: indemi.pl