Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Jak szybko zapeklować mięso metodą mokrą zalewową?

12 sty 2017

Peklowanie mięsa - karkówki, szynki, schabu. Jak to zrobić?

Cześć! W tym odcinku poradnika pokażemy Ci jak szybko zapeklować mięso metodą mokrą zalewową. To dobry pomysł gdy zostało Ci trochę kawałków karkówki, szynki czy schabu i nie wiesz co z nich przyrządzić. Peklowanie ma na celu utrwalenie koloru mięsa, nadanie mu odpowiedniego posmaku a także przedłużenie trwałości.

 

Zobacz również nasz artykuł: Rybka z rusztu czy soczysta karkówka? Akcesoria gwarantujące udane grillowanie

 

Składniki do peklowania mięsa:

  • 5 kg dowolnego mięsa (np. schab, szynka, karkówka, filet z kurczaka)
  • ok. 2.5 l wody
  • 100 g soli peklowej
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • kilka płatków papryki ostrej
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki tymianku

 

Peklowanie mięsa krok po kroku:

  1. Wlej wodę do dużego słoja lub garnka.
  2. Wsyp sól i wymieszaj.
  3. Dodaj czosnek pokrojony w cienkie plasterki, liście laurowe, czarny pieprz, tymianek, ziele angielskie, majeranek i paprykę ostrą. Możesz też skomponować własny zestaw ulubionych ziół i przypraw, które wzbogacą smak mięsa.
  4. Wymieszaj całość, po czym włóż wszystkie kawałki mięsa do zalewy. 
  5. Na koniec zakręć słój lub zakryj garnek pokrywką. Zwróć przy tym uwagę, czy mięso jest całkowicie zanurzone w wodzie.
  6. Tak przygotowane mięso włóż do lodówki na 5-7 dni.
  7. W trakcie peklowania codziennie sprawdzaj, czy mięso jest całkowicie przykryte zalewą i czy nie wydziela przykrego zapachu ani nie zmieniło koloru.
  8. Po tym czasie wyjmij mięso z zalewy i poddaj dalszej obróbce, np. wędzeniu, pieczeniu czy grillowaniu. Smacznego!

Zapraszamy do regularnego oglądania naszego wideo-poradnika, w którym znajdziesz wiele ciekawych przepisów na domowe trunki, napoje i wędliny. Do zobaczenia!

 

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl