Lagery cz. 2/2 - domowe piwo z Brewkitu. Fermentacja i butelkowanie.

08 cze 2017

Domowe piwo z brewkitu: lagery marki Coopers oraz Gozdawa. Część 2. 

Serwus! Z tej strony Malinowy Nos. Nasze piwko wyfermentowało i w tym odcinku będziemy je butelkować. Mamy dwa wiaderka z lagerami wykonanymi na brewkitach marki Gozdawa oraz Coopers, które nastawialiśmy w poprzednim odcinku.

Od tamtej pory minęły dwa tygodnie. Jak przebiegał proces?

 

Jak przebiegała fermentacja lagerów?

Fermentacja w obu piwach przebiegała podobnie. Po 5 dniach niemalże ustała. Piwo Coopers na tym etapie było dużo ciemniejsze, robiło się już powoli klarowne, miało znacznie mniej osadu. Browar od Gozdawy był nieco jaśniejszy, jeszcze trochę mętny, a na dnie było widać więcej osadu.

Jednak po zakończonej fermentacji oba browary nabrały ciemnej barwy w podobnym odcieniu – wyglądają prawie tak samo.

 

Zlewanie znad osadu i butelkowanie piwa

Po dwóch tygodniach piwka są gotowe do butelkowania. Nie powinno być w nich już cukru. Możemy więc przystąpić do zlewania znad osadu i przelewania do butelek. Przyda nam się wiaderko fermentacyjne z kranikiem oraz wężyk do zlewania. Pamiętajcie o zdezynfekowaniu sprzętu!

Na początek zabraliścimy się za przelewanie Coopersa. Osad, który pozostał w wiadrze po fermentacji oczywiście wyrzucamy.

Bierzemy próbkę piwa, by sprawdzić poziom cukru. Piwko wyszło bardzo słomkowe i czyściutkie. U nas wskaźnik pokazuje ok. 1 Blg, czyli cukier wyfermentował. To oznacza, że lager nadaje się do butelkowania. Jednak przed przelaniem do butelek zadbamy również o to, by piwo było nagazowane. Innymi słowy: dodamy trochę cukru.

Cukier można by nasypać bezpośrednio do butelek, jeżeli piwo od razu byśmy butelkowali. Skoro jednak zlewaliśmy browar znad osadu do osobnego wiadra, łatwiej będzie nasypać cukier do całości.

Potrzebujemy około 4 gramy cukru na półlitrową butelkę. Mamy 21 litrów, więc do wiadra dodajemy 168 gram cukru. Trzeba uważać, żeby nie dodać zbyt wiele, bo butelki zaczną "strzelać" w piwnicy.

Rozpuszczamy cukier osobno w minimalnej ilości wody, dodajemy do pojemnika z piwem i dobrze mieszamy.

Następnie możemy przystępować do butelkowania. Najpierw koniecznie dokładnie umyjcie i wysterylizujcie butelki. Jeśli chcecie wykorzystać taką wygodną myjkę oraz suszarkę, które prezentujemy na filmie, znajdziecie je w naszym dziale Czystość i dezynfekcja

Podczas przelewania do butelek warto skorzystać z wiaderka z kranem, które znacznie ułatwia cały proces. Natomiast w szczelnym zamykaniu pomoże popularna kapslownica ręczna

Zakapslowane butelki odstawiamy w ciepłe miejsce na około dwa tygodnie. Dzięki temu cukier w butelkach wyfermentuje i otrzymamy piwo gazowane.

Po tym czasie możemy zanieść butelki w chłodne miejsce. Niech sobie tam leżą i leżą... Mogą tak czekać nawet kilka miesięcy. Z tego powodu lepiej jest wykonać od razu więcej browaru, bo przynajmniej część butelek będzie dłużej czekać na swoją kolej, gdy nie uda nam się powstrzymać pragnienia :)

Nasze lagery będziemy sprawdzać po około miesiącu, więc zapraszamy do oglądania kolejnych odcinków.

 

Co w kolejnych produkcjach?

A co w następnym produkcjach? Przede wszystkim: dużo winek, piwka i nalewki. Obecnie testujemy nowe przepisy. Robimy trzcinówkę i chilówkę na wódce. Zobaczymy co z tego wyjdzie... Pachnie ostro i intensywnie.

Aby nie umknął Wam żaden odcinek, subskrybujcie nasz kanał Malinowy Nos na YouTube. Zapraszamy do zapoznania się z naszymi artykułami o produkcji domowych alkoholi. Do zobaczenia!

 

Produkty, które mogą się przydać

Kapsle na butelki do piwa - czerwone

Kapsle na butelki do piwa - czerwone

  • 0,10 zł
Kapsle na butelki do piwa - czarne

Kapsle na butelki do piwa - czarne

  • 0,10 zł
Butelka brązowa LONGNECK 330 ml na piwo

Butelka brązowa LONGNECK 330 ml na piwo

  • 0,89 zł
Butelka Vichy 330 ml na piwo

Butelka Vichy 330 ml na piwo

  • 0,89 zł
Butelka na piwo PIVO 0,5 L

Butelka na piwo PIVO 0,5 L

  • 1,00 zł
Butelka amber Euro Bier 500 ml na piwo

Butelka amber Euro Bier 500 ml na piwo

  • 1,00 zł

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowy Nos © 2014-2018.

Realizacja: indemi.pl