Koszyk


Razem

0,00 zł

Przejdź do koszyka



Wino Jabłkowe cz.2

12 paź 2014

Witaj w drugiej części poradnika „Wino jabłkowe”! W tym filmiku prezentujemy, jak powinien wyglądać nastaw w trakcie kolejnych dni fermentacji. Oczywiście dokładny przebieg procesu może być trochę inny w zależności od wykorzystanych drożdży, owoców czy temperatury pomieszczenia, więc nie przejmuj się, jeśli Twój nastaw nie wygląda dokładnie tak jak nasz. Pamiętaj, że dobrze jest raz dziennie zamieszać balon.


A co robić, gdy miną już 2 tygodnie i nastaw pracuje nieco wolniej? Wówczas trzeba dodać drożdżom nieco energii i dolać kolejną porcję syropu cukrowego. Jednak zanim to zrobisz, zmierz poziom cukru w nastawie. Najłatwiej wykonać pomiar przy użyciu cukromierza oraz pipety. Pipetą pobierz próbkę roztworu z balona i wlej ją do probówki. Następnie umieć w probówce cukromierz i odczytaj wynik z miarki. W naszym wypadku wskaźnik pokazał jedynie 5 Blg. Oznacza to, że cukru w nastawie faktycznie jest niewiele, bo drożdże zdążyły większość przerobić i warto dodać nową porcję. 


Przygotuj syrop cukrowy z 6 kg. cukru oraz 7 l. wody. Roztwór należy wykonać w taki sam sposób, jak robiłeś to na poprzednim etapie produkcji wina jabłkowego. Ostudzony syrop dodaj do nastawu. Najłatwiej zrobisz to z wykorzystaniem lejka do balonów. Jeśli całe 7 l. roztworu nie zmieści się od razu, poczekaj aż nastaw trochę opadnie i dolej resztę syropu. Po dodaniu słodkiej cieczy powinieneś zauważyć, jak nastaw zaczyna się mocno pracować. 


Następnie zamknij balon korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw do dalszej fermentacji na kilka tygodni. Po tym okresie wino powinno już wolniej pracować, zacznie się też powoli klarować i będzie trzeba zlać klarowną część znad osadu. Więcej informacji znajdziesz w 3 części poradnika na temat przygotowania wina jabłkowego.

Pamiętaj, by subskrybować kanał Malinowy Nos w serwisie YouTube. Dając na suba, zyskujesz pewność, że nie przegapisz żadnego odcinka naszego poradnika.

Produkty, które mogą się przydać

Wszelkie prawa zastrzeżone. Malinowynos.pl © 2014-2019.

Realizacja: indemi.pl