Karkówka z szynkowaru

12 sty 2017

Witaj w kolejnym odcinku wideo-poradnika! Tym razem proponujemy Ci aromatyczną karkówkę z szynkowaru, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek czy zagryzka na imprezę. Taka domowa wędlina jest znacznie smaczniejsza niż kupna, a z pewnością zdrowsza i bardziej naturalna. Do dzieła!

 

Sprawdź również nasz film: Jak szybko zapeklować mięso metodą mokrą zalewową?

 

Składniki na wędlinę z szynkowaru:

  • 1,5 kg karkówki
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 plastrów boczku

 

Sprzęt do przygotowania karkówki:

  • szynkowar + ew. woreczki do szynkowaru
  • duży garnek mieszczący szynkowar
  • nóż
  • praska do czosnku

 

Przepis na karkówkę parzoną w szynkowarze

Wymieszaj olej z solą (1 łyżeczka na 0,5 kg mięsa) i pozostałymi przyprawami: pieprzem ziołowym, majerankiem, pieprzem czarnym, tymiankiem, pieprzem cayenne, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Następnie dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i ponownie wymieszaj całość.

Teraz zajmij się przygotowaniem karkówki. Umyte i ususzone mięso połóż na blacie i ostrym nożem przekrój wzdłuż, nie przecinając go do końca. Każdą połówkę natnij od wewnętrznej strony tak, aby otrzymać jeden długi płat mięsa - na filmie pokazujemy jak dokładnie to zrobić. Uwaga: lepiej nie odcinaj „zbędnego” tłuszczu, gdyż to on nada szynce odpowiednią wilgotność.

Następnie natrzyj karkówkę wcześniej przygotowaną marynatą, dokładnie wcierając mieszankę w cały kawałek. Przełóż mięso do miski, po czym nakłuj je nożem, dzięki czemu przyprawy głębiej wnikną w jego strukturę. Na koniec wstaw karkówkę do lodówki na 24 godziny. Możesz też przygotować zalewę mokrą z wody, soli peklowej i przypraw, zalać nią mięso i pozostawić na dłużej, nawet 10 dni. Dokładny przepis znajdziesz w odcinku: peklowanie mięsa.

Po jednym dniu marynowania wyjmij mięso i rozłóż na blacie. Teraz ułóż na karkówce plastry buczku i ciasno zroluj w formę rolady. Upchnij mięso w szynkowarze, dociśnij stopką i zamknij pokrywę. Na koniec włóż szynkowar do garnka wypełnionego wodą. Pamiętaj, że poziom wody powinien być o kilka cm wyższy od poziomu karkówki.

Teraz musisz jedynie podgrzewać wodę nie doprowadzając do jej zagotowania. Kiedy osiągnie temperaturę zbliżoną do temperatury wrzenia, zmniejsz grzanie i nałóż pokrywkę na garnek. Gotuj ok. 2 godzin, w trakcie pilnuj odpowiedniej temperatury (ok. 85°C) i w razie konieczności uzupełniaj ubytek wody.

Po tym czasie wyłącz grzanie i pozostaw szynkowar w garnku do wystudzenia. Następnie wyjmij zimny szynkowar i odlej ewentualny nadmiar wody z pojemnika. Włóż naczynie do lodówki na całą noc.

Nie możesz doczekać się swojej szynki? Spokojnie, to już prawie koniec. Polewaj przez chwilę szynkowar wrzątkiem, co ułatwi wydobycie karkówki pokrytej gęstą galaretą. Możesz uniknąć tej czynności, jeśli na początku zastosujesz specjalne woreczki do szynkowaru, w które włożysz mięso.

Teraz pozostaje Ci jedynie wyjąć roladę z pojemnika, pokroić i delektować się swoją pyszną domową wędliną parzoną!

 

Akcesoria i przyprawy, których potrzebujesz do wykonania tego przepisu znajdziesz w naszym sklepie internetowym Malinowy Nos i lokalach stacjonarnych w Jaśle, Krakowie, Tarnowie, Rzeszowie i Trzcianie. Do zobaczenia!

 

Produkty, które mogą się przydać

Worki do szynkowaru 1,5kg

Worki do szynkowaru 1,5kg

  • 5,19 zł
Worki do szynkowaru 3kg

Worki do szynkowaru 3kg

  • 6,19 zł
Szynkowar 1,5kg zestaw

Szynkowar 1,5kg zestaw

  • 71,99 zł
Szynkowar 3kg zestaw

Szynkowar 3kg zestaw

  • 94,99 zł

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowy Nos © 2014-2018.

Realizacja: indemi.pl