Lager cz. 1/2 - domowe piwo z Brewkitu. Jak zrobić?

08 cze 2017

Przepis na domowe piwo z brewkitu: lagery marki Coopers oraz Gozdawa.

Witajcie w kolejnym odcinku! Tym razem będzie robić piwo z puszki – wykonamy ponad 40 litrów smacznego browaru!

To najprostsza metoda wykonania piwa w zaciszu domowym. Znacznie łatwiejsza niż warzenie. Robienie piw z brewkitu (czyli puszki), nie wymaga posiadania specjalistycznego sprzętu. Wystarczy wiaderko fermentacyjne, kilka drobnych akcesoriów i można nastawiać. Przy warzeniu piwa jest znacznie więcej zachodu, trzeba też mieć nieco doświadczenia. Piwo z puszki jest więc znakomitym sposobem dla początkujących browarników!

Robimy browar z gotowych ekstraktów słodowych. Tak wykonane piwo jest naprawdę smaczne i znacznie lepsze niż kupne browary z masowej produkcji.

Wykonamy dwa lagery – z ekstraktów Coopersa oraz Gozdawy – i sprawdzimy jaka jest między nimi różnica. Będziemy nastawiać piwa w dwóch osobnych wiaderkach fermentacyjnych. Mamy również dwie puszki płynnego ekstraktu słodowego jasnego, które wykorzystamy podczas produkcji.

Jeśli chcecie skorzystac z tych samych produktów, znajdziecie je w naszym dziale z brewkitami. 

 

Produkty do wykonania piwa z brewkitu:

  • Brewkity z odpowiednim piwem – w naszym wypadku jest to lager
  • Słodziwo: cukier, glukoza bądź ekstrakt słodowy
  • Wiaderko fermentacyjne
  • Mieszadło

Każdy brewkit zawiera wszystko co niezbędne, oczywiście poza słodziwem. Drożdże (dolnej fermentacji) w obu przypadkach znajdziesz pod wieczkiem puszki.

Jako słodziwa użyjemy ekstraktów słodowych. Zamiast tego moglibyśmy sięgnąć po cukier lub glukozę, ale piwo na ekstrakcie słodowym wychodzi lepsze – będzie miało głębszy smak i gęstszą pianę.

Polecamy korzystanie z transparentnych wiaderek, które pozwalają na wygodną obserwację tego, co dzieje się w środku. Wybraliśmy pojemnik bez kranika, bo przy piwie trzeba bardzo uważać na zakażenie. Niewiele trzeba, aby zanieczyścić napój – wiaderko powinno być całkowicie sterylne, tymczasem w kranikach używanych wcześniej mogą zalegać drobne pozostałości, które skażą i zepsują napój.

Z tego samego względu jeszcze raz przypominamy o konieczności dokładnego czyszczenia wszystkich wykorzystywanych sprzętów. W piwowarstwie jest to szczególnie istotne. Pamiętaj, by zaopatrzyć się w środki czystości. Możesz użyć bardzo popularnego pirosiarczynu potasu albo środka Oxy na bazie aktywnego tlenu. Przy szybkim odkażaniu znakomicie sprawdzają się też preparaty w spray’u. Możesz wykorzystać również knoty siarkowe, które bardzo dokładnie zdezynfekują pojemniki.

 

By dowiedzieć się wiecej, zobacz nasz film na temat czyszczenia i dezynfekcji.

 

Jak wykonać lagera z ekstraktu?

Zaczynamy od wstawienia puszek do garnka z wrzątkiem, co ułatwi wydobycie ekstraktów. Następnie przelewamy zawartość puszek do garnka i dodajemy kilka litrów wody. Podgrzewamy i dobrze mieszamy. Kolejny krok to przelanie ekstraktu z garnka do wiaderka fermentacyjnego i dopełnienie letnią wodą do objętości 21-23 litry. Brewkit starcza na 23 litry, ale zrobimy trochę mniejszą ilość, by uzyskać bardziej intensywny smak. Łącznie wyjdzie nam około 40 butelek.

Puszki były pasteryzowane, więc moglibyśmy nie zagotowywać zawartości, jednak robimy to, by mieć pewność, że nie dojdzie do skażenia.

Uwadniamy drożdże. Do kubka wlewamy trochę letniej wody, wsypujemy drożdże, dobrze mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Jeśli tak jak my korzystasz z więcej niż jednego brewkitu naraz, każdą paczkę drożdży przygotuj osobno.

Dodajemy do wiaderka uwodnione drożdże i dobrze mieszamy, aby napowietrzyć piwo – dzięki temu będzie lepiej fermentowało.

Odstawiamy wiaderka do fermentacji. W naszym wypadku trwała ona 2 tygodnie.

 

Jak prezentują się piwa na starcie?

Coopers wyszedł nam trochę ciemniejszy i ma dużo intensywniejszą pianę. Zobaczymy, czy podobne różnice będą widoczne przy gotowym produkcie.

Jeśli chcecie zobaczyć, jak przebiegła fermentacja oraz jak najłatwiej zabutelkować nasze lagery - zobaczcie drugą część filmu Lagery cz. 2/2 - domowe piwo z Brewkitu. Fermentacja i butelkowanie. 

Zapraszamy też do subskrybowania naszego kanału YouTube oraz fanpage'a na Facebooku. Dzięki temu będziecie zawsze na bieżąco z nowymi filmikami i artykułami!

 

Produkty, które mogą się przydać

Mieszadło plastikowe

Mieszadło plastikowe

  • 11,99 zł
Pojemnik fermentacyjny biały 34,5 L + Skala 26 litrów

Pojemnik fermentacyjny biały 34,5 L + Skala 26 litrów

  • 19,00 zł
Pojemnik fermentacyjny transparentny 34,5 L + Skala 26 litrów

Pojemnik fermentacyjny transparentny 34,5 L + Skala 26 litrów

  • 24,00 zł
Brewkit OS Vienna Lager

Brewkit OS Vienna Lager

  • 38,99 zł

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowy Nos © 2014-2018.

Realizacja: indemi.pl