Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Piwo z brewkitu (Belgian Gold Ale) z dodatkiem mięty – część 2

29 gru 2017

Witamy i zapraszamy do drugiej części filmu, w którym przygotowujemy piwo z brewkitu z dodatkiem mięty. Część pierwszą i trzecią znajdziecie tutaj:

Minął tydzień od nastawienia piwa. Dziś będziemy nasze piwko zlewać znad osadu. Pozbędziemy się mięty i odstawimy na cichą fermentację, do wyklarowania się – na tydzień lub dwa. Po tym czasie będziemy dosładzać i butelkować. Zmierzymy też oczywiście poziom cukru za pomocą cukromierza.

Piwko nam ładnie fermentowało cały tydzień, więc już zbyt wiele cukru raczej nie zostało. Jeśliby się okazało, że cukru jest jeszcze sporo, to poczekalibyśmy dłużej. Osad ułożył się na nam ładnie na dnie, mięta jest na górze. Na początku trzeba było trochę pomieszać piwem, aby mięta się nieco rozeszła.

Piwo będziemy zlewać do drugiego wiaderka z kranikiem – tak będzie wygodniej podczas zlewania. Wiaderko z kranikiem oczywiście też trzeba zdezynfekować.

Sprawdzenie poziomu cukru i zlewanie piwa znad osadu

Na filmie możecie zobaczyć, jak sprawdzamy poziom cukru. Wyszły nam 3 stopnie Blg, więc cukru jest już niewiele. Możemy spokojnie odrzucać miętę i zlewać piwo znad osadu za pomocą wężyka.

Po zlaniu piwka zostało nam w wiadrze sporo drożdży, osadu i listki mięty. Przelane piwo szczelnie zamykamy.

Odstawiamy wiadro do dalszej, cichej już fermentacji na tydzień, dwa – niech sobie dofermentuje. Po tym czasie będziemy je butelkować. Przygotujemy butelki, nagazujemy piwko, schłodzimy, zabutelkujemy, poczekamy i dopiero wtedy będziemy kosztować. Na tym etapie smakowanie piwa nie byłoby zbyt przyjemne – jest ciepłe i nienagazowane. Sprawdzimy je sobie na samym końcu.

Na razie to tyle!

Co w następnych odcinkach?

Zobaczcie również nasz kolejny filmik o syropie z pędów sosny. Nastawimy może też balonik winka z pędów sosny i zobaczymy, jak wyszła nam nalewka. Będziemy zlewać alkohol i sprawdzimy sobie smak nalewki.

W poprzednich naszych produktach robiliśmy też piwo lager Gozdawy i Coopersa (Lager cz. 1/2 - domowe piwo z Brewkitu. Jak zrobić?). Mamy już butelkę tego piwa. Czas więc na najfajniejszy etap, kiedy to po ciężkim dniu można sobie usiąść na kanapie, otworzyć domowe piwko i w spokoju się napić. Coś wspaniałego!

Nasz lager ładnie się nagazował, pięknie pachnie i smakuje wyśmienicie. Polecamy! Sami możecie zrobić podobne piwko bardzo szybko i łatwo. Wasze zdrowie i do zobaczenia w kolejnym odcinku!

Nie zapomnijcie też subskrybować naszego kanału YouTube i odwiedzić fanpage'a Malinowego Nosa

Produkty, które mogą się przydać

Brewkit OS German Hell Bock

Brewkit OS German Hell Bock

  • 37,99 zł
Brewkit OS Silesian Porter

Brewkit OS Silesian Porter

  • 38,99 zł
Brewkit OS Vienna Lager

Brewkit OS Vienna Lager

  • 38,99 zł

5%

Piwo domowe Belgian Amber Ale + drożdże

Piwo domowe Belgian Amber Ale + drożdże

  • 43,99 zł
  • 41,79 zł

5%

Piwo domowe Golden Ale + drożdże

Piwo domowe Golden Ale + drożdże

  • 49,99 zł
  • 47,49 zł

5%

Piwo domowe Altbier + drożdże

Piwo domowe Altbier + drożdże

  • 49,99 zł
  • 47,49 zł

5%

Piwo domowe Porter + drożdże

Piwo domowe Porter + drożdże

  • 49,99 zł
  • 47,49 zł

5%

Piwo domowe Belgian Gold Ale + drożdże

Piwo domowe Belgian Gold Ale + drożdże

  • 49,99 zł
  • 47,49 zł

5%

Piwo domowe Belgian Christmas Ale + drożdże

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl