Piwo z brewkitu (Belgian Gold Ale) z dodatkiem mięty – część 1

29 gru 2017

Witajcie w nowym odcinku (i nowym studio)! Tym razem będziemy robić piwko z brewkitu z dodatkiem mięty! Zapraszamy.

Jak zrobić domowe piwo z brewkitu?

Jak łatwo zrobić w domu pierwsze piwo? Potrzebujemy brewkit z wybranym piwem, który zawiera wszystkie niezbędne składniki: ekstrakty chmielu, sodu i drożdże do fermentacji. Do tego przyda się wiaderko do nastawienia piwka, kilogram cukru lub ekstraktu słodowego (płynnego albo suchego) i – w naszym przypadku – jeszcze dodatek świeżutkiej mięty.

Zacznijmy od zagotowania wody i wrzucenia puszki do wrzątku. Oczywiście wcześniej wyciągamy saszetkę z drożdżami. Podgrzewamy puszkę, by łatwiej dało się wydostać zawartość. Równocześnie możemy przeprowadzić sterylizację wiaderka i używanych akcesoriów (np. mieszadeł) za pomocą środka do dezynfekcji.

Wybraliśmy sobie piwko Belgian Gold Ale z drożdżami do górnej fermentacji. Drożdże do górnej fermentacji pracują w wyższych temperaturach. Jedna puszka wystarczy do zrobienia około 23 litrów piwa – to ponad 40 butelek! Zredukowaliśmy jednak tę ilość do 21 litrów, by uzyskać bardziej intensywny smak.

A co z miętą? Czerwiec to sezon na miętę, dlatego postawiliśmy właśnie na nią. Listki można dodać od razu do burzliwej fermentacji.

Nastawienie piwa z puszki

Gdy mamy już zdezynfekowane wiaderko, a ekstrakt się rozpuścił, przelewamy zawartość puszki do wiadra. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Następnie uzupełniamy wodą do odpowiedniej objętości – w naszym wypadku 21 litrów.

Następnie uwadniamy drożdże. Do pół szklanki letniej wody wsypujemy je na pół godzinki. Równocześnie możemy przygotować miętę. Zioła trzeba umyć, poobrywać listki i można je sparzyć we wrzątku – aby nie wdało się żadne zakażenie. Przy piwie trzeba uważać, bo tu bardzo łatwo o zainfekowanie.

Uwodnione drożdże dodajemy do piwa. Przygotowaną miętę również możemy od razu dodać. Całość dobrze mieszamy, szczelnie zamykamy i odstawiamy na fermentację.

Jak widzicie, dobre piwko można nastawić w bardzo prosty sposób! Nie trzeba wiele zachodu. Możecie też eksperymentować z dodatkami, np. różnymi chmielami, chili czy imbirem. Możliwości jest mnóstwo!

To tyle w tej części. Zapraszamy do oglądania kolejnych odcinków, które znajdziecie tutaj:

Koniecznie wpadnijcie też na naszego fanpage'a na Facebooku i dajcie nam suba na YouTube. Do zobaczenia!

Produkty, które mogą się przydać

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowy Nos © 2014-2018.

Realizacja: indemi.pl