Malinowynos.pl
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Syrop z pokrzyw - smaczny i zdrowy przepis!

blog MalinowyNos

Link do filmu z przepisem: https://www.youtube.com/watch?v=b7fly2uMSjc

 

Jak zrobić syrop pokrzywowy? 

Serwus, z tej strony Malinowy Nos! Zapraszamy na film z przepisem na syrop z pokrzyw. Będziemy dziś testować nowy przepis. Mamy recepturę prosto z gór – od samych górali.

Do zrobienia syropu będziemy oczywiście potrzebować dużej ilości pokrzyw. Najlepiej górnych części, na przykład do poziomu szczytowych trzech liści – całe rośliny nie są przydatne. Pokrzyw jest wszędzie dużo, więc łatwo je znajdziecie. Najwygodniej jest zabrać się za zbieranie w rękawiczkach.

My zgromadziliśmy około osiemdziesięciu roślin.

Poza pokrzywami przyda się również duży balon z szerokim otworem, w którym będziemy nastawić syrop. Może to być też słój lub inne naczynie z szerokim wejściem i szczelnym zamknięciem.

 

Poza tym do wykonania syropy z pokrzyw będziemy potrzebować:

  • około 80 gram kwasku cytrynowego,
  • trzy litry przegotowanej, zimnej wody,
  • około trzy kilogramy cukru,
  • można też dodać odrobinę mięty.

 

Zobacz równiez nasz przepis na syrop z pędów sosny.

 

Pozyskujemy syrop pokrzywowy

Wszystkie składniki będziemy umieszczać w słoju lub balonie. Najłatwiej zacząć od dodania wody i rozpuszczenia w niej kwasku cytrynowego. Następnie zakładamy rękawiczki i wrzucamy pokrzywy oraz miętę.

Pokrzywy trzeba ułożyć tak, żeby woda je przykrywała. Warto więc dodatkowo pougniatać rośliny długą łyżką lub mieszadłem. 

Kolejny krok to szczelne przykrycie balonu i odstawienie w ciepłe miejsce na 1-2 dni. Nie ma sensu trzymać pokrzyw w naczyniu zbyt długo, bo po pewnym czasie zaczną gnić – nie uzyskamy w ten sposób większej ilości smaku i aromatu, a zawartość balona będzie nadawała się jedynie do wyrzucenia.

 

Odcedzanie syropu

My czekaliśmy około 30 godzin. Pokrzywy po tym czasie bardzo ładnie pachną. Teraz kolej na odcedzanie. Przyda nam się garnek oraz sitko.

Standardowo przelewamy zawartość balona przez sito. Same pokrzywy pochłaniają wiele soku i wody, więc warto je dodatkowo wycisnąć. Jak widzicie na filmie, można je po prostu wyżymać, tak jak pranie.

Uzyskany sok z pokrzyw wygląda bardzo apetycznie – jest klarowny i ma interesujący kolor.

Do tak pozyskanego napoju dodajemy 3 kg cukru. Garnek z syropem stawiamy na kuchenkę i podgrzewamy, by rozpuścić cukier. Trzymamy syrop na gazie do momentu zagotowania – gdy zacznie się bąblić ściągamy z gazu. Nie chcemy gotować soku.

Ciepły napój można przelać od razu do butelek i zakręcić, dzięki czemu sam się [zawekuje].

To wszystko, syrop gotowy! Szybko, smacznie i zdrowo. Polecamy!

 

Co w następnych odcinkach?

A w następnym odcinku nalewka z mięty – serdecznie zapraszamy do oglądania. Międzyczasie zajrzyjcie też do naszej zakładki z artykułami na temat produkcji domowych trunków. Zachęcamy także do subrybcji naszego kanału na YouTube

Do zobaczenia w kolejnych odsłonach poradnika Malinowy Nos!

[product show="main" slider="true"]

Komentarze do wpisu (0)

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium